Fouten in films - de 10 meest idiote continuïteitsfouten

Article
zondag, 08 november 2015 om 13:02
xgn google image
Een film maken is natuurlijk geen simpele klus, daar gaan enorm veel manuren inzitten, allemaal verschillende departementen werken er aan mee en dan heb je uiteindelijk nog de montage. En ja, dan willen er wel eens foutjes insluipen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje, met deze keer de 10 meest klungelige continuïteitsfouten.

10. Ocean’s Eleven (2001) - Brad Pitt’s honger kent geen limiet

Brad Pitts karakter in Ocean’s Eleven, Rusty, is de hele film lang vooral herkenbaar aan zijn eindeloze vreetbuien. In zo’n beetje elke scene die geen actie vereist, staat Rusty namelijk iets te eten, van een hamburger tot een ijsje. Het kan dan uiteraard wel eens gebeuren dat er dan iets misgaat.
En dat gebeurt ook, wanneer Rusty en Linus in de botanische tuin van het Bellagio casino aan het praten zijn. Aan het begin van de conversatie heeft Rusty namelijk een glas in zijn handen, met een flinke garnaal erin. Wanneer alleen een andere camerahoek wordt gepakt, heeft Rusty ineens een bord vol met eten in zijn handen, om een seconde later weer het glas in zijn handen te hebben. Tijd voor een dieet, Rusty!
Overigens worden er nog meer fouten getoond in de video boven deze tekst.

9. Aladdin (1992) - Harteloze tijger

Aladdin is voor de meesten van ons een klassieker uit onze kindertijd en je zou bij animatiefilms eigenlijk wel verwachten dat er minder foutjes inzitten, omdat één seconde bestaat uit 24 tekeningen. Dan moet het wel iemand opvallen dat er iets niet klopt, toch?
Blijkbaar niet, want wanneer Jasmine’s tijger een hap neemt uit de broek van een prins die om haar hand vraagt, knaagt het harige beest lekker verder op een stuk stof met hartjes erop. De gebeten prins loopt echter wel met een gat uit zijn paarse broek, met daaronder een prachtige onderbroek met hartjes. De tijger zou dus eigenlijk een hap paarse stof van de broek in zijn bek moeten hebben, in plaats van de hartjesstof van de onderbroek, die nog intact is.

8. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) - You’re a wizard, Harry!

Bij de Harry Potter-films is het altijd maar de vraag of iets een foutje is, of omdat de film vol zit met magische taferelen. Misschien zijn wij muggles wel gewoon te dom om het te begrijpen. In elk geval is Harry wel een expert in het heel snel omwisselen van kleding, dus misschien is een carrière als catwalkmodel ook wel een buitenkansje.
Als de niet-zo-harige tovenaar in de derde film in bed ligt, draagt hij overduidelijk een lichtblauw t-shirt zonder V-hals. Een seconde later schrikt hij echter wakker en zijn wij geschrokken van zijn garderobe-verandering, want ineens heeft hij een blauw shirt aan met knoopjes. Precies hetzelfde shirt dat hij later in de film aanheeft in een slaapscene. Foutje moet kunnen, montage-afdeling.

7. Die Another Day (2002) - Halle Berry is Wolverine

Halle Berry begon in 2000 in de X-Men-films te spelen als Storm, waar ze vocht naast Hugh Jackmans Wolverine. De harde vechtersbaas geniet van een extreem snel helend lichaam en blijkbaar heeft Halle Berry dat trucje ook geleerd.
In de James Bond-film Die Another Day, die twee jaar later uitkwam, loopt ze namelijk in één van de laatste scenes een flinke snee op haar buik op. Wanneer Bond en Berry echter met elkaar in bed liggen aan het eind van de dag, dat is zeker geen verrassing, is de schone dame ineens genezen van haar verwonding. Ons houd je niet voor de gek, Halle Berry.

6. Transformers: Rise of the Fallen (2009) - De keuken is altijd dichtbij

Door alle heftige actie van Michael Bays Transformer-films kan je wel eens in de war raken. Blijkbaar ligt dat niet alleen aan ons, want Michael Bay heeft er zelf ook wel eens last van. Zo erg zelfs, dat hij de indeling van een compleet huis door de war gooit.
Wanneer Sam (Shia ‘Just do it!’ LaBeouf) een Sliver Cube vindt en per ongeluk laat vallen in zijn slaapkamer, brandt het gelijk een mooi gat naar de kamer eronder, namelijk de keuken. Een leuk idee, ware het niet dat Sams slaapkamer zich aan de andere kant van het niet-zo-kleine huis bevindt.
Bij een shot van buiten is te zien dat Sam’s kamer aan de linkerkant van het huis zit en de keuken aan de rechterkant, zo’n metertje of tien verderop. Wel handig als je ineens honger hebt, een keuken die altijd dichtbij is.

5. Terminator 2: Judgment Day (1991) - Carglass repareert, Carglass vervangt

Het is geen geheim dat er flink wat kapot gaat wanneer er twee Terminators tegen elkaar vechten. In Judgment Day krijgt Arnie het aan de stok met een T-1000 Terminator, die zichzelf kan laten veranderen en dankzij zijn vloeibare metalen lichaam kogels simpelweg kan opvangen.
In een scene besluit de T-1000 om een helikopter te pakken, en slaat in het proces een flink groot gat in de ruit van de helikopter. Gelukkig is ook dat sterretje geen enkel probleem voor Carglass, want een shot later heeft het bedrijf de ruit alweer gefixt en bevindt het zich weer in perfecte staat. Wat moeten we toch zonder Carglass?

4. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005) - What are the odds?

Ook bij de Star Wars-films blijft de omgeving niet altijd heel en helemaal niet als Obi-Wan Kenobi en de robot General Grievous met elkaar gaan knokken. Wanneer Ewan McGregor’s Obi-Wan de collectie oud ijzer uitdaagt tot een duel op de planeet Utapau, stuurt de generaal eerst zijn mannen op de Jedi af.
Zodra de persoonlijke garde, die bestaat uit vier speciale droids die vechten met electrostaffs, op Obi-Wan afkomt, pareert de slimme Jedi door ze te trakteren op een stuk plafond. De vier droids worden bedolven onder het puin en er is overduidelijke een ravage aangericht. Maar wanneer Grievous zelf besluit om met Kenobi af te rekenen, is waarschijnlijk al de plaatselijke schoonmaakdienst langsgeweest, want van de droids en het puin is niks meer te bekennen.

3. Terminator 3: Rise of the Machines (2003) - Vliegtuigje wisselen

Wij denken dat de Terminator-saga sowieso problemen heeft met vliegende voertuigen, want naast de helikopter uit Judgment Day zijn ze ook in Rise of the Machines lekker bezig. Deze keer gaan de makers ze een stapje verder, want boven een helikopter staat natuurlijk alleen een vliegtuig.
In de film pakken John Connor en zijn reisgenoot Catherina een vliegtuigje om te ontsnappen aan het geweld van een vrouwelijke Terminator. In de hangar heeft het vliegmobiel nog het ‘kenteken’ N3035C op de staart staan, wat er overigens ook wel heel groot opstaat, maar zodra ze in de lucht zijn is het ineens veranderd in N3973F. Nadat het vliegtuig is geland, is het kenteken weer veranderd naar het origineel. Wij denken dat de filmploeg per ongeluk het verkeerde vliegtuig heeft gefilmd.

2. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) - Sneaky little hobbitses

Het is ons opgevallen dat veel continuïteitsfouten in films gemaakt worden tijdens actiescènes, waar er veel tegelijkertijd gebeurt. Dat is natuurlijk logisch, want de aandacht wordt daardoor verdeeld en de focus ligt over het algemeen op andere plekken. Dat is ook het geval bij The Lord of the Rings: The Two Towers.
Aan het einde van de eerste film zijn de hobbits Merry en Pippin gevangen genomen door Uruk-Hai en wanneer de groep uitrust bij de rand van een bos, worden de Uruk-Hai aangevallen door ruiters van Rohan, de Rohirrim. Merry en Pippin proberen geboeid te kruipen naar het bos, maar in een kleine cliffhanger lijkt Pippin geplet te worden door een paard, terwijl hij met zijn armen uit elkaar ligt - zonder boeien. Maar nadat later blijkt dat de twee hobbits toch wel het bos veilig hebben bereikt, zijn ze ineens weer geboeid. Boeiende materie, Peter Jackson.

1. Commando (1985) - De kapotte Porsche

Onze favoriete knuffel-actieheld Arnold Schwarzenegger en zijn accent blijken niet alleen een mooie afleiding te zijn voor de kijkers, maar ook voor de volledige filmcrew van de films waar hij in speelt. Want naast Terminator 2: Judgment Day en Terminator 3: Rise of the Machines, zit ook Commando vol met fouten.
De meest idiote continuïteitsfout is met stip de scene met de gele Porsche. Een ruit in een helikopter die een scene later weer heel is, snappen we op zich nog wel, maar in Commando ligt een gele Porsche nog net niet in kreukels. Maar wanneer Arnie en zijn vrouwelijke kompaan instappen en wegrijden, is de sportwagen ineens weer helemaal heel. Is de expertise van Carglass uitgebreider dan we dachten, of heeft het bedrijf concurrentie gekregen?