10 frustrerende bugs en glitches bij PS5 games

Article
zaterdag, 07 augustus 2021 om 9:00
valhallaf1645461808
De PlayStation 5 heeft intussen een leuke line-up aan games om van te smullen. De console kent een aantal exclusieve games die oogstrelend zijn en een flink aantal games die een indrukwekkende update hebben gekregen vanuit de PlayStation 4. Toch is het niet allemaal goud wat er blinkt, want sommige games hebben behoorlijk frustrerende bugs en glitches. Wij noemen 10 vervelende fouten!

Assassin’s Creed Valhalla – De kerk is dicht

Assassin’s Creed Valhalla is een dijk van een game. In een enorm verhaal rondom Viking Eivor verover je Engeland en ontdek je via de animus meer over het verleden in de game. Daarbij wordt er natuurlijk het ene na het andere dorp platgebrand en mag je weer op jacht naar de tempeliers in de game. Jammer genoeg kende Valhalla een behoorlijk frustrerende bug die je zonder pardon vastzette in de game zonder hoop om ooit verder te komen, tenzij je opnieuw begon.
Na een heel aantal uren in de game gestoken te hebben, kwam je op een gegeven moment bij een missie waarbij je een kerk in moet. Om de deur te openen had je hulp nodig, maar daar ontstond een klein probleem. Waar je normaal gesproken geholpen zou worden, was er nu niemand te bekennen met als gevolg dat je met geen mogelijkheid de kerk in kon. Daardoor kon je niet verder met je missie en is het als het ware game over. Ubisoft zou dit probleem verholpen moeten hebben met updates, waardoor veel spelers zonder problemen voorbij dit punt verder kunnen. Voor de spelers die de bug al hadden is het alleen nog steeds vervelend, want zij lopen nog steeds bij een dichte kerk rond, tenzij er opnieuw gestart wordt met de game. Of een eerdere savegame laden werkt, is onbekend, maar dat het frustrerend is, mag duidelijk zijn.
f1 2021f1625236226

F1 2021 – Minder stabiel dan gehoopt

F1 2021 is nog niet zo heel lang uit voor de verschillende platformen en biedt een heleboel vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger. Alles ziet er beter dan ooit uit en zou soepeler dan ooit moeten draaien dankzij de komst van de nieuwe platformen. Toch kent een van de vernieuwingen, specifiek op de PlayStation 5, een probleem. De ray tracing optie die de game bevat zorgt namelijk gamebreed voor een aantal problemen in de stabiliteit.
Door middel van een patch is daarom ray tracing nu tijdelijk uit de game gehaald, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze feature ooit weer terugkeert. Hoewel ray tracing alleen gebruikt wordt voor de fotomodus van de game, is dit toch een hele irritante bug.
returnal 2341723f1626174805

Returnal – Voor een dichte deur staan

Toen Returnal uitkwam werd de game meteen hooggeprezen. Ontwikkelaar Housemarque heeft behoorlijk puik werk afgeleverd met de third-person roguelike shooter die je uren achtereen bezig houdt met schieten, rennen, springen en natuurlijk telkens weer sterven. Jammer genoeg kent de game wel een behoorlijk frustrerende bug die voor sommige spelers roet in het eten gooit.
Het kan namelijk zijn dat je de pech hebt in de game voor een dichte komt te staan die eigenlijk open had moeten zijn. Als je deze deur tegenkomt heb je een groot probleem, want in dit geval kun je niet verder in je sessie. Nog erger is dat de gesloten deur op elk moment van een run voorbij kan komen, dus meteen in het begin van je sessie of juist na een half uur spelen. Hoe dan ook is het een behoorlijk zure bug.
the last of us 2 1f1622556788

The Last of Us Part II – Tommy omleggen

The Last of Us Part II zorgde al voor grote ogen op de PS4, maar op de PS5 is de game nóg toffer. Het verhaal van Ellie gaat verder en wordt heftiger dan ooit. Er wordt tijdens dit avontuur afscheid van karakters genomen en we krijgen nieuwe kennissen in beeld zoals Tommy en Abby. Juist rondom die twee duikt er een glitch op in de game, want Abby kan Tommy blijkbaar omleggen.
De mogelijkheid om dit te doen ontstaat tijdens het hoofdstuk waarin je als Abby achter Tommy aan gaat. Als je het voor elkaar krijgt om Tommy in te halen is het mogelijk om hem in een houdgreep te nemen en uiteindelijk kun je hem dus omleggen.
spider man miles morales screenf1592573317

Spider-Man Miles Morales – Random crashes

Een van de eerste games die de PS5 rijk was, was de nieuwe toevoeging op het verhaal van Marvel’s Spider-Man. Miles Morales voegt een heel nieuw hoofdstuk met de nieuwe Spider-Man toe dat vermakelijk en intens is. Alleen zijn er mogelijk wel wat bugs waar je je behoorlijk aan kunt storen. De bugs in kwestie zorgen ervoor dat de game op de meest willekeurige momenten ineens simpelweg stopt.
Deze random crashes lijken verband te houden met de systeem-updates van de PlayStation 5, maar worden niet in alle gevallen verholpen. Als je de game nog aan het spelen bent, let er dan ook goed op dat je regelmatig even opslaat, want voor je het weet kijk je weer tegen je menu aan na een vervelende crash.
disco elysiumf1575388900

Disco Elysium- Missies zonder einde

Een recentere game die uit is gekomen is Disco Elysium. In de game kruip je in de huid van een agent in een wereld die behoorlijk naar de puin geholpen is. Jouw keuzes in de game zorgen ervoor dat er iets gebeurt of juist niet. Jij stuurt het verhaal dus in de verschillende missies die voorbij komen. De game kent al sinds de release een aantal problemen, waaronder het niet starten van stemmen wanneer dat nodig is.
Daarnaast heeft de game een aantal missies dat nooit lijken te stoppen en dan niet de goede soort. Er zijn namelijk wat missies die je simpelweg niet kunt voltooien, ook al voldoe je overal aan om dat wel te kunnen. Het is een probleem in de game waar je, als het eenmaal voorbij komt, niet onderuit kunt. Gelukkig is het geen game breaking bug en komt het lang niet bij iedereen voor.
destruction allstarsf1611822619

Destruction AllStars – Alleen op de wereld?

Een van de gratis PlayStation Plus games die exclusief voor de PS5 zijn, is Destruction Allstars. De game laat je tegen andere spelers strijden in bolides die afgeladen zijn met wapens. Het doel is simpel: alle andere spelers moeten letterlijk in het stof bijten. Verwoest alle wagens en zorg ervoor dat jij aan het einde als laatste overblijft. Hiervoor heb je niet alleen je wapens in je wagen tot je beschikking, maar kun je ook de omgeving gebruiken.
Het probleem in de game is alleen dat er regelmatig geen online potje gestart kan worden. De game heeft namelijk issues in de matchmaking waardoor je geen andere spelers kunt vinden. Het lijkt op die momenten alsof de game nog aan het zoeken is, maar dat is allerminst waar. Je kunt de matchmaking op dat moment ook niet stoppen. Gelukkig kun je op andere momenten wel gewoon aan de slag met online matches, want het probleem doet zich niet elke keer dat je online wil spelen voor.
cyberpunk 2077f1665048605

Cyberpunk 2077 – Wordt steeds beter

Een van de games die iedereen al aan zag komen in deze lijst is Cyberpunk 2077. De game kwam uit na een veelbelovende marketingcampagne. Vanaf het eerste moment viel de game al tegen. Bugs en glitches maakten de dienst uit en zorgden ervoor dat de game onspeelbaar was. Je kon je afragen wat er wel goed ging in de game.
CD Projekt Red kreeg een ware shitstorm over zich heen om de game en beloofde beterschap. Daar wordt momenteel nog steeds hard aan gewerkt. De game heeft al een aantal updates gekregen die onder andere zwevende bomen, karakters zonder gezicht en meer oplosten. Toch is er nog een aantal patches onderweg voor Cyberpunk en dan in Night City hopelijk wat het zou moeten zijn.
astros playroomf1604403077

Astro’s Playroom - Bugs horen erbij

De volgende game is er een die iedereen met een PS5 in huis heeft. Astro’s Playroom is namelijk standaard geïnstalleerd op elke verkochte PlayStation 5. De game leert je de kneepjes van de nieuwe DualSense controller kennen en neemt je mee door een stukje PlayStation geschiedenis. Helaas komen er ook wat bugs voorbij in de game.
Zo kan het voor de trophy-hunters onder ons wel eens vervelend uitpakken als je deze gratis game gaat spelen. In sommige gevallen speel je namelijk geen enkele beloning vrij in de game, terwijl je wel doet wat je daarvoor zou moeten doen. Daarnaast kan het soms voorkomen dat de game niet op wil starten, al is dit met de meest recente update een stuk minder geworden. Ach, het hoort allemaal bij de geschiedenis van de consoles zullen we maar zeggen.
ratchet and clank rift apartf1610031391

Ratchet and Clank: Rift Apart - Bevriezing alom

De eerste echte PlayStation 5 exclusieve game uit de stal van een Sony ontwikkelaar is Ratchet and Clank: Rift Apart. De game maakt gebruik van alle nieuwe features die de console biedt en is met recht het meest adembenemende avontuur van het duo ooit. Hoewel wel alles in Rift Apart soepel draaide zonder crashes of gekke verschijnselen, blijkt de game na enkele updates toch niet perfect te zijn.
Het probleem van Rift Apart is momenteel dat sommige karakters kunnen bevriezen waarna ze helemaal niks meer doen tot je de game herstart. Daarnaast wil de Challenge modus in de game niet meer altijd starten. Verder crasht Rift Apart op sommige punten in het spel af en toe, waarna je de hele console moet herstarten. Het gevolg is dat je je voortgang kwijtraakt en dat is natuurlijk altijd frustrerend.
Heb jij zelf nog een PlayStation 5 game die bugs of glitches vertoont? Of heb je bij een van deze games nog een fout die wij gemist hebben? Laat het ween in de reacties hieronder!