10 beste series voor mannen

Article
zaterdag, 22 maart 2014 om 14:00
xgn google image
Televisieseries zijn al bijna zo oud als de tv zelf en al lange tijd niet meer weg te denken van de buis. Bijna iedereen heeft wel een favoriet en discussies over welke serie nou het beste is en waarom zullen altijd aanblijven. Om nog maar te zwijgen over het aantal genres. Hier is een lijst met tien series waarbij met name het hart van de man sneller zal gaan kloppen (naar persoonlijke voorkeur).

10. Sons of Anarchy

Op de laatste plaats staat Sons of Anarchy. In deze wat rauwere serie volgen we de verrichtingen van de gelijknamige motorclub uit een fictieve plaats in Californië. Met name Jax Teller (Charlie Hunnam) staat centraal in de serie. Hij is de huidige vice-president van de club, en tevens de zoon van een van de oprichters. We zien zowel zijn club- als privéleven en komen er ook achter wat de effecten van motorclub op het stadje en haar inwoners zijn.
De serie loopt alweer enige tijd (sinds 2008) en momenteel wordt het derde seizoen uitgezonden op RTL 7. Hiervoor moet je wel lang wakker blijven. Elke dinsdag om 00.55 uur (dus maandagavond) is er namelijk een aflevering op de 'meer voor mannen' zender te zien.
Sons of Anarchy

9. Bates Motel

De dramaserie Bates Motel vertelt het verhaal van Norma Bates. Zij besluit na een heftige gebeurtenis (haar man wordt onder vreemde omstandigheden dood aangetroffen) het roer helemaal om te gooien. Samen met haar zoon Norman verhuist ze naar het dorpje White Pine Bay om daar een motel te runnen. Echter wordt hun nieuwe leventje niet zo gemoedelijk als ze hadden gehoopt. Het motel heeft namelijk geheimen, veel geheimen.
De serie is een prequel van de horrorfilm Psycho uit de jaren '60 van de vorige eeuw. Deze film wordt gezien als een van de meest effectieve horrorfilms en ook als de beste film van de legendarische regisseur Alfred Hitchcock.
Bates Motel is momenteel elke zondag te zien bij BNN op Nederland 3, vanaf 21.20 uur.
Bates Motel

8. Arrow

'Geen enkele crimineel is veilig voor Oliver Queen.' Dit is misschien wel de beste omschrijving van de superhelden- / actieserie Arrow. Het verhaal gaat namelijk over deze miljardair (gespeeld door Stephen Amell), die na een vermissing van vijf jaar wegens een schipbreuk terugkeert naar zijn geliefde Starling City. Zijn stad is echter in verval geraakt en dwingt hem daarom een alter ego te creëren om de stad weer in glorie te herstellen. Nu gaat hij 's nachts door het leven als 'Arrow' en gebruikt hij zijn pijl en boog om het kwaad en de corruptie uit de stad te verdrijven.
Het tweede seizoen van de serie is bij Veronica inmiddels in volle gang. Elke zondag vanaf 20.30 uur is er een aflevering te zien.
Arrow

7. Spartacus

Spartacus, wellicht de meest mannelijke serie in deze lijst. De tijd van de Grieken en Romeinen is eigenlijk altijd al een populair onderwerp voor filmmakers geweest, met onder meer Troy (2004), 300 (2006) en het onlangs verschenen vervolg hierop, 300: Rise of an Empire. Dat er ook series over verschijnen is dan natuurlijk logisch. Eén daarvan is Spartacus, genoemd naar de leider van de Romeinse slavenopstand. Van deze serie bestaan drie seizoenen en een prequel (een voorloper op het eerste seizoen). Spartacus: Vengeance, het tweede seizoen, is momenteel elke vrijdagavond om 22.00 uur te zien op RTL7.
In dit seizoen vluchten de gladiatoren onder leiding van Spartacus naar vrijheid. Dit naar aanleiding van een slavenopstand bij het huis van Batiatus (de eigenaar van een gladiatorenschool, waar ook Spartacus voor moet vechten), waarbij veel edele Romeinen werden gedood. Nu zijn ze van plan om wraak te nemen op de hele Romeinse gemeenschap, die alle gladiatoren tot slaaf maken.
Spartacus: Vengeance

6. The Blacklist

De Amerikaanse misdaadserie The Blacklist gaat over Raymond 'Red' Reddington (gespeeld door James Spader). Hij is de meest gezochte crimineel ter wereld, maar loopt spontaan het hoofdkantoor van de FBI binnen om zich over te geven. Hij wil de FBI namelijk helpen met de jacht op terroristen. Dit doet hij alleen wel op één voorwaarde: hij wil alleen zijn verhaal vertellen aan Elizabeth 'Liz' Keen (Megan Boone), een net afgestuurde FBI-agente.
Wanneer ze de eerste terrorist vinden dankzij Reddington, zegt hij dat dit één van de vele criminelen zal zijn die de FBI niet kent. Hij noemt dit lijstje namen met terroristen 'The Blacklist'.
Afleveringen van het eerste seizoen van The Blacklist zijn momenteel elke maandag om 20.30 uur te zien op RTL 4.
The Blacklist

5. True Detective

Het detectivegenre is heel uitgebreid en met name in Engeland zeer populair. Veel detectiveseries op de Nederlandse televisie zijn dan ook van Engelse makelij. Dit waarschijnlijk tot onvrede van de Amerikanen, die begin dit jaar met True Detective kwamen. Aan de acteurs in de serie ligt het in ieder geval niet. De hoofdrollen worden namelijk vertolkt door niemand minder dan Woody Harrelson en Matthew McConaughey (onlangs nog bekroond met een Oscar voor zijn rol in Dallas Buyers Club).
Zij spelen de detectives Rust Cohle en Martin Hart, die worden gevolgd tijdens een 17-jaar durende klopjacht. Ze zijn op zoek naar de dader van een bizarre moord in Louisiana uit 1995.
Het eerste seizoen van de serie is momenteel te zien bij de betaalzender HBO. Overigens is het de bedoeling dat True Detective een zogenoemde anthologieserie wordt. Dit wil zeggen dat er in elk seizoen een volledig andere misdaad opgelost zal worden.
True Detective

4. Mad Men

Een serie die een hele andere zaak belicht is Mad Men. Deze Amerikaanse dramaserie gaat namelijk over de reclamewereld. We volgen hierin Don Draper, een van de belangrijkste medewerkers van het fictieve reclamebureau Sterling Cooper. Dit bedrijf is gelegen aan de Madison Avenue in het New York van de jaren 60 van de vorige eeuw. De serie toont de reclamewereld van die tijd en hoe de sociale mores in de Verenigde Staten destijds veranderde.
Het eerste seizoen van Mad Men begon in 2007 en de serie telt inmiddels al zes seizoenen. De VARA zond enkele hiervan uit, maar momenteel is de serie niet bij de publieke omroep te zien. Het definitieve slot van Mad Men moet overigens nog in Amerika in première gaan. De verwachting is dat dit in het voorjaar van 2015 gaat gebeuren.
Mad Men

3. House of Cards

Dat Netflix meer is dan alleen een dienst om video's en series te bekijken, bewijst House of Cards wel. Deze politieke dramaserie is namelijk gemaakt door het Amerikaanse bedrijf en doet het bijzonder goed. De serie vertelt het verhaal Frank Underwood (Kevin Spacey), een genadeloze en ambitieuze politicus in Washington D.C. Nadat hij niet wordt benoemd als de nieuwe minster van Buitenlandse Zaken wil hij wraak nemen op de mensen die hiervoor hebben gezorgd.
House of Cards is dus te zien bij Netflix. De serie telt inmiddels twee seizoenen, waarvan die laatste op 14 februari in Nederland in première ging.
House of Cards

2. Breaking Bad

Op de tweede plaats staat de immens populaire serie Breaking Bad. Hierin volgen we Walter White en Jesse Pinkman bij het maken en verkopen van de drug crystal meth. Het leven van scheikundeleraar Walter is namelijk ingestort, omdat bij hem longkanker is geconstateerd. Hij zal niet lang meer te leven hebben en om zijn gezin niet in de financiële crisis te laten belanden gaat hij over op maken en verkopen van de drug.
Jesse is een voormalige leerling van Walter en helpt hem bij de productie en distributie van het gevaarlijke crystal meth.
Alle vijf de seizoenen van Breaking Bad zijn te zien bij de streamingdienst Netflix. Een abonnement hierop kost 7,99 euro per maand (de eerste maand is overigens gratis).
Breaking Bad

1. Game of Thrones

De nummer 1 in deze lijst is, wellicht niet geheel verrassend, Game of Thrones. Het is dan ook waarschijnlijk de grootste serie van dit moment. Het verhaal van Game of Thrones speelt zich voor het grootste gedeelte af op het continent Westeros. Daar strijden adellijke families om de macht in het rijk. Afijn, het verhaal is bij iedereen bekend.
Uiteraard staat 7 april aantaande bij alle Nederlandse fans rood omlijnd. Vanaf dan is het nieuwste seizoen, seizoen 4, namelijk te zien bij HBO. Dit is overigens een dag na de Amerikaanse première, maar dat mag de pret niet drukken.
De serie is ook enige tijd te zien geweest op RTL 5, maar momenteel zendt de commerciële zender geen afleveringen meer uit. Of dit met de komst van het nieuwe seizoen gaat veranderen, is nog niet bekend.
Game of Thrones