Plantronics RIG headsets van dit najaar op een rijtje

Article
woensdag, 29 november 2017 om 16:17
xgn google image
Plantronics heeft dit najaar een nieuwe lijn koptelefoons gelanceerd voor fervente gamers. In totaal gaat het om drie verschillende Plantronics RIG headsets in de 100, 400 en 800-series. Daarnaast is ook de 600 serie verkrijgbaar, die we in dit artikel meenemen. Hieronder zetten wij de verschillende modellen op een rijtje.
Waar Plantronics RIG, dat een speciale afdeling binnen het bedrijf is, nu vooral de nadruk op legt is Dolby Atmos. Aangezien Microsoft met de Xbox One X (en een update voor de oude Xbox One) inzet op de moderne audiotechnologie, besloot Plantronics RIG zich hierbij aan te sluiten met zowel de nieuwe 400 als de 800 serie. De RIG 100 en 600 ondersteunen geen Dolby Atmos, maar zijn desondanks wel voorzien van een aantal nieuwe snufjes en verbeteringen. We lopen ze allemaal bij langs!

RIG 100HS/HX

Plantronics heeft haar nieuwe series onderverdeeld in modellen voor de PS4, Xbox One en pc door er een paar letters aan vast te plakken. De RIG 100 maakt onderscheid tussen de HS voor PlayStation 4 en de HX voor Xbox One en pc. Ondanks deze letters zit er eigenlijk geen merkbaar verschil tussen beide versies, dus dat maakt het gelukkig een stuk makkelijker.
De RIG 100 is de goedkoopste headset uit het rijtje en is vooral bedoeld voor chats met vrienden. Je zult hier geen Dolby Atmos of surround sound vinden, want het open ontwerp heeft slechts aan één kant een 40mm driver met oorkussen. Daardoor is het wel heel geschikt om in surround sound mee te gamen, want je vangt omgevingsgeluid makkelijk op.
De RIG 100 is aan te sluiten met draad van bijna anderhalve meter, waaraan de volumeregelaar en mute-knop bevestigd zijn. De microfoon is verstelbaar en dankzij de 3,5mm jackaansluiting kun je de headset ook gebruiken voor bijvoorbeeld je smartphone.
122552 1

RIG 400ATMOS/HX ATMOS

Eén lijn hoger en je komt uit bij deze headset. De RIG 400 ondersteunt Dolby Atmos en dat moet voor veel verschil zorgen met andere headsets. In plaats van slechts uit 5 á 7 richtingen met surround sound komt het geluid nu daadwerkelijk overal vandaan en beweegt het ‘vrij rond’ in de virtuele omgeving. Bij aanschaf van de koptelefoon krijg je een speciale code waarmee Dolby Atmos te activeren is.
De 400Atmos is bedoeld voor pc en de 400HX Atmos voor Xbox One, een PS4-variant ontbreekt dus in deze serie. In tegenstelling tot de RIG 100 zijn hier logischerwijs wel twee drivers aanwezig voor op je oren. Deze zijn van traagschuim voorzien om samen met het kussen van de hoofdbeugel voor comfort te zorgen en achtergrondgeluid te dempen. De microfoon is daarnaast verstelbaar en heeft noise-cancelling.
122553

RIG 600

Van de vier headsets oogt de RIG 600, die al wat eerder uitkwam, een stuk neutraler. Dat is ook precies wat Plantronics wil, want op die manier kan het bedrijf ook mensen aanspreken die op zoek zijn naar een koptelefoon om naast het gamen ook te gebruiken voor muziek. Stel je loopt over straat of op school, dan heeft de RIG 600 een geschikter uiterlijk om hem om je nek te laten hangen.
Toch blijft het een gamingheadset en is hij ook nu uitgerust met Dolby Atmos. De oorschelpen zijn draaibaar, er is een bijgeleverde boom microfoon met noise-cancelling aan te bevestigen en hij komt met draad waar tevens een microfoon in zit en volumeregelaar met mute-optie.
122554 1

RIG 800HD/HS/LX

Deze Plantronics RIG headset is aardig wat duurder dan de andere modellen, maar heeft daarentegen ook de beste eigenschappen. Zo ondersteunt hij heldere audio, tevens in Dolby Atmos waar je net als bij de 400-serie een activeringscode voor krijgt, om op Xbox One en PC helemaal op te gaan in de games.
Bijzonder is ook dat de batterij van de draadloze RIG 800 zo’n 24 uur zou moeten meegaan, wat erg lang is voor een gamingheadset. Dat zijn flink wat multiplayerpotjes in bijvoorbeeld Star Wars Battlefront 2 (lees hier onze Star Wars Battlefront 2 review), die ook Dolby Atmos ondersteunt! Het design is vrij stevig en geluiddempend met een inklapbare microfoon met noise-cancelling.
Bovendien is er qua audio veel mogelijk. Zo is met een knop op de koptelefoon de balans tussen game- en chataudio in te stellen en ook het mastervolume te regelen. Er is ook een equalizer aanwezig om meer nadruk op hoge tonen, het midden, de bass of stemgeluid te leggen.

Plantronics RIG headsets - Ben jij nog op zoek?

Dit waren de nieuwste modellen van Plantronics RIG. De uiteenlopende koptelefoons variëren behoorlijk in prijs van 35,- euro tot 170,- euro. Ben jij nog op zoek naar een goede gamingheadset? Laat ons weten wat je van de in deze lijst genoemde headsets vindt, wij zijn benieuwd.

Populair Nieuws