World of Warcraft Warlords of Draenor Review - terug naar de roots

  World of Warcraft Warlords of Draenor is alweer het vijfde deel in de World of Warcraft serie. De Panda's begonnen alweer saai te worden dus dit nieuwe deel is meer dan welkom. Maar naast dat er een hoop content is toegevoegd, is er ook een hoop weggehaald. Wordt het alsnog een waardige uitbreiding?

  Voor we World of Warcraft Warlords of Draenor in duiken moeten er wat dingen helder gemaakt worden. Degenen die Warlords of Draenor proberen te spelen, zijn mogelijk niet erg tevreden. De launch verloopt erg moeizaam (compensatie!). We weten niet of dit aan ontwikkelaar Blizzard ligt of de DDoS-aanval van vorige week, maar voor de review laten we het even achterwege.

  Daarnaast zijn er ook een hoop veranderingen al doorgevoerd voordat World of Warcraft Warlords of Draenor uitkwam. In de zogenaamde pre-patch. Dit doet Blizzard om spelers alvast voor de uitbreiding aan enkele dingen te laten wennen. Sommige onderwerpen kunnen dus bekend voorkomen, maar horen wel degelijk bij de uitbreiding.

  Warlords of Draenor Frostfire Ridge

  World of Warcraft Warlords of Draenor gaat terug in de tijd

  Dan is het nu tijd voor World of Warcraft Warlords of Draenor zelf. Met als eerste: het verhaal. Het is te veel om hier allemaal op te noemen dus we sommen het even kort voor je op. De boosdoener uit Mists of Pandaria ontsnapt zijn straf, gaat terug in de tijd, creëert een nieuw leger van Orcs en probeert het heden aan te passen door opnieuw Azeroth aan te vallen via de Dark Portal.

  Dat was het in het kort. Heel kort. Op WoWpedia kun je het hele verhaal lezen. Maar wat deze verandering in de tijdlijn leuk maakt, is dat je opnieuw teruggaat naar Outlands. Het Outlands uit The Burning Crusade. Alleen heet het hier Draenor en is het nog geen grote puinzooi. Laat die strijd tegen de Iron Horde maar beginnen!

  Draenor geeft echte WoW-gevoel

  Hoewel de panda’s tijdelijk leuk waren, paste het Chinese tintje niet erg goed bij World of Warcraft. Draenor pakt dit beter aan. Het werelddeel komt met zeven nieuwe gebieden die goed in het WoW-plaatje passen. De gebieden zien er goed uit en bieden een stuk meer variatie dan je gewend bent. Plus alle gebieden komen natuurlijk weer met hun eigen, heerlijke soundtracks.

  Warlords of Draenor nieuwe character models

  Personages zien er beter uit

  Een andere verandering aan het uiterlijk in World of Warcraft Warlords of Draenor is die van de personages. Je personage begon er waarschijnlijk al aardig verouderd uit te zien. Maar met Draenor zijn alle rassen die vóór Cataclysm zijn toegevoegd ge-restyled. Behalve de Blood Elves. Die hebben vertraging opgelopen. Je personage ziet er nu wel eindelijk een stuk beter uit.

  Op naar level 100!

  Zoals bij elke uitbreiding het geval is, kun je nu ook weer levelen. Van 90 naar 100. En dit doe je met honderden nieuwe queesten in Draenor. Maar Blizzard heeft ook gedacht aan de mensen die nog geen level 90 zijn. Bij de uitbreiding (of voor €50) krijg je een character boost waarmee je in een klap level 90 bent. Erg handig voor nieuw- of terugkomers.

  Maar zoals gezegd, deze uitbreiding schrapte ook een hoop dingen. Te beginnen met een hoop aanvallen. Een begrijpelijke zet want veel aanvallen gebruikte je nauwelijks of waren te sterk in combinatie met andere aanvallen. Hier moet je even aan wennen, maar voor de lange termijn is het beter.

  Warlords of Draenor Shadowmoon Valley

  Nu wat meer overzicht

  En dat geldt ook voor het inkrimpen van de statistieken. Het aantal levenspunten enz. waren enorm hoog na zoveel uitbreidingen. Een tank liep al gauw rond met meer dan een miljoen levenspunten. Te grote getallen waar je niks aan hebt. Met World of Warcraft Warlords of Draenor zijn alle getallen in World of Warcraft weer teruggedrongen om het wat overzichtelijker te maken.

  Enkele nieuwe dingen die je aan je personage gaat zien, zijn level 100 talents en perks. De talents zijn vrij standaard. Op level 100 heb je weer keuze uit drie nieuwe aanvallen. De perks zijn een nieuwe toevoeging. Dit zijn passieve aanvallen die je actieve aanvallen sterker maken. Deze krijg je vanzelf terwijl je naar level 100 toe werkt.

  Je eigen dorp!

  Een echt nieuwe toevoeging aan World of Warcraft Warlords of Draenor zijn garrisons. Een soort dorp, met een hoopje gebouwen en een muur eromheen. Helemaal voor jou en jou alleen. In Draenor (en van queesten) kun je overal materialen vinden om je dorp uit te breiden. Je zult alleen niet alles kunnen bouwen dus je moet wel keuzes maken.

  De gebouwen die je neerzet geven handige boosts aan je personage. Denk bijvoorbeeld aan meer snelheid op je mount of een verbetering van je uitrusting. Hoewel iedereens garrison op dezelfde plek ligt, merk je daar niets van. Ieders garrison ligt in een eigen instance. Een soort van apart gedeelte in de serverruimte.

  Garrisons bieden ook de mogelijkheid om metgezellen te rekruteren. Deze A.I. kun je op missies sturen om er bijvoorbeeld uiteindelijk nieuwe items van te krijgen. Ook kun je sommige hiervan met je mee laten gaan tijdens je reis door Draenor. Heerlijk, zo’n persoonlijk slaafje om je te helpen.

  Warlords of Draenor Garrisons

  Dungeons, raids en Ashran

  Bij een nieuwe uitbreiding komt ook altijd een hoop nieuwe end-game content. Voor wanneer je level 100 bent. World of Warcraft Warlords of Draenor voegt acht nieuwe dungeons toe en gedurende de uitbreiding meerdere raids. De dungeons kun je nu al doen om jezelf klaar te stomen voor de eerste raid, die begin december beschikbaar wordt gemaakt.

  De raids hebben wel een nieuwe, verbeterde structuur gekregen. Als er iets irritant was, dan was het wel 25 mensen bij elkaar zien te sprokkelen om een raid te doen. De moeilijkheidsgraden zijn nu Raid Finder, Normal, Heroic en Mythic. De eerste drie zijn flexibel en te spelen met minstens 10 en maximaal 25 spelers. Voor Mythic, de moeilijkste, heb je een vaste groep van 20 mensen nodig.

  De laatste end-game toevoeging is Ashran. Een nieuwe PvP-zone in Draenor. Op dit eiland is een constante strijd gaande tussen de Horde en de Alliance. Er zit jammer genoeg wel een nadeel aan vast: niet meer dan 100 spelers per factie tegelijk. Zit de zone al vol, dan wordt het in de wachtrij staan. Alsof die wachtrij bij het inloggen op je account al niet irritant genoeg is...

  Warlords of Draenor Ashran

  Nog steeds te makkelijk

  Helaas zitten er ook wat nadelen aan Warlords of Draenor. Het is allemaal wéér te makkelijk. Iets waar World of Warcraft al langer mee kampt, omdat Blizzard de game toegankelijk wil maken voor nieuwkomers. Negeer de boodschap in queesten ‘Een groep van drie mensen is nodig’. Die red je wel alleen. Laten we hopen dat de raids meer uitdaging bieden.

  Een ander gemis in World of Warcraft Warlords of Draenor is een nieuwe klasse of ras. Terwijl er nog zoveel mogelijkheden zijn. Zeker voor nieuwe rassen. De nieuwe content is zeker wel leuk om te spelen, maar je doet het – in mijn geval – met een personage waar je al jaren mee speelt. Een gemiste kans van Blizzard.

  Warlords of Draenor The Dark Portal

  Meer en meer nieuwigheid

  Een nieuw ras of klasse mag dan ontbreken, maar er zijn nog een hoop andere nieuwe dingen. Zoals de Toy Box. Een toevoeging waar menig speler al lang op wacht. Deze Box slaat al je speelgoed in één plek op zodat het geen ruimte meer inneemt in je bags. Die bags hebben nu overigens ook een ‘Ruim met een klik me bags op’-knop. Erg handig!

  De laatste vernieuwingen zijn een opslagplaats voor alle items die je nodig hebt bij je beroepen, meer ruimte in de Void Storage en de Group Finder. Deze laatste optie is ook meer dan welkom. Nu kun je een stuk sneller mensen vinden om samen mee te spelen. Eindelijk kun je gericht zoeken naar mensen die hetzelfde als jou willen doen.

  Terugkomende verslaving

  Waar menig WoW-speler Mists of Pandaria links heeft laten liggen, lijkt Warlords of Draenor weer een goede toevoeging te worden. De uitbreiding komt met een scala aan nieuwe content en een hoop nodige veranderingen. En dat eigen dorpje is toch wel heel vet. Het WoW-gevoel keert weer terug en zo ook de verslaving.

  Het jammere is alleen dat World of Warcraft Warlords of Draenor wederom weinig uitdaging biedt. Alles is gemakkelijk en vrij snel in je eentje te doen. Daarnaast was een nieuw ras of klasse ook niet verkeerd geweest. Nu moet Blizzard er alleen nog even voor dat iedereen ’s avonds weer kan spelen.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Brengt echte WoW-gevoel terug
  • Heel veel nieuwe content
  • Garrisons zijn vette toevoeging
  • Nodige aanpassingen zijn gemaakt
  • Weer niet uitdagend genoeg
  • Geen nieuw ras of klasse

  World of Warcraft: Warlords of Draenor

  Verkijgbaar vanaf 13 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.