De PlayStation VR zal op 13 oktober verschijnen. Speciaal voor de release heeft Sony VR Worlds ontwikkeld. Een game wereld bestaande uit vijf verschillende games, die allemaal de wondere wereld van virtual reality op een andere manier belichten. Lees deze VR Worlds Review om meer te weten te komen over deze denkbeeldige wereld.
VR Worlds zal over enkele dagen het licht gaan zien. Een verzameling van vijf verschillende games, te weten: The London Heist, Ocean Descent, Scavengers Odyssey, VR Luge en Danger Ball. Een collectie waarbij het om genieten, actie en behendigheid gaat. Allemaal spelen ze in op de verschillende mogelijkheden die de PlayStation VR biedt. Lees snel verder in deze VR Worlds Review om meer te weten te komen over de verschillende games.
Beginnend met de minst spannende van het stel. Ocean Descent bied je drie verschillende avonturen waarin je in een kooi stapt die zich ergens onder een boot in de oceaan hangt. De drie reizen waaruit je kunt kiezen, bepalen of je dicht aan het oppervlak blijft om te genieten van de wondere onderwaterwereld bestaande uit vele soorten vissen en koraal.
Ben je iets avontuurlijker, dan kun je ervoor kiezen om wat meer de diepte op te zoeken. Hoe dieper je de oceaan in gaat des te onvoorspelbaarder de omgeving wordt. Je moet dus goed op je hoede zijn om niet te schrikken van de vele gevaarlijke beesten die jou als een smakelijk hapje zien.
Voor de echte jakhalzen onder ons is het mogelijk om nagenoeg naar de bodem van de oceaan te zinken. Er komt geen enkel zonnestraaltje meer en dat betekent dat het pikkedonker is. Dit zorgt ervoor dat je beesten ziet waarvan je geen benul had dat ze überhaupt bestonden.
Ocean Descent is niet zo zeer een game, maar meer een avontuur waar je in stapt. Je bevindt je in een kooi en kunt eigenlijk niet meer doen dan genieten van een wereld waar je normaliter niet snel zult komen. Het laat de mogelijkheden van de VR-bril zien en zorgt ervoor dat je het principe van de bril leert begrijpen.
Als Ocean Descent nog niet spannend genoeg was, dan is er VR Luge om je hartslag nog wat verder op te voeren. Met VR Luge zit je rustig in je stoel, maar knal je in-game al liggend op een bord over gevaarlijke bergwegen naar beneden. Opengebroken wegen, verkeer, heuvels, je moet ontzettend goed op je hoede zijn om deze tocht te overleven.
VR Luge is zeker niet voor spelers met een zwakke maag, want het bord gaat met een razend tempo de heuvel af en door het gebruik van de bril kan het zijn dat de beelden allemaal iets te snel gaan. Je krijgt namelijk wel echt het idee dat je op je soort van skateboard van de berg af rolt en aan het rodelen bent. Zeker doordat je je eigen lichaam liggend ziet weergegeven en je hoofd precies op het lichaam is geplaatst.
Het idee van Luge is vrij eenvoudig en dat is verschillende banen, die steeds moeilijker worden, in een zo'n snel mogelijke tijd afronden. Onderweg kom je langs checkpoints waardoor je extra seconden op de klok krijgt. Ben je een brokkenpiloot dan heb je een probleem, want voor elk ongeluk krijg je strafpunten en vermindert je snelheid.
VR Luge is leuk om eens gedaan, maar is zeker niet de game waarvoor je VR Worlds aanschaft. Na één of twee keer van de berg afgeroetsjt te zijn, heb je het wel gezien en door de vele snelle en intense beelden is lang spelen ook niet aan te raden.
In Scavengers Odyssey stap je in een grote mech om door de intergalactische wereld te reizen op zoek naar een oude artefact. Dit gaat natuurlijk zonder slag of stoot en je zult onderweg de nodige zwermen van krioelende beestjes moeten doodschieten en grote buitenaardse rupsen moeten verslaan.
Dit doe je met de twee machinegeweren aan de voorzijde van je robot. Of met de grote stukken metalen puin die je in de ruimte vindt, vast kunt grijpen en met een rotgang op je tegenstanders af kan vuren. Het is redelijk indrukwekkend, de omvang en de bewegingen die je in Scavenger Odyssey met behulp van de VR-bril kunt maken.
Grote kikkersprongen maak je van het ene zwevende rotsblok naar het andere, waarbij je af en toe een licht gevoel in je maag krijg als je neerkomt. Het voelt af en toe daadwerkelijk alsof je plaats hebt genomen in de robot en ergens hier ver vandaan in het helaal aan het werk bent.
De game biedt weinig uitdaging omdat het afknallen van de beestjes vrij eenvoudig is, maar het is wel een game die door zijn beleving en grootte toch tof is. Het spel bestaat uit twee delen met elk drie hoofdstukken, goed voor ongeveer ruim een uur speelplezier, en dat is maar goed ook want tegen die tijd is het ook wel genoeg geweest met al het gespring en gedraai.
Iedereen kent Pong ongetwijfeld nog wel van vroeger. Danger Ball is Pong, maar in 3D en nu in virtual reality. Je speelt tegen de computer en bedient jouw 'racket' met je zicht. Er is wel de mogelijkheid om om je heen te kijken, maar deze game draait meer om de bewegingen van de VR dan de 360 graden beleving. Headmaster VR kent een zelfde soort idee.
Maar terug naar de game. De singleplayer bestaat uit een toernooi of losse wedstrijden waarin je punten moet scoren en kent meerdere tegenstanders die allen een eigen 'skill' hebben. Zo is er bijvoorbeeld "Tornado", die de bal met een rare draaikolk terugschiet richting jouw doel. De wedstrijden gaan tot iemand als eerste de vijf goals heeft bereikt, de puntenwedstrijden draaien om highscores.
Als je Headmaster VR hebt gespeeld, dan kan dat nog wel eens goed van pas komen bij Danger Ball. Je moet namelijk met je hoofd de ballen terugkoppen richting de punten of het doel van je tegenstander. Het is ook mogelijk om de bal effect mee te geven door bij aanraking van de bal je hoofd weg te draaien.
Door de kleuren, bewegingen en omdat pong gewoon een leuk spel is, is ook Danger Ball erg vermakelijk, ware het niet dat de computer wel erg goed is. Op het niveau medium is het nagenoeg onmogelijk om een punt te scoren. De bal gaat na enkele keren heen en weer spelen zo snel, daarbij gerekend dat de tegenstander een speciale vaardigheid heeft, en je blijft vaak op de hatelijke 'nul' staan. Zonde, want Danger Ball is zeker een vermakelijke game.
Altijd al willen weten hoe het is om een crimineel te zijn? Dan moet je The London Heist eens spelen. Met je Sony VR-bril op stap je namelijk in de onderwereld van Londen. Samen met je twee compagnons heb je namelijk een diamant gestolen, die nu spoorloos is. Jij wordt verdacht van het sjoemelen, tot er een ander verhaal aan het daglicht komt.
Omdat je als het ware in het lichaam van de crimineel zit, is het mogelijk om je linker- en rechterhand afzonderlijk te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je in lastige situaties twee pistolen vast kan houden, maar ook dat je een beker Cola kunt pakken of de autodeur op de snelweg open kunt gooien.
Juist omdat je twee handen hebt, is het aan te raden om deze game in combinatie met move controllers te spelen. Op die manier kan je daadwerkelijk met je rechter- en linkerhand bewegingen maken, wat ervoor zorgt dat de beleving nog realistischer wordt. Knal met je linker hand de schurken van hun motor, terwijl je met de rechter de autoaansteker aanzet, omdat je wel toe bent aan een peukie na je misdadige acties.
The London Heist is van de vijf games op VR Worlds de meest interessante en leuke. Dit heeft er mee te maken, dat het een verhalende game is waardoor je steeds weer nieuwe dingen beleeft. Daarnaast laat het de mogelijkheden van VR goed zien, heeft het een leuk, maar kort verhaal en het spelen met move controllers voegt daar nog een extra dimensie aan toe.
Al met al doet VR Worlds waar het voor gemaakt is, en dat is de verschillende mogelijkheden van de VR bril laten zien. Is het allemaal even spannend en boeiend? Nee, niet echt. Twee interessante games, die een verhaal vertellen, maar waar je zo doorheen bent. Twee vermakelijke games die vrij eentonig zijn en een onderwaterwereld die leuk is om eens gezien te hebben, maar waarvoor je geen veertig euro neer zou leggen.
VR Worlds verschijnt tegelijk met de release van de PlayStation VR op 13 oktober en kost 40 euro.
Cijfer: 6