Trine 2 Review

Review
maandag, 19 december 2011 om 18:00
xgn google image
Games waarbij je elkaar echt nodig hebt zijn schaars. Gelukkig verscheen een aantal jaar geleden Trine, een spel waarin je met drie personages een wereld van het kwaad moest ontdoen. In deel twee komen de krijger, de magiër en de dief nogmaals samen om het kwaad te bestrijden. Een succesformule, zo bleek twee jaar geleden...
Twee jaar geleden beloonde Maurice die game met een welverdiende 8,0. Met Trine 2 wil ontwikkelaar Frozenbyte ons nog meer co-op plezier voorschotelen en een lancering rond de kerst is dan natuurlijk een geschikt moment zou je zeggen. Meer van hetzelfde of een waardige opvolger, dat is de brandende vraag.
United as one!
Het verhaal begint wanneer die drie hoofdrolspelers uit Trine weer samenkomen om het kwaad te bestrijden, schatten te zoeken en een prinses te redden. De wereld wordt namelijk aangevallen door Goblins onder leiding van een kwade heks. Hoewel het verhaal redelijk interessant is, zul je goed alle dialogen en tussenfilmpjes moeten volgen om het verhaal te snappen. Het spel legt hier niet echt de nadruk op en het missen van belangrijke dialogen is dan ook snel een probleem, zeker als je met meer mensen speelt.
Samen puzzelen
Want wat tevens een nadeel is als je het verhaal wilt volgen, is meteen het sterkste punt van Trine 2. Het spel is gemaakt om met drie personen te spelen, dit keer ook via het internet. Het oplossen van puzzels en het bevechten van monsters wordt hierdoor een stuk leuker en makkelijker. Samen overleggen over een mogelijke oplossing is veel leuker dan alleen ploeteren en maar kijken of je de volgende checkpoint haalt. Daarnaast heeft iedere klasse natuurlijk zijn eigen specialiteit. Want waar je in de singleplayer moet wisselen tussen de drie personages, speelt online iedere speler als één van de drie. Wil een stukje even niet lukken, dan is een simpele druk op de knop genoeg om van karakter te wisselen. Tenminste, als de andere speler daar mee akkoord gaat.
Rollen
De drie rollen hebben ieder hun eigen specialiteiten, en iedere rol komt wel een keer van pas. Helaas is de balans niet heel erg goed opgebouwd en zul je het grootste deel van het spel met de magiër kunnen doorspelen, op de gevechten na. De krijger is handig om projectielen, zoals pijlen, tegen te houden en natuurlijk flinke klappen uit te delen. De dief moet het doen met de mogelijkheid om af en toe een touw kapot te schieten en met haar 'grapling-hook' op geheime locaties te komen. Het is dan ook best jammer dat, als je met z'n drieën speelt, de magiër het meeste te doen heeft als het gaat om puzzelen...
Kies je de moeilijke of de makkelijke weg?
Hoewel Trine 2 met zijn drieën een stuk leuker en makkelijker is, zul je regelmatig even met z'n drieën staan kijken wat nou precies de bedoeling is met een puzzel. Moet dat portaal nou daar, of zou dat verlengstuk op een andere buis geplaatst moeten worden? Allemaal vragen waar je gerust tien minuten over zit te denken met drie man. Mocht een puzzel echt niet lukken, dan is er nog de optie om als krijger en/of dief op een doos of plaat te gaan staan zodat de magiër je langs de puzzel kan loodsen. De magiër komt er dan bij de volgende checkpoint weer bij. Wel moet gezegd worden dat het oplossen van de puzzels je meer ervaringspunten, in de vorm van blauwe flesjes, oplevert die je weer kunt gebruiken om de klassen te upgraden.
Vaardigheden
Deze ervaringspunten kun je gebruiken om je personage van nieuwe vaardigheden te voorzien. Ieder personage heeft natuurlijk zijn eigen vaardigheden die hem of haar uniek maken. Zo krijgt de krijger de mogelijkheid om zijn hamer richting een vijand te gooien en krijgt hij een cool vlammend zwaard, terwijl de dief verschillende soorten pijlen krijgt. De magiër moet het vooral doen met betere versies van zijn eigen spreuken. Zo kan hij in het begin alleen een doos tevoorschijn toveren, waar later ook een platform bij komt. Hoewel hij er in het begin maar één object op het scherm kan toveren, zullen dit aan het einde van het spel vier objecten zijn.
Watertanden bij de graphics
Als je tussen het lezen door de plaatjes hebt bekeken zul je opgemerkt hebben dat Trine 2 een enorm kleurrijke game is. Het spel is overladen met fantastisch weergegeven omgevingen waarin kleuren een belangrijke rol spelen. Niet omdat ze een functie hebben, maar omdat ze bijdragen aan de ervaring van het spel. De werelden waar je door heen zult wandelen zijn enorm kleurrijk en er wordt mooi gebruik gemaakt van diepte. Hetzelfde geldt voor diverse grote vijanden. Zo kwamen wij in ons avontuur een gigantische Japanse draak tegen, welke er fantasievol en prachtig uit zag. Frozenbyte had echter wel wat meer variatie in de standaard vijanden mogen aanbrengen. Alle Goblins, spinnen en andere beesten zien er hetzelfde uit. Gelukkig is het geluid goed verzorgt met dromerige muziek en goed ingesproken stemmen. Ook tijdens de tussenfilmpjes die na elk level een stukje over het verhaal vertellen zijn goed ingesproken.
Een heerlijk co-op avontuur
Frozenbyte wist een aantal jaar geleden een leuk avontuur af te leveren met Trine. Nu doet de studio dit weer en laat je een magisch avontuur beleven waar puzzelen afgewisseld wordt met actie. De kracht van de game schuilt in de graphics en de multiplayer modus. Trine 2 kan dan ook gerust een kort maar enorm krachtig avontuur genoemd worden. Helaas is de game met zes á acht uur uit te spelen, maar dat is de 13 euro die je voor dit spel betaalt meer dan waard!
Cijfer: 8

Populair Nieuws

Laatste Reacties