Ruzzle Adventure Review

Review
vrijdag, 30 mei 2014 om 10:24
xgn google image
Gratis puzzelgames - met woorden - voor de mobiele platformen. We worden er zo langzamerhand mee doodgegooid. Een goed idee om Ruzzle Adventure daarom links te laten liggen?
Words with Friends of Wordament van Microsoft zijn slechts twee voorbeelden van de tientallen spellen uit dit genre die in de App Store staan. Ruzzle Adventure lijkt zich dus te werpen in een poel met vooral middelmatige games. Lijkt is hier het goede woord, want de iOS-titel van MAG Interactive verrast nogal.

Op avontuur!

Zowaar kom je in Ruzzle Adventure een verhaal tegen. In jouw avontuur door drie gebieden heen - een bos, een moeras en een vulkaan - zul je steeds bepaalde personages moeten verslaan om verder te komen. Dit doe je door hen te raken met bommen, die je verdient met lange woorden. Erg diep gaat het verhaal niet, maar het is leuk dat de game een verhaal heeft.
In de drie gebieden zitten vijftig levels verstopt die allemaal een specifieke opdracht hebben. In elk level kun je drie sterren verdienen, die gebaseerd worden op je behaalde puntenaantal. Je hebt namelijk steeds een bepaalde tijd of een X-aantal zetten dat je mag gebruiken. De scores die je haalt kun je na elk level vergelijken met vrienden of andere mensen op leaderbords.
Recensie

Variatie in de levels

Deze levels bieden veel variatie, omdat ze steeds van elkaar verschillen. Elke keer heb je namelijk een speciaal doel dat je moet halen: verzamel vier edelstenen, breek alle rotsen of red jezelf uit een put. Het is erg goed dat deze verschillende modi in de game zitten, want ze vereisen allemaal een andere speelstijl.
Wanneer je bijvoorbeeld rotsen moet breken, zijn lange woorden een must. Hiermee verdien je namelijk bommen - dezelfde waarmee je eindbazen moet verslaan. Met deze zwarte ballen kun je sneller stenen opblazen.
In een put-level is een andere speelstijl nodig, aangezien je zo snel mogelijk woorden moet 'slepen' om uit de put te komen. Kleine woorden zijn daardoor cruciaal. Door deze verschillende manieren is Ruzzle Adventure ook leuk om te spelen voor langere tijd, in plaats van alleen korte sessies.

Ruzzle Adventure focust zich op de singleplayer

Iets wat MAG Interactive ook goed heeft gedaan, is zorgen dat in Ruzzle Adventure de nadruk vooral ligt op het alleen spelen. Je kunt je scores wel vergelijken met die van je vrienden, maar je speelt niet real-time potjes tegen hen zoals in Wordament of Words with Friends.
Dit pakt erg goed uit, aangezien je nooit hoeft te wachten op andere mensen en ook het tempo tussen de potjes veel hoger ligt. Ruzzle Adventure is dus te spelen wanneer je maar wilt, en dat werkt toch wel heel lekker voor de iOS-titel.
Recensie

Goed uitgebreide vocabulaire

Iets wat vooral verrast, is de uitgebreide woordenschat van Ruzzle Adventure. In onze speelsessies liepen wij amper tegen woorden aan die de game niet herkende; het enige woord was 'penne', maar dat is waarschijnlijk omdat de pastasoort nog niet helemaal ingeburgerd is.
Daarnaast kent de iOS-game ook een rits aan minder standaard woorden. Vunzigere combinaties als 'tieten' en 'lul' worden gewoon goedgekeurd, waardoor je minder bang hoeft te zijn dat je een van je stappen verliest omdat volgens het spel het woord niet bestaat. Petje af aan MAG Interactive.
Het spel hoeft overigens niet alleen in het Nederlands gespeeld te worden, maar is ook te bewonderen in bijvoorbeeld het Portugees, Russisch, Engels, Duits of Turks. Leuk dat deze verschillende talen in het spel zitten, want wil je je woordenschat van zo'n vreemde taal uitproberen, dan is Ruzzle Adventure een perfecte app.

Micro-microtransacties

Toch zijn er ook een paar dingen op Ruzzle Adventure aan te merken. De free-to-play titel heeft naast advertenties ook microtransacties. In de verschillende levels kun jij speciale hulpmiddelen gebruiken, zoals het wisselen van letters of het plaatsen van extra bommen. Die worden na een bepaalde tijd wel weer aangevuld, maar het is veel sneller om ze bij te kopen.
Daarnaast verlies je elke keer een leven zodra je een level niet haalt. De hartjes (levens) worden na een bepaalde tijd opnieuw gegenereerd, maar als je door wil blijven spelen dan zul je ze moeten kopen. Je hebt de microtransacties dus niet per se nodig als je Ruzzle Adventure wilt uitspelen of steeds vijftien minuten bezig bent in de bus, maar wil je het spel wat langer spelen dan zijn ze eigenlijk gewoon noodzakelijk.

Niet erg goede balans tussen letters

Iets wat schrijnender is dan de microtransacties, is de balans tussen de letters die op je bord terechtkomen. Iedereen heeft weleens Scrabble gespeeld en alleen maar klinkers op z'n plankje gehad. Frustrerend, want maak dan maar eens woorden met zeven letters of meer. En dit is een probleem dat Ruzzle Adventure nogal vaak heeft.
Zo kwam het ons redelijk vaak voor dat op een bord met 25 vakjes ruim vijftien klinkers stonden. De e-tjes, a-tjes, o-tjes, i-tjes en u-tjes vliegen je om de oren. Jammer, want door zo'n zondvloed aan klinkers kun je vaak een level niet halen omdat je geen grote woorden kunt vormen.

Verrassende free-to-play titel

Het is jammer dat Ruzzle Adventure de balans niet goed kan vinden tussen klinkers en medeklinkers, want verder is de game erg fris en verrassend. De verschillende gamemodi zijn geinig en bieden veel variatie, en daarnaast doen een flinterdun verhaal en de focus op singleplayer de game ook erg goed. Ruzzle Adventure is gratis te downloaden op alle iOS-toestellen, en zeker weten het proberen waard.
Cijfer: 7

Populair Nieuws