Ride Along (film) Review

Review
dinsdag, 04 maart 2014 om 15:30
xgn google image
Kan het nog flauwer? Bij het kijken naar Ride Along word je al snel door die gedachte overvallen. Ja, het kan nog veel flauwer. Zo flauw dat het uiteindelijk weer erg leuk wordt. Maar Ice Cube als politieheld? Dat is dan weer minder grappig.
Dit zijn teksten die we anno 2014 scharen onder ‘haat zaaien’. In 1988, toen N.W.A. het nummer ‘Fuck tha Police’ uitbracht, vond een deel van het publiek dit een lekker provocerende protestsong.
De schrijvers van het nummer zijn MC Ren, Eazy-E en… Ice Cube. Dezelfde Ice Cube die in een Hollywood-comedy de perfecte politieheld mag spelen.

Fanatieke gamer

Ride Along vertelt het verhaal van Ben (Kevin Hart), een bewaker op een middelbare school. Wanneer hij niet werkt, doet hij niets liever dan gamen. Ben heeft al twee jaar een relatie met Angela en wil haar ten huwelijk vragen, maar hij moet eerst de zegen krijgen van haar grote broer James (Ice Cube).
Deze keiharde politieagent uit Atlanta neemt de fanatieke gamer een dagje mee op patrouille. Met alle komische situaties van dien…

Geen Dinner for Schmucks

Dit is typisch het soort film waarbij het kijkplezier voor een groot deel wordt bepaald door je verwachtingen. Gevoel voor humor is voor een deel persoonlijke smaak, maar de meeste filmliefhebbers zullen het erover eens zijn dat bijvoorbeeld Dinner for Schmucks en The Hangover tot de betere voorbeelden van Amerikaanse comedy behoren.
Wie dat niveau nu ook verwacht, zal met Ride Along 99 tenenkrommende minuten beleven. Maar wie, zeker na de niet-grappige sekspraatjes aan het begin van de film, zich instelt op meligheid, zal langzaam aan ontdooien en meegaan in de simpele humor.
De chemie tussen Hart als suffe gamer en Ice Cube als stoere agent maken elke scène waarin ze samen spelen, het kijken waard. Want niet alleen de stand-up comedian vertolkt met verve een sukkel; de rapper is opnieuw geloofwaardig als politieman, een rol die hij ironisch genoeg keer op keer krijgt aangeboden. Aanvankelijk hadden de makers Dwayne ‘The Rock’ Johnson en Ryan Reynolds in gedachten als respectievelijk de agent en de nerd, maar het is nog maar de vraag of de film dan zo leuk was geworden.

Motormuizen

Het scenario van de film is niet zo bijzonder, maar Harts komische talent weet van een eenvoudig gegeven steeds weer iets heel grappigs te maken. Een ‘pre-cadet’ - officieel is Ben niet eens een rookie - die op ruige motormuizen wordt afgestuurd om ze te vragen om hun motor te verplaatsen. Niet echt een ingrediënt voor een originele scène, maar met zijn komisch talent wekt de stuntelende Hart steeds weer een lachsalvo op.
Het wordt helemaal grappig wanneer Ben erachter komt dat de politiemeldingen die hij moet oplossen, in scène zijn gezet om hem te testen. Daardoor kent hij totaal geen angst tijdens een echte gijzeling, die hij voor de volgende oefening aanziet. De criminelen zijn radeloos door deze totaal onberekenbare agent.

Geen Eddie Murphy

Producent Larry Brezner wilde een buddyfilm in de traditie van Trading Places (1983) en 48 Hours (1988) maken, maar dat niveau haalt Ride Along met zijn middelmatige scenario niet. Hoewel Kevin Hart de lach aan zijn kont heeft hangen, is hij geen tweede Eddie Murphy. We hebben zeer zeker hard om deze film moeten lachen, maar het geplande vervolg lijkt ons toch een beetje te veel van het goede.
En Ice Cube? Als deze gangsta rapper synoniem is aan ‘amusement voor het hele gezin’, dan is er iets grondig mis met de tijden waarin we leven.
Cijfer: 7