Need for Speed Shift Review

Review
door Timo
donderdag, 17 september 2009 om 18:00
xgn google image
Het nieuwste deel uit de Need for Speed franchise ligt binnenkort in de winkels met de subtitel Shift. Dit staat natuurlijk voor een verandering in de franchise. Maar zal het met Shift lukken een goede verandering door te voeren of ‘shiften’ we met Need for Speed Shift gelijk de grindbak in?
Het ging niet altijd even goed met de Need for Speed serie. De franchise heeft zijn ‘ups’ en ’downs’ gehad. Jammer genoeg, was het laatst vooral de ‘downs’, waaronder de game Need for Speed Undercover. Maar Shift belooft gelukkig veel goeds. De ontwikkelaar achter deze nieuwste NFS-game, Slightly Mad Studios, mag dan wel een beetje gek zijn, ze weet wel hoe ze een goede racegame moet maken. Deze ontwikkelaar is namelijk bekend geworden door de verschillende, populaire GTR-racegames voor de PC.
De politiewagens uit de vorige delen zijn nu verdwenen, het illegale circuit is opgerold en je moet je klaarmaken voor het serieuze racen. Want met Need for Speed Shift volgen we de ideale lijn om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten op tracks als Laguna Seca, Spa-Francorchamps en meer.
Need for Speed Shift Screenshot 124851 Need for Speed Shift Screenshot 124849 Need for Speed Shift Screenshot 124847
Geen gelul, gewoon racen
Veel van de Need for Speed games bevatten een verhaal. Een verhaal dat meestal erg tegenviel en verteld werd door middel van slecht geacteerde, niet boeiende tussenfilmpjes. Dit was dan ook vaak een minpunt in die spellen. Maar daar hoef je je nu niet meer druk om te maken. De game bevat vrijwel geen verhaal, de oude tussenfilmpjes zijn nergens meer bekennen en draait gewoon om de “need for speed”, oftewel het racen.
Dit racen kan op verschillende manier. Je kunt namelijk in het hoofdmenu kiezen om even snel te racen, in de ‘snelle race’-modus en je kunt online, met zeven andere de strijd aangaan. Maar waar het voornamelijk om draait is de carrière in de game. Je begint met een testronde in een willekeurig gekozen auto. Wanneer jij vervolgens een ronde hebt gereden, analyseert de computer jouw tijd en racestyle waardoor deze vervolgens een opstelling van instellingen voor jou kiest. Dit is leuk en erg handig gedaan en het bespaart je natuurlijk ook tijd om alles zelf in te stellen.
Need for Speed Shift Screenshot 123799 Need for Speed Shift Screenshot 123797 Need for Speed Shift Screenshot 123795
Ik zie sterretjes!
Hierna kun je dan beginnen met jouw racecarrière, waarmee je het ultieme doel moet bereiken: de NFS World Tour. Dit bereik je alleen door veel te racen. Je begint met het kopen van een auto voor de eerste serie races. Serie 1 bestaat uit de modi ‘Race Coalition’, waarin jij het op een circuit tegen zeven andere racers opneemt, ‘Manufacturer Competition’, waarin iedereen met één dezelfde auto racet en meer. Er zijn in totaal wel genoeg verschillende soorten racen om het leuk te houden. Per race kun je een maximaal aantal sterren verdienen. En bij een bepaald aantal sterren, kun je door naar de volgende serie.
Bij elke serie races, heb je ook een serie auto’s. Deze auto’s zullen bij serie 1 nog vrij normale wagens zijn, zoals een BMW Coupé, een Nissan Skyline, later een Aston Martin en meer. Maar als je uiteindelijk bij de auto’s van serie 4 aankomt, kun je racemonsters als de Bugatti Veyron, Lamborghini Reventón en meer kiezen.
Echter verdien je eigenlijk te veel door het racen, waardoor je al snel gemakkelijk een dure auto kunt kopen. Ten slotte is deze opstelling van serie races en auto’s niet erg mooi gedaan. Het voelt namelijk erg als een checklist aan. Dat wil zeggen, dat het echt voelt dat je verschillende races moet doen, sterren haalt, volgende serie races moet doen, meer sterren haalt en zo maar door. Het voelt hierdoor geforceerd aan en je kunt geen eigen pad kiezen.
Need for Speed Shift Screenshot 123252 Need for Speed Shift Screenshot 123250 Need for Speed Shift Screenshot 123248
Behaal zoveel mogelijk punten
Naast de series racen heb je ook nog het racerprofiel in de game. Dit racerprofiel geeft aan wat voor soort racer jij bent. Dit systeem werkt ongeveer hetzelfde als het level systeem in Colin McRae: DiRT 2. Echter is het in Shift een stuk uitgebreider, en misschien wel vergelijkbaar met het xp-systeem uit Call of Duty 4.
Tijdens het racen behaal je namelijk profielpunten door middel van bepaalde acties tijdens het racen. Je krijgt punten voor agressief rijden en voor precies rijden. Als jij bijvoorbeeld tijdens een race goed op de ideale lijn blijft rijden, de bochten goed neemt en netjes de tegenstanders inhaalt, zul je daar precisiepunten voor behalen. En wanneer jij agressief door de bochten scheurt en anderen van de baan duwt, zul je daar agressiepunten voor ontvangen.
Dit hele systeem is tijdens het racen erg handig en mooi in beeld gebracht. Boven in het scherm zie je namelijk een balk met de hoeveelheid behaalde punten, ook zie je wanneer je een hoger niveau bereikt en je laatst behaalde punten. Bij een bepaald aantal punten zul je vervolgens een nieuw niveau behalen. En bij elk nieuw niveau krijg je weer nieuwe dingen tot je beschikking, zoals velgen, verfkleuren en geld. Dit houdt het interessant om te spelen, en het is natuurlijk altijd leuk om verschillende spullen te verdienen.
Need for Speed Shift Screenshot 122517 Need for Speed Shift Screenshot 122515 Need for Speed Shift Screenshot 122513
Even wennen...
De besturing van Need for Speed Shift zal in het begin even wennen zijn, helemaal als je recentelijk een game als DiRT 2, met zeer soepele besturing hebt gespeeld. In Shift zal de besturing een stuk realistischer aanvoelen, en daardoor misschien ook lastiger. In de game staat realisme centraal, maar Slightly Mad Studios heeft een goede balans weten te vinden tussen dit realisme en arcade. Nadat je, na een tijdje, aan de besturing gewend bent, zul je namelijk merken dat het eigenlijk best lekker werkt.
Je kunt in deze game niet door de bochten scheuren en vol gas houden. Nee, in Shift zul je de ideale lijn moeten volgen en precies op het goede moment remmen, want anders zul je niet snel de NFS World Tour halen. Daarnaast zul je natuurlijk ook nog met de tegenstanders rekening moeten houden. Hoewel deze wel vaak gewoon de ideale lijn volgen, zijn ze wel gedreven om te winnen en hier zullen ze dan ook vrijwel alles voor doen. Dat betekent ook dat ze weleens fouten maken, en je soms een tegenstander van de baan ziet vliegen.
Need for Speed Shift Screenshot 123122 Need for Speed Shift Screenshot 123120 Need for Speed Shift Screenshot 123118
...daarna keihard racen!
Je bestuurt de auto voornamelijk vanuit de cockpit. Voor sommigen zal dit even wennen zijn, maar omdat er zoveel aandacht aan is besteed, is dit zeker wel het beste camerapunt om mee te racen. Het voelt namelijk echt alsof jij de bestuurder bent. Je incasseert alle klappen en voelt de G-krachten. Deze details maken de game net iets beter.
Wanneer jij namelijk vol gas geeft, zal je hoofd naar achteren worden gedrukt, wordt je zicht wazig en kun je amper nog naar links of rechts kijken. En als jij dan per ongeluk ergens tegenaan racet, wordt het beeld zwart-wit, schud je alle kanten op en zal het even duren voordat je weer verder kunt. Deze effecten zorgen dus voor nog meer realisme in de game en maakt het misschien wel iets moeilijker, maar ook leuker.
Need for Speed Shift Screenshot 121853 Need for Speed Shift Screenshot 121849 Need for Speed Shift Screenshot 121847
Audiovisueel
Audiovisueel is het goed voor elkaar in Need for Speed Shift. De presentatie van de hele game is erg spectaculair gedaan. Het menu is leuk vormgegeven, evenals de dynamische ‘Heads-Up Display’, de HUD. Deze is tijdens het racen in de cockpit view erg mooi uitgewerkt. De auto’s zien er goed uit, net zoals alle bekende tracks in de game. Visueel is Shift niet geweldig, maar ook zeker niet slecht. De nodige details zijn aanwezig, er zijn vette effecten, maar als je goed kijkt, zie je dat de track van dichtbij er eigenlijk erg pixelig uitziet.
Het geluid in de game is duidelijk aanwezig. In het menu hoor je al de motor starten, de coureur hijgen, en de turbo door de motor spuiten. De audio in de game is dus erg goed verzorgd. En dan vooral de geluiden van de auto’s en als je tegen de wand aanknalt. Echter valt de soundtrack tegen, wat wel een klein beetje jammer is. Maar gelukkig maakt al het andere geluid in de game het voor het grote deel goed.
Geweldige verandering
Need for Speed Shift is precies de goede verandering die de NFS-franchise nodig heeft. De game weet een goede balans tussen realisme en arcade te vinden. Hoewel de carrière modus centraal staat, voelt deze aan als een checklist en had beter kunnen zijn. Gelukkig biedt de game genoeg variërende races, brullende motoren en een geweldige race-ervaring door de cockpit view. Tevens is de presentatie van Shift ook erg mooi gedaan. Kortom, Need for Speed Shift is een geweldige racegame geworden en de beste titel uit de NFS-franchise. Maar of de game ook nog stand houdt tegen aankomende toppers als Forza 3 of Gran Turismo 5, is nog maar de vraag.
Cijfer: 8.6

Populair Nieuws