Je bent nooit te oud om met LEGO te spelen. Althans, dat vindt ontwikkelaar Traveller's Tales. Uiteindelijk is ieder van ons nog een beetje kind, die we af en toe ongegeneerd best eens naar boven mogen halen. Het bedrijf heeft daarin groot gelijk. De laatst uitgekomen LEGO games bieden je, naast een nostalgische trip naar je jeugd, ook nog eens een hele hoop lol. LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 borduurt rustig voort op de verhalen uit de boeken.
LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 wist bij ons destijds erg in de smaak te vallen en kreeg een solide 8,0 in de
recensie. Weet ook deze game de magie die in de lucht hangt over te brengen naar jouw huiskamer?
In de laatste jaren op de toverschool Zweinstein bereidt Harry Potter zich met zijn metgezellen voor op de laatste, allesbeslissende confrontatie met Voldemort, ofwel 'Hij die niet genoemd mag worden'. In deze recensie doen we het echter toch maar wel, ook al worden we niet bepaald blij van de gedachte dat hij ons daarom op gaat jagen. Je moet wat overhebben voor de lezer, zullen we maar zeggen.
Duisterder dan ooit...
Al in het titelscherm konden we het niet laten een brede grijns op het gezicht getoverd te krijgen door de kwaadaardige dooddoeners, die zo heerlijk overdreven in LEGO vorm door de lucht heen zweefden. Een uitstekende toonzetter, voor een gevaarlijk maar hilarisch avontuur in het LEGO Harry Potter universum. Als je de boeken hebt gelezen, of de films hebt gezien, dan weet je dat ieder nieuw jaar op de bekende toverschool aanzienlijk serieuzer van opzet wordt. Duisterder zelfs. Want waar Harry zich in de eerste paar jaren nog voornamelijk bezighield met kattenkwaad uithalen, weet hij nu donders goed dat hij geen fouten meer mag maken. Anders wordt hij een makkelijke prooi voor Voldemort en wordt er, als Harry niet goed oplet, ongetwijfeld een 'Avada Kedavra' vloek tegen hem uitgesproken.

... maar wel net zo humoristisch
Maar niet alles is donkerder en duisterder. Want waar zou een LEGO game zijn zonder de bijpassende humor? Juist, nergens. De momenten waarbij je de nodige schaterlachbuien krijgt, zijn vooral wanneer Harry en zijn metgezellen 'gesprekken' voeren met andere LEGO figuren; die gaan namelijk via humoristische gebarentaal. Origineel is het niet, want dit concept is in eerdere LEGO games gebruikt. Je zou het kunnen opvatten als een gebrek aan originaliteit, maar het is wel het handelsmerk van LEGO. Er bestaan toch geen pratende LEGO figuurtjes? Precies. Wij hebben er ons in ieder geval niet aan kunnen storen.
Een grote inspiratiebron
De wereld van Harry Potter leent zich uitstekend voor een geslaagde LEGO game. Dit heb je al kunnen lezen in onze recensie van de vorige LEGO Harry Potter titel, maar toen zeiden we al dat de game zich wel had ingekort door enkel de meest belangrijke scénes te tonen. Ook LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 ontkomt niet aan deze formule, waardoor sommige momenten achterwege zijn gelaten. Omdat we het over drie jaren hebben, is het echter moeilijk je hieraan te storen vanwege de scheepslading aan content die je evengoed voor je kiezen krijgt.
De eerste vier jaren boden een hoop leuke omgevingen en momenten voor een LEGO titel, maar de jaren vijf tot en met zeven zijn minstens zo interessant te noemen. De vestigingsplaatsen van De Order van de Feniks en andere omgevingen uit de boeken passen namelijk ideaal in een LEGO game. Denk aan het Ministerie van Toverkunst waar alle tovenaars-ambtenaren hun dagelijkse werk doen, het betoverde bos dat vol zit met magische wezens en verschillende droomwerelden die uit de hersenpan van bekende personages komen. De variatie van omgevingen zorgt voor genoeg frisse wind om de vaart in de game te houden, zonder dat verveling de overmacht krijgt.
Daarnaast wisselt LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 zo nu en dan af met een wereld die compleet in 2D is ingericht. Op een gegeven moment kruip je bijvoorbeeld in de rol van twee van de drie broers die in het bezit zijn gekomen van de Relieken van de Dood. Deze levelstructuur, die je het beste kunt vergelijken met die van onder andere de oude Super Mario games of zelfs LittleBigPlanet, vormen een zeer welkome afwisseling op de 3D-gameplay die je in deze game toch het meest zult tegenkomen. De puzzels die je op die momenten tegenkomt, variëren vanwege het cameragebruik gelukkig wat meer, maar blijven aan de andere kant wel die typische vertrouwde puzzelstijl behouden van eerder uitgekomen LEGO games.

Er is zoveel te doen
Een LEGO game zou namelijk geen LEGO game zijn als het niet vol zou zitten met interessante puzzels en andere obstakels om jou het LEGO leven zuur te maken. De weg naar Voldemort behoort natuurlijk niet makkelijk te zijn. Deze game is niet anders. Je bent eigenlijk constant je hersens aan het laten kraken om verder te komen, maar dan wel in de stijl van een echte tovenaar. Net zoals in de vorige LEGO Harry Potter hoef je niet de handen uit de mouwen te steken om LEGO blokjes op te stapelen, dat doe je namelijk allemaal lekker met je toverstaf. Groot gelijk, want waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Uiteindelijk volg je precies dezelfde spelroute als in voorgaande LEGO games, maar het is de magische charme van de omgevingen en de puzzels die het leuk blijven houden.
Vanwege de grootte van het spel, ben je normaal gesproken snel geneigd om verdwaald te raken. Een omstander de weg vragen lukt niet, want ze kunnen helaas niet praten. Dit heeft Traveller's Tales goed opgelost, door onzichtbare muntjes op de grond te plaatsen, die voor jou het juiste pad uitstippelen. Een goedkope gimmick kunnen we het niet noemen, want je hebt het op een begeven moment nog hard nodig. Naast het feit dat dit de game ook toegankelijker maakt voor het jongere publiek, vind je op weg naar bestemming overal genoeg afleiding, zoals een dansende kip die met muntjes strooit, of rondlopende leerlingen die je de afgrond in kunt sturen met telekinese.
Verzamelaars opgelet
Ook de echte verzamelaars onder ons hebben in LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 weer genoeg te beleven. Echt overal kun je verborgen LEGO blokjes vinden, emblemen waarmee je personages kunt vrijspelen en de welbekende muntjes, waarmee je ook nieuwe toevoegingen kunt verdienen. Vooral de muntjes kun je overal vinden, maar ook verdienen door gekke capriolen uit te halen door jouw toverspreuken te gebruiken op objecten om je heen.
Denk aan een ridderstandbeeld die door jouw spreuken zijn veer op zijn helm kwijtraakt en omvalt terwijl hij die probeert te pakken. Het gevolg? Een stroomlading aan muntjes. Puur leedvermaak. Dit zijn momenten die altijd erg bevredigend blijven, want er gaat niets boven een beloning als je zelf iets hebt uitgevogeld. En laat deze game daar nou vol mee zitten. Heerlijk. Het geeft trouwens meteen een heel sterk gevoel dat je je in een levende wereld bevindt, waarin toverkracht de normaalste zaak van de wereld is.

Je staat er niet alleen voor
Gelukkig sta je in dit magische avontuur niet alleen. Je hebt de keuze om het verhaal te doorlopen met iemand naast je in dezelfde kamer. Gewoon een controller erbij pakken en klaar; zo simpel is het. Het leuke is dat twee creatieve geesten meer weten als één, dus soms op het eerste oog complex lijkende puzzels worden zo een stuk sneller opgelost. Niet dat we niet van een uitdaging houden, begrijp ons niet verkeerd. Maar is zoveel te doen om je heen, dat wat extra denkkracht geen overbodige luxe is.
Het is jammer dat de split-screen toevoeging wat te wensen overlaat, aangezien het beeld zich op een hele vreemde manier opsplitst als beide spelers op een gegeven moment te ver uit elkaar gaan lopen. We hebben het hier over een lijn op het beeldscherm die op een dynamische manier verandert, afhankelijk van hoe beide spelers uit elkaar zijn gelopen. Besluit je te vaak om van jouw metgezel weg te lopen, dan zullen misselijkmakende gevoelens helaas niet onvermijdelijk zijn. Nee, dan had Traveller's Tales beter kunnen kiezen voor een dezelfde lijn die het beeldscherm op een normale uit elkaar haalt. Zou er een toverspreuk tegen misselijkheid zijn? Want dan hadden we die graag in het spel gezien.
Makkelijk om je in te verliezen
Al dit moois kun je verwachten in een grafisch jasje om van te smullen. Als je goed om je heen kijkt, dan zie je dat er veel liefde en aandacht is geschonken aan het oog voor detail. We zouden niet liegen als we zouden beweren dat dit de mooist uitziende LEGO game is tot nu toe. De vele omgevingen zijn perfect nagemaakt en komen erg overtuigend over. Ook de soundtrack, die trouw blijft aan het originele werk, maakt het ontzettend makkelijk om je te kunnen verliezen in J.K Rowling's bizarre universum. Je zou bijna vergeten dat je een LEGO game aan het spelen bent.
Kan geen charmerende toverspreuk tegenop
Traveller's Tales heeft zich met LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 overtroffen en legt de lat opnieuw hoger voor toekomstige LEGO games. De ontwikkelaar heeft het zich er niet makkelijk vanaf gebracht en dat zie je terug in de liefde en aandacht die deze game heeft gekregen. Er valt simpelweg zoveel te doen, dat je de tijd om je heen vergeet. Helaas is er wel weinig echt nieuws, op de 2D-levels na. De kern is natuurlijk hetzelfde gebleven als de voorgaande LEGO games. De herspeelbaarheid is echter enorm, door de talloze geheimen die je vrij kunt spelen door creatief te gaan 'hocus pocussen'. Ook al klinkt het gek dat een LEGO game de wereld van Harry Potter briljant neer weet te zetten op digitaal vlak, kunnen we rustig concluderen dat LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 één van de beste LEGO games is die je nu kunt spelen en uren zoet mee zal zijn. Nee, daar kan geen charmerende toverspreuk tegenop.
Cijfer: 8