Dell Venue 11 Pro 7140 Review - Top Tabtop!

Het uitpakken van de Dell Venue 11 Pro is zo gebeurd: er zit een kleine handleiding bij en een oplaadkabel. Dat is het, en dat bevalt eigenlijk prima, want je kunt meteen aan de slag. De (micro-usb, gelukkig) oplaadkabel had wel wat langer gemogen; met slechts een meter is het net te kort om het op veel plekken makkelijk aan te kunnen sluiten.

Dit minimalistische pakketje wordt ook weerspiegeld in de software, maar ook dit is (voor het grootste deel) positief.

Weinig rompslomp meuk

Na de redelijk snelle en gebruiksvriendelijke installatie kun je direct doen wat je wilt met de tablet. Er zit Windows 8.1 op, in dit geval Pro. Helaas krijg je bij aanschaf geen volledige versie van Office 365, maar slechts een proefversie. Dit is jammer, des te meer omdat Dell deze tablet als zakelijk product neerzet waarbij Office extreem handig is.

Er zitten verder een paar kleine Dell programma's op, bijvoorbeeld voor register, backup en recovery. Buiten dit is het toestel vrij van bloatware, wat een verademing is bij het installeren van een nieuwe computer.

Wat standaard media apps zitten er natuurlijk wel bij, zodat je foto's en films makkelijk kunt bekijken op het mooie 1080p Full HD scherm.

Microsofts plan heeft potentie

Ondergetekende heeft weinig ervaring met Windows 8, met name de tegels bij het opstarten ("waar is de fucking startknop?") en Windows Store waren dus even wennen. Zoals je hiervoor hebt gelezen hebben we het inmiddels over "apps" en apps installeren in plaats van programma's.

Dit is onderdeel van Microsofts plan om alle software richting apps te duwen, en zoveel mogelijk via de Microsoft Store te reguleren. Je kunt makkelijk switchen tussen het scherm met tegels en apps, en alternatief de desktop versie met programma's.

Zo proberen Microsoft en Dell een hybride toestel te creëren, wat je zowel onderweg als thuis of op werk kunt gebruiken.

Met de Intel Core M processor in huis heb je geen ventilatoren nodig, en is het apparaat buitengewoon stil. Het standaard 4GB werkgeheugen is ook meer dan prima. Het is niet bliksemsnel allemaal, maar wel vlot. Vlot genoeg om meerdere applicaties tegelijk te draaien, én een indrukwekkende batterijduur te leveren. We raden aan om het standaardgeheugen van 64/128GB (SSD) wel uit te breiden.

Is de tablet handzaam?

Mocht je de tablet onderweg gebruiken, is die eigenlijk net iets te zwaar. Dit komt vooral door de grootte (10,8 inch) en de batterij van 38 Wh. Het is hiermee een wat log ding geworden, dat je niet lang met één hand kunt vasthouden. Als je ermee bezig bent heb je je handen er letterlijk vol aan.

Door dit forse gewicht van bijna 800 gram voelt het apparaat overigens wel kwalitatief aan, hoewel bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 en de iPad Air 2 een stuk lichter zijn en ongeveer even lang meegaan.

De accu zou zo'n 9 uur mee moeten kunnen gaan, hoewel we dat niet tot het uiterste hebben getest. In ieder geval meer dan genoeg juice om een dag mee door te komen. Onderweg zijn de tegels van Windows 8.1 erg handig, en kun je er soepel doorheen scrollen, surfen, game apps spelen of andere simpele activiteiten.

Je kunt met één swipe bij het klassieke bureaublad uiterlijk komen, wat ook dankzij het grote scherm nét aan werkt. Je kunt hier echter altijd nog het beste een muis of touchpad voor gebruiken, en kan dus beter bewaard worden voor thuis of op werk. Maar om in de trein een filmpje te kijken is het ideaal.

Accessoires

De tablet heeft aansluitingen voor micro-usb, aux-kabel, micro-hdmi en micro-SD. Vooral deze laatste is handig als je het geheugen met maximaal 128 GB wil uitbreiden van de standaard 64GB of 128GB.

De cameratechniek is helaas niet verbeterd ten opzichte van de vorige Dell tablets. Een miezerige 2MP front-camera doet je terugdenken aan webcams uit het MSN-tijdperk, en de 8MP camera op de achterkant levert ook wat korrelige foto's en filmpjes. Er zitten in de standaard camera app wel wat functies zoals het aanpassen van ISO of sluitertijd, maar sommige functies, zoals scherpstellen, werken niet goed.

De scherpste foto die ondergetekende heeft kunnen maken.

Dat het apparaat maar één USB (3.0) poort heeft, is toch wel karig te noemen. Als je een muis en toetsenbord wilt aansluiten, mag je al gebruik gaan maken van splitters. Gelukkig konden we van Dell ook een bijbehorend toetsenbord lenen. Dit toetsenbord zit verwerkt in een soort cover hoesje, wat je door middel van magneetjes direct aan de onderkant van de tablet kunt koppelen en weer lostrekken.

Tergend Toetsenbord

Plug 'n play zoals het hoort. Het toetsenbord zelf is echter niet zo ergonomisch verantwoord. Het is klein, plat en lichtelijk buigzaam. Het inbegrepen trackpad werkt nog wel tamelijk accuraat en bezit ook functionaliteiten om met meerdere vingers te scrollen richting de zijkant of naar onder en boven.

Dan de toetsen zelf, die zijn niet om over naar huis te schrijven. Er komt een zacht klikgeluidje uit en je kunt de toetsen alleen maar oppervlakkig indrukken; ze geven dan ook niet echt weerstand. Het went na een tijdje wel wat, maar je blijft dubbele toetsen aanslaan en tikfouten maken: erg frustrerend.

Het werkt natuurlijk wel zes keer sneller dan een on-screen toetsenbord, maar als je er toch teksten op wil tikken kun je er beter een losstaand toetsenbord op aansluiten. Zeker als je bedenkt dat deze toetsenbord cover 166 euro kost. Je kunt met deze cover ook je tablet staand neerzetten, hoewel je een zeer beperkte controle hebt over de hoek. Hierdoor is het toetsenbord sowieso alleen met een vaste ondergrond te gebruiken.

Voor 20 euro extra heb je een dikker toetsenbord waar ook nog eens een accu in zit. Deze hebben we niet kunnen testen, maar lijkt ons een veel betere optie.

Conclusie

De hybride laptop/tablet combinatie die Dell voor ogen had is redelijk geslaagd. De Venue 11 Pro 7000 (7140) is krachtig genoeg om thuis of op werk als laptop te gebruiken, mits je daar (via een splitter) wat accessoires op aansluit. Onderweg werken de tegels en apps van Windows 8.1 prima, hoewel het apparaat wat zwaar is om echt handig te zijn en het optionele prijzige toetsenbordje beter overgeslagen kan worden.

Ben je op zoek naar een zeer degelijke laptop om veel te verplaatsen en onderweg een filmpje op te kijken, is dit een uitstekende optie. Het is jammer dat je voor zo'n 700 euro geen volledige Office versie erbij krijgt, en je kunt voor hetzelfde bedrag een betere laptop halen, of een betere tablet. Maar, we durven dit gerust de beste tabtop van dit moment te noemen!

Lees ook onze reviews van de Sony Xperia Tablet Z en de Surface Pro 3. Heb je al een tablet, dan hebben we nog wel wat leuke games voor op tablet!