Bordspel: Bits Review

Review
zondag, 18 december 2011 om 17:00
xgn google image
Lekker blokjes leggen en flink puzzelen: het klinkt bijna als Tetris. Toch is dat niet wat vandaag centraal staat. Vandaag is het tijd voor het bordspel Bits.
Bits draait om dominostenen en aan de speler de taak om te kijken, bouwen en winnen. Dit moet drie rondes gebeuren en degene met de meeste punten wint dan.
Type: bordspel
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: n.v.t.
Uitgever: Ravensburger
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 29,99
Elke speler een eigen bord
Blits wordt gespeeld met één tot vier personen waarbij het voor zichzelf spreekt dat je de grootste lol beleeft met anderen, tenzij je echt een einzelgänger bent. Hoe dan ook, voordat er gespeeld kan worden, moeten er een paar voorbereidingen getroffen worden. Anders dan bij veel bordspellen is er niet één speelbord, maar krijgt iedere speler zijn eigen speelbord. Dit bord heeft een raster met 6x6 velden en daarop moeten later dominostenen gelegd worden, ook wel de speelstenen genoemd.
Het idee van het spel
Het leuke is dat iedere speler dezelfde speelstenen tot zijn beschikking heeft. Alleen niet iedereen zal hetzelfde spel uitvoeren, omdat de startpositie bij iedereen anders is. Wat is nu precies de bedoeling? Bits bestaat uit drie rondes waarin opdrachten uitgevoerd worden. Elke ronde levert punten op en degene die na de drie rondes de meeste punten heeft, is de winnaar. De opdrachten bestaan uit het verdienen, maar ook verliezen, van punten door vormen te maken. Veel vormen die gemaakt moeten worden, lijken zo uit de wereld van Tetris te zijn gekomen.
Geen Tetris
Met Blits leg je meteen de vergelijking met Tetris, toch is dit niet terecht. Waar je in Tetris een vorm aangereikt krijgt en deze alle kanten op mag draaien en overal mag plaatsen waar je wilt, moet je bij Blits van tevoren goed nadenken en zijn de mogelijkheden beperkt. Zo moet een speelsteen in een rechte vorm naar beneden worden geschoven, zonder dat deze nog gedraaid mag worden of naar links of rechts geschoven mag worden. Ja, goed nadenken dus anders ben je op voorhand al gedoemd om te mislukken. Maar hier zit dan ook meteen de uitdaging: degene die strategisch handelt, zal beter scoren.
Goed nadenken
Want je gaat nadenken: waar plaats ik precies de steen? Hoe maak ik een vorm uit dezelfde kleur om punten te verdienen? Welke speelstenen moeten straks nog gelegd worden? Het lijkt wel een beetje op schaken, van tevoren bepaalde zetten uitdenken. Alleen is het bij Bits zo dat je geen idee hebt welke speelstenen wanneer gespeeld moeten worden, want dit hangt allemaal af van geluk. Door elke keer een bouwkaart om te leggen, wordt bepaald wat de volgende speelsteen is die gelegd zal worden. Doordat de bouwkaarten steeds geschud worden, verschilt dit altijd. Maar naast je heb je wel alle speelstenen liggen die nog aan de beurt komen, dus je kunt al wel goed kijken welke opties nog mogelijk zijn.
Die moeilijkheidsgraad loopt per ronde op. In de eerste ronde heb je één opdracht waar je op moet letten. Zo krijg je bijvoorbeeld voor de hoofdvorm twee punten als je die weet te maken in dezelfde (willekeurige) kleur en voor andere vormen die op het kaartje staan één extra punt. In de tweede ronde komt daar een opdracht bij, bijvoorbeeld weer pluspunten verdienen voor het maken van een bepaalde vorm in slechts de kleur die gegeven wordt. En in de derde ronde wordt het pas echt lastig, want dan krijg je minpunten voor het maken van een bepaalde vorm. Wat dat betreft is Blits een bordspel waarbij je scherp moet blijven.
Handleiding schiet iets tekort
Na elke ronde worden de punten geteld en worden alle bouwkaarten weer geschud en de speelstenen van de speelborden gelegd. Elke ronde begin je dus met een schone lei, behalve dat de opdracht hetzelfde blijft, komt daar dus steeds een opdracht bij. Het is overigens raadzaam om zeer goed de handleiding te lezen om te weten hoe het gaat met de puntentelling en het maken van de vormen.
Wij testten dit bordspel met drie mensen en in eerste instantie begrepen wij na het lezen alle drie niet hoe de puntentelling werkt. Want wat gebeurt er als je blokken van dezelfde kleur hebt gelegd waarin meerdere vormen zitten die je had mogen maken? Krijg je dan een dubbele puntentelling als bij Scrabble? En wat als je een vierkant hebt gemaakt, terwijl er nog een extra blok aanhangt, is het dan wel een vierkant en telt dit mee? Als je goed de handleiding bestudeert, zul je er uitkomen, maar heel duidelijk wordt het allemaal niet geformuleerd. En wat dat betreft schiet de handleiding dan ook een beetje tekort.
Leuk en uniek
Maar eigenlijk is dat het enige waar Blits een nadeel kent. Voor de rest is het weer een heel ander bordspel dat veel andere bordspellen. Leuk om te spelen met drie of vier personen, maar iets wat je dus eventueel ook alleen kunt doen. Niet onaardig is bovendien de optie die geboden wordt voor die hards. Die spelen namelijk niet drie rondes, maar vier, dus nog meer dingen om over na te denken en op te letten. De herspeelbaarheid is dus groot. Zoek je een bordspel met flink nadenkwerk waarbij iedere speler tegelijk speelt, dan is Bits wel wat voor jou.
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws

Laatste Reacties