Acer Liquid S1 Review

Review
maandag, 16 december 2013 om 15:00
xgn google image
Donkere wolken pakken zich samen boven computerfabrikant Acer. Slechte financiële resultaten brachten paniek in de tent. Door een verlies van 330 miljoen euro in het derde kwartaal verliet CEO JT Wang het bedrijf per direct, waarna oprichter Stan Shih het stokje overnam. Lang hield hij die functie niet vol; na vijftien dagen kon Acer alweer op zoek naar een nieuwe chief executive officer. Allemaal geruchtmakende taferelen waar de trouwe klant niet op zit te wachten. Kan de nieuwe Liquid-smartphoneserie van de Taiwanese multinational het tij keren?
Hoewel de fabrikant stevig inzet op de nieuwe reuzentelefoons, is de toekomst van Acer niet bepaald rooskleurig. Naast de vele veranderingen aan de bestuurstop, is ongeveer zeven procent van het personeel de laan uitgestuurd. Vanaf 2014 gaat er ieder jaar 75 miljoen euro bespaard worden. Ook doen er geruchten de ronde over een fusie tussen Acer en Asus, maar daarover is officieel nog niets beklonken. Dat er iets moet gebeuren bij Acer, staat als een paal boven water. Zeker nu de verkopen van de PC's, uitgerust met Windows 8.1, nog niet de gewenste resultaten opleveren. De Liquid S1 kan als startschot van een nieuwe telefoonreeks proberen Acer weer terug in de groene cijfers te krijgen.
De makers hebben reeds toegegeven dat ze moeite hebben met de veranderende markt van laptops, tablets en smartphones. Mede om die reden hebben ze bij de Liquid voor een specifiek ontwerp gekozen. Waar vroeger ‘koelkasttelefoons’ uit den boze waren, maken ze in deze tijd weer een heuse comeback. Grote smartphones hebben, dankzij succesvolle ontwerpen van HTC One Max en Samsung Note, weer een plekje in de markt gekregen. Sterker nog: iedere smartphonefabrikant (op Apple na) heeft in zijn verzameling een giga-smartphone, of gaat er binnenkort mee aan de slag.

Groot, groter, grootst

Aangezien veel grote smartphones nogal aan de dure kant zijn, gaat Acer met de Liquid S1 voor een relatief gunstige prijs van 350 euro. Met de Liquid S1 hoef je dan niet te rekenen op de allersnelste en allermooiste telefoon met de allerhoogste resolutie. Let je als telefoonliefhebber op de kleinste dingen, dan zul je al snel een hoop dingen opmerken die de concurrentie - lees: de iPhones en de Galaxys van deze tijd - een stuk beter doet. Bekijk je de Liquid S1 in het licht van de relatief lage prijs, dan is het een ander verhaal. Hij is zelfs best goedkoop, als je nagaat dat het met een beelddiagonaal van 5,7 inch als een kleine zakcomputer kan worden gezien.
Wie denkt dat hij daardoor niet meer in je broekzak past, hoeft zich geen zorgen te maken. De telefoon glijdt gemakkelijk in je zak. Je kunt hem makkelijk met je linkerhand er weer uithalen, al heb je voor het bedienen wel je beide handen nodig. Waarom lijkt ons duidelijk, maar er is nog iets anders dat een gebruik van één hand in de weg ligt. De aan/uit- en volumeknoppen zijn van goedkoop materiaal gemaakt en daardoor wat lastig in te drukken. Zo moesten we met onze linkerhand de telefoon stabiliseren, zodat we met onze rechterhand de volumeknoppen konden bedienen. Doe je dat niet, dan wil het apparaat vaak niet reageren. Slordig.

Hele aardige beelden

De zijkant is met zijn amateuristische zilverkleurige behuizing dus duidelijk niet de sterkste kant van de Liquid S1. De voor- en achterkant zien er dan wel weer professioneel uit. De matzwarte kleur geeft de smartphone een wat stoere uitstraling en door het zachte materiaal glijden je vingers soepel over het toestel. Het ronde camerabolletje op de achterkant springt direct in het oog, alsook het logo dat in het midden van de toestel pronkt. Op de voorkant heeft de fabrikant het rustig gehouden. Geen indrukbare knoppen, maar een volledige touchscreen-besturing met onderin een terug-, home- en een multitask-knop.
Starten we het toestel op, dan valt natuurlijk meteen het grote scherm op. De kleine resolutie van 1280x720 pixels baarde ons aanvankelijk grote zorgen, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Hoe Acer het flikt mag Joost weten, maar het grote scherm van Liquid S1 komt prima voor de dag en kent geen blokkerige sprites of een ‘uitgerekt’ menu. Als je goed kijkt, zie je dat het natuurlijk geen Full HD is en dat de smartphone wat dat betreft het onderspit moet delven tegenover Apple en Samsung, maar in dit geval is er geen man overboord. Sterker nog: door de lage resolutie en door de 2400mAh-batterij, gaat het toestel in het licht van zijn grootte belachelijk lang mee.

Niet zonder problemen

In het begin waren we ook in de veronderstelling dat de Liquid S1 voor zijn categorie een snelheidsmonster was. We navigeerden zonder enige vertraging door het menu en startten apps binnen luttele seconden probleemloos op. Nadat we een aantal applicaties hadden geïnstalleerd en de harde schijf van de telefoon voor de helft vol zat, merkten we echter dat het aan snelheid begon in te leveren. De S1 is daarnaast allesbehalve een toestel om op te gamen. Acer heeft waarschijnlijk teveel zaken aan de GPU overgedragen, die het tijdens het draaien dan ook flink te verduren krijgt. Met helaas ook diverse crashes tot gevolg.
Het toestel draait op de laatste versie van Android 4.2.2.. Dat besturingssysteem heeft Acer voor het grootste deel gelaten voor wat het is. De fabrikant hecht klaarblijkelijk geen waarde aan een eigen skin en eerlijk gezegd liggen ook wij daar geen seconde van wakker. Het vergrendelsysteem is echter wel van eigen bodem. Door horizontaal te swipen met je vingers ontgrendel je de beveiliging, nadat je eerst natuurlijk een beveiligingscode hebt ingevuld. Dit gaat in de meeste gevallen goed, al laat ook hier de snelheid het wel eens afweten waardoor je soms tevergeefs met je vingers aan het vegen bent.

Niet één, maar twee simkaarten

Wat applicaties betreft, houdt de Liquid S1 het kort en simpel: er is natuurlijk een camera, die ons in positieve zin heeft verrast. Acht megapixels, een LED-flits, autofocus, frequente fotoshots, panorama zicht; wat opties en kwaliteit betreft, stelt de foon op dit gebied allerminst teleur. Verder is er op de S1 natuurlijk te vinden: een rekenmachine, een kladblok, een kleine belwidget en enkele Acer-apps als een printer en een cloudsysteem om gemakkelijk je bestanden op te slaan. Draai je meerdere applicaties tegelijkertijd, dan worden ze mooi gedeeltelijk transparant naast elkaar gezet, zodat je niet zo snel het overzicht verliest.
Bekijk je het toestel diep van binnen, dan kom je tot de ontdekking dat er niet één, maar twee simslots in de S1 gebouwd zijn. Dit maakt het mogelijk om twee verschillende simkaarten in het toestel te stoppen. Deze zijn gelijktijdig actief en daardoor hoef je niet het toestel opnieuw op te starten om te switchen naar een andere simkaart. Wel ging dit overduidelijk ten koste van de snelheid. De processor is geklokt bij 1.5GHz en ondersteund door 1 gigabyte aan RAM, maar kennelijk te laag om die informatie in korte tijd te verwerken. Maar goed, de S1 ondersteunt de optie en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Een betaalbare en toffe reuzentelefoon

Met de Liquid S1 haal je een reuzentelefoon in huis met middelmatige specificaties. Daar is de prijs dan ook naar; Acer legt de eerst telg van zijn nieuwe serie voor een relatief laag bedrag van 349 euro in de winkelschappen. Technisch is de telefoon door haperingen en een crash hier en daar een geen hoogvlieger, maar gelukkig is-ie wel gebruiksvriendelijk, gemakkelijk en soepel te bedienen en ondanks zijn grootte nog best mooi en stoer. En ondanks dat Acer niet koos voor een Full HD-scherm en de resolutie aan de lage kant is, tovert de smartphone hele aardige beelden op het scherm. Alles bij elkaar genomen is de Liquid S1 een interessant toestel voor de mensen die graag een grote telefoon willen en niet zóveel geld willen betalen.
Cijfer: 8

Populair Nieuws

Laatste Reacties