Warframe Preview

  Soms heb je van die games waar je nog nooit van gehoord hebt, maar als je ze speelt ze eigenlijk best heel tof zijn. Warframe is zo'n game. De ontwikkelaar Digital Extremes werkt al een tijdje aan deze titel en nodigde ons uit om deel te nemen aan de gesloten bèta van het spel.

  De laatste jaren hebben we ze al vaak langs zien komen: de Horde modus. Gears of War, Left 4 Dead en de Call of Duty-serie hadden allemaal een dergelijke modus. De missie: jezelf verdedigen, progressie maken, maar bovenal een hoop tuig afknallen. Ook Warframe is zo'n game maar geeft er wel een eigen leuke draai aan.

  Op de rand van de afgrond
  In Warframe neem jij de rol aan van een Tenno, een ras dat door de Grineer (ook een ras) als slaven wordt behandeld. Jij als speler komt in het verhaal vlak voor heel jouw ras de slavernij in is gedreven. De Tenno hebben nog een laatste redmiddel en die heten Warframes, die alleen de Tenno kunnen gebruiken. In de Orokin Derelicts, een zonnestelsel van een oude beschaving, liggen nieuwe Warframes en dat zijn dus de laatste hoop voor de Tenno.

  Samen missies spelen
  De taak aan jou is om de Grineer terug te drijven via diverse missies. De levels worden willekeurig aangemaakt waardoor de levels altijd interessant blijven. Warframe moedigt je aan om met andere mensen samen te spelen, al dan niet met vrienden. Met maximaal drie andere mensen kun je een missie betreden. De missies zijn per planeet verdeeld, waar er nu acht van zijn. Elke planeet is weer onderverdeeld in verschillende plaatsen, met als laatste missie het hoogtepunt in de vorm van een eindbaas.

  Samenwerken is de kern in Warframe. Regelmatig zul je tegelijk een knop moeten omzetten bijvoorbeeld. Maar laten we de vuurgevechten niet vergeten, Warframe betreft zoals gezegd een game waarin je tegen grote groepen vijande strijd. Deze zijn dan ook niet aan te slepen en daarom is hulp inroepen erg belangrijk. Een missie alleen uitvoeren is overigens wel mogelijk, maar wel extreem moeilijk. Dit komt mede doordat het spel niet met ammunitie strooit en de vijanden groot, sterk en intimiderend zijn.

  Kies je personage
  Om de gameplay interessant te houden zijn er meerdere personages die je kunt kiezen, of beter gezegd Warframes. Op het moment van schrijven zijn dat er ongeveer tien. Deze Warframes hebben zo hun eigen skills en vaardigheden. Zo zijn er Warframes die als primaire wapens zwaarden gebruiken of meer gericht zijn op stealth. Ben je het run 'n gunnen even zat, dan kun je altijd een andere Warframe kiezen. De Warframes hebben ook ieder hun eigen speciale krachten. Zo kan de Loki teleporteren en de Excalibur van afstand iemand omver duwen.

  Wat betreft diepgang qua spelen: na iedere missie krijg je ervaringspunten per wapen. Hoe meer je een wapen gebruikt, hoe meer ervaringspunten deze krijgt. Met de ervaringspunten kun je vervolgens upgrades kopen voor dat wapen. Denk aan meer ammunitie, sneller herladen of het toewijzen van een modificatie wat weer voor diverse effecten kan zorgen.

  Mooi met een duisterrandje
  Verder kunnen we stellen dat Warframe er wat betreft presentatie goed uitziet. Oké, de omgevingen zijn wat kaal en donker maar de belangrijke elementen zien er goed uit. Dat de omgevingen niet zo heel mooi zijn nemen we maar voor lief, want lang zul je toch niet in een ruimte blijven hangen. De gameplay gaat namelijk razendsnel. Tijdens de missies word je vergezeld door een dame die je informatie geeft over de missie en dat er vijanden aankomen. De stem van de vrouw is aangenaam evenals het wapengekletter. De muziek zou je kunnen omschrijven als 'wardrums'. Trommels spelen op de juiste momenten op wat weer voor extra spanning en een adrenaline-rush zorgt.

  Gratis knallen
  Het ziet er dus goed uit voor Warframe, een game die tijdens de release ook nog eens geheel gratis te spelen zal zijn. De gameplay gaat niet snel vervelen, de actie is snel en het ziet er ook nog eens redelijk goed uit. Wij kunnen dan ook niet wachten tot Warframe uit de bèta gaat en voor iedereen toegankelijk is. Wanneer dat is, is nog niet met zekerheid te zeggen, maar Digital Extremes verwacht nog dit jaar.

  Warframe

  Verkijgbaar vanaf 25 march 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.