Murdered Soul Suspect Preview - Onderzoek je eigen dood

  Een genre in de game-industrie waar wij voorlopig nog weinig van hebben gezien is het genre van detective games. Dat is vrij gek als je je bedenkt dat er honderden films en televisie series bestaan die allemaal gaan over het onderzoeken van moorden. Enkele games als L.A. Noire hebben eerder al bewezen dat het genre absoluut ook werkt als je een controller in handen hebt. Nu zal het redelijk onbekende Airtight Games met behulp van uitgever Square Enix een poging wagen met het mysterieuze Murdered: Soul Suspect.

  Het zal ons niets verbazen als je nooit eerder van ontwikkelaar Airtight Games hebt gehoord. Misschien herinner je Dark Void wel. Een game met een mooi concept, maar die helaas vooral op het gebied van verhaal iets tegenviel. Daarna kwam er nog Quantum Conundrum, een arcade game die net als Portal erg slimme puzzels wist aan te bieden. Het valt je misschien op hoe uiteenlopend de spellen van Airtight Games zijn, en de nieuwe Murdered: Soul Suspect is hier zeker geen uitzondering op. Wij kregen in Los Angeles achter gesloten deuren een live presentatie van het nieuwe detective avontuur.

  Slachtoffer en getuige
  Murdered: Soul Suspect heeft een ontzettend sterke introductie. Je bent namelijk als detective getuige van een afschuwelijke moord. Er is echter iets heel vreemds aan de hand met deze moord. Al snel kom je erachter dat het niet zomaar iemand is die dood gaat: jij bent degene die sterft. Natuurlijk zal je zoals in de meeste detective thrillers nog niet weten wie je moordenaar is. Deze heeft een donkere capuchon op om zijn identiteit te verhullen.

  Daar sta je dan als detective, terwijl de moordenaar dwars door je heen loopt. Het wordt op dit moment duidelijk dat je niet zomaar je eigen dood terugziet, maar je bent een geest die blijkbaar vastzit op de planeet van de levenden. Natuurlijk heb je nog nooit zo graag een mysterie willen ontrafelen als nu, je gaat op onderzoek uit om erachter te komen wie de moordenaar is en waarom hij de daad heeft gepleegd.

  Paranormale detective
  Om de dader te achterhalen moet je zoals iedere politieman zoeken naar bewijs om de zaak uit te pluizen. Gelukkig sta je er niet alleen voor, want ook de politie zijn aanwezig. De politiemannen hebben een crime scene afgezet en gaan zelf ook op zoek naar bewijs. Je hoeft dus niet alles zelf uit te zoeken, je ex-collega's doen dat ook. Je kunt dan gerust bij ze komen spieken om het gevonden bewijs zelf te onderzoeken.

  Als geest heb je wel een aantal beperkingen. Je kan namelijk geen objecten vasthouden of oppakken, waardoor je vooral moet afgaan op je zicht. De onmogelijkheid om objecten aan te raken is zowel een nadeel als voordeel, want het betekent ook dat je gemakkelijk door muren en objecten kunt lopen. Iedere wijsneus vraagt zich natuurlijk af hoe de hoofdpersoon in hemelsnaam kan rondlopen zonder door de grond te zakken, maar je speelt een geestengame dus wat kan realisme je nog schelen?

  Om je niet geheel van interactie te ontnemen kun je jezelf in mensen verplaatsen om invloed op hen uit te oefenen of door hun ogen te kijken naar bepaalde bewijsstukken. Als je eenmaal genoeg bewijs hebt kun je al het bewijs naast elkaar leggen en uitvogelen wat er nou gebeurd is en hoe je verder komt. In het geval van jouw moord weet je dat je uit een raam bent gegooid, dus een logische stap is om het huis te onderzoeken.

  Je moet er dan echter wel voor zorgen dat iemand de deur opendoet, want hier kan je niet zomaar doorheen lopen. Het verhaal speelt zich af in het Amerikaanse Salem, Massachusetts. Een plek met een bovennatuurlijke historie waar allerlei rituelen plaatsvonden. De buitenkant van bepaalde huizen is daarom op de een of andere manier behandeld tegen geesten. Op deze manier zorgt de game ervoor dat je toch enkele barrières hebt en niet kunt gaan en staan waar je wilt.

  Minpuntjes
  Alhoewel Murdered: Soul Suspect vrij veel vernieuwing lijkt te bieden, is er een aantal onderdelen waar wij ons zorgen over maken. Zo ziet de manier van rondkomen er niet erg goed uit. Het is jammer dat het karakter niet is voorzien van bepaalde animaties als hij iets passeert, bijvoorbeeld door zijn handen voor zich te houden. Ook voor hem moet het natuurlijk wennen zijn dat hij zomaar door iedere muur kan lopen. Helaas ontbreken zulke details waardoor het moeilijk is om niet het gevoel te hebben dat je met een bug te maken hebt die ervoor zorgt dat je door alles heen kan lopen.

  Ook kon de game ons qua actie weinig boeien. Er lopen bepaalde demonen rond die ontzettend gevaarlijk zijn. Je moet van deze wegvluchten en van achteren besluipen om ze uit te schakelen. Dit zag er vrij saai uit en van wat wij nu hebben gezien lijkt dit snel te vervelen. Gelukkig zitten er meerdere soorten demonen in de game die voor meer afwisseling moeten zorgen, maar daar hebben we nu nog niets van gezien. Wellicht is het verhaal belangrijker dan de gameplay, maar ook hier zijn enkele problemen. De dialogen klinken namelijk vrij onnatuurlijk, waardoor de karakters niet heel geloofwaardig zijn.

  Frisse ervaring
  Als je houdt van originaliteit en geen zin hebt in de zoveelste shooter, dan moet je Murdered: Soul Suspect zeker in de gaten houden. Het concept van het onderzoeken van je eigen moord klinkt een beetje cliché, maar toch is dit iets wat wij niet eerder hebben gedaan in een game. Wat wij tot nu toe hebben gezien was genoeg om ons te interesseren, al dan niet genoeg om ons te overtuigen. Vandaar dat wij onze ogen open houden en hopen snel meer van Murdered te zien.

  Murdered: Soul Suspect

  Verkijgbaar vanaf 6 june 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.