XGN Karakters: Rayman

Article
woensdag, 17 juni 2009 om 16:00
xgn google image
Elke twee weken blikken we terug op een bekend game-icoon. Vandaag kijken we naar Rayman, de ledemaatloze mascotte van de Franse ontwikkelaar en uitgever Ubisoft.
Platformgames waren in de eind jaren ’80 en begin jaren ’90 helemaal hot. Ook Ubisoft had dat gezien en besloot zelf een eigen platformgame te maken. Uiteraard was er een personage nodig en het resultaat was Rayman. Maar wie is Rayman nou eigenlijk precies en wie kwam op het idee om hem zonder armen en benen te tekenen?
Platformer van formaat
De eerste game waarin Rayman verscheen heet heel toepasselijk Rayman. In deze game stond het springen, verslaan van vijanden en het redden van je vrienden, zogenaamde Lums, centraal. Het spel had een typisch 16-bit uiterlijk maar kon goed met de tijd mee. De omgevingen, de poppetjes en de verschillende objecten zagen er allemaal goed verzorgd uit.
Een vette kuif waar Elvis van kan dromen
Als je naar Rayman kijkt valt waarschijnlijk meteen zijn vette kuif op. De blonde kuif, die overigens in tweeën is gesplitst, kenmerkt Rayman net als zijn handen en voeten. Waarom zijn handen en voeten vraag je je misschien af maar Rayman heeft geen ledematen. Rayman draagt witte handschoenen, gele sneakers en heeft een paarse trui met een rode capuchon. De trui is verzien van een “O”.
Een idee van een 20 jarige jongeman
Rayman is ontdekt door Michel Ancel. Ancel is op 17-jarige leeftijd begonnen met werken bij Ubisoft als grafisch artiest. Daar begon hij te werken aan de graphics van verschillende games. Op 1992 werd hij door Ubisoft aangesteld om de directie qua graphics van Rayman op zich te nemen. Een uitgerekende kans om een nieuw game-icoon te verzinnen natuurlijk.
Niet alleen platformgames maar ook educatieve en sportgames
Rayman heeft in drie grote platformgames gespeeld: Rayman, Rayman 2: The Great Escape en Rayman 3: The Hoodlum Havoc. Maar ook Rayman is wel eens toe aan iets anders dan springen, vijanden verslaan en de wereld redden. Zo is Rayman ook ingezet om kleine kinderen te leren rekenen, lezen, het alfabet te leren en te spellen. Daarnaast is Rayman ook actief geweest op sportgebied. Ubisoft heeft namelijk een game gemaakt waarin Rayman en zijn makkers gingen golven. Deze game is alleen verschenen op de mobiele telefoons.
De meeste mensen kennen Rayman natuurlijk uit de Raving Rabbid games. Hier staan minigames centraal en dus niet het gebruikelijke spring, klim en klauter werk. In het eerste deel werd Rayman gevangen genomen door de konijnen waarin hij op het laatst ontsnapt. In het tweede deel vallen de konijnen onze wereld aan en Rayman voelt zich geroepen om de konijnen een flinke schop onder de kont te geven. In het laatste deel dat is verschenen hebben de konijnen het weer op Rayman gemunt en ditmaal zijn ze in de TV van Rayman terecht gekomen.
Ook een Tv-serie
Mario en Sonic gingen Rayman al voor maar ook Rayman kreeg zijn eigen Tv-serie. Deze serie is in 1999 tot 2000 uitgezonden op de toen nog bestaande zender Fox Kids, nu Jetix. In de serie wordt Rayman ingehuurd door een circus, dit omdat hij ongelofelijke dingen kan doen met zijn haren, handen en voeten. Na de show ziet Rayman dat de circusartiesten ongewild bij het circus zitten en dat ze na de show opgesloten worden. Uiteraard pikt hij dit niet en redt de artiesten waarop de circus eigenaar een privédetective inhuurt om de circusartiesten weer terug te halen.
Verstoten door konijnen?
De laatste jaren is er, helaas, geen echte Rayman game meer verschenen op zowel de consoles als de computer. Rayman wordt de laatste paar jaar namelijk achtervolgd door een stel konijnen, de Raving Rabbids. In deze games moet jij samen met Rayman de aanval van de konijnen om de wereld over te nemen, zien te voorkomen. Hoe je dit doet: Door allerlei knotsgekke minigames te spelen. Het laatste deel, Rayman Raving Rabbids: TV Party, is veruit het meest complete deel in de reeks. Een nieuwe game met deze gestoorde konijnen is in de maak en heet Rabbids Go Home. In dit deel dien je in de minigames zoveel mogelijk rotzooi te verzamelen om een toren te maken naar de maan, de rabbids denken namelijk dat dit hun thuis is.
We moeten dus helaas vaststellen dat Rayman een beetje op de achtergrond is geraakt dankzij de Raving Rabbids games maar wij hebben goede hoop dat Ubisoft vroeg of laat met een ouderwetse Rayman game komt!
Rayman in het kort
Van klimmen- en klauteren en de wereld redden tot lesgeven en eindigen bij het op de vlucht slaan voor konijnen. Het leven van Rayman gaat niet over rozen. Rayman heeft inmiddels al heel wat games op zijn naam staan en blijkt dus aardig succesvol te zijn. Ontstaan uit de, toen de tijd, 20-jarige man Michel Ancel en begonnen als 2D platformicoon maar is inmiddels koning onder de minigames. Wij hopen echter wel dat Rayman ook nog een keer terugkeert naar zijn roots, namelijk het klimmen- en klauteren.