LEGO-sets zijn onderverdeeld in thema’s. Een aantal daarvan is er altijd wel, andere verschijnen en verdwijnen met de jaren. Maar hoe zit dat eigenlijk? Is een terugkerend onderwerp, zoals Formule 1 in 2025, altijd zijn eigen thema?
Vaak zijn er meerdere LEGO-sets met hetzelfde onderwerp en als er genoeg van zijn, kun je spreken van een thema. Je ziet het snel genoeg wanneer LEGO zelf ergens een thema in ziet. Op de doos staat dan de naam van dat thema, zoals City, Ideas, Icons of Star Wars, naast het LEGO-logo. Op LEGO.com zie je het door in het ‘winkelen’-menu te kijken bij ‘sets per thema’.
Maar daaraan zie je nog niet hoe LEGO bepaalt wat een thema is. Daar zijn alleen wel wat patronen in te herkennen. Mediafranchises waarmee een langere deal is gesloten, zoals Star Wars, Mario, en Batman, zijn eigenlijk altijd hun eigen thema. Ook sets die van een bepaald soort steentjes zijn gemaakt (Technic) of qua opbouw allemaal op elkaar lijken (BrickHeadz) zijn ook vaak thema’s.
Maar er zijn uitzonderingen en daardoor kan het lastig worden om te bedenken of iets nou wel of geen thema wordt. Neem bijvoorbeeld Formule 1, waarmee LEGO volgend jaar flink gaat samenwerken. Er zijn aanwijzingen dat dat verspreid zal zijn over verschillende thema’s.
Dat is bijvoorbeeld nu al het geval met F1-sets. Sommige auto’s vallen onder Speed Champions, terwijl andere gerekend worden onder Icons. Auto’s die met Technic-elementen zijn gemaakt, vind je terug in het Technic-thema.
LEGO Technic Mercedes-AMG F1 W14 E Performance - 42171
Het lijkt een beetje op de aanpak die het afgelopen jaar is gehanteerd met de ruimte. Sets die aansloten bij dit onderwerp waren in allerlei verschillende thema’s te vinden, mede omdat het onderwerp op verschillende manieren benaderd werd. LEGO City kwam met denkbeeldige ruimtevaartuigen, terwijl Technic en Art zich baseerden op de werkelijke astronomie. In Icons verscheen de nieuwste NASA-set.
Aangezien van Formule 1 ook gezegd wordt dat er uiteenlopende soorten sets zullen komen, hoeft Formule 1 niet per se een formeel LEGO-thema te worden. Momenteel vind je het op de website ook terug als interesse en niet als thema, precies zoals de ruimte. Wel is het, totdat er sets onthuld worden, niet te zeggen of er wel of geen thema komt.
LEGO-thema’s ontstaan soms ook organisch, in zekere zin. Toen de eerste bloemen, planten en bomen van LEGO verschenen, werden die sets ingedeeld bij LEGO Icons. Inmiddels is die lijn alleen zo succesvol en groot geworden, dat de Botanical Collection gezien wordt als een eigen thema. Een deel van de eerdere sets zijn nog steed bij beide ingedeeld, maar er zijn ook Botanical Collection-sets die niet bij Icons te vinden zijn.
Zoiets kan natuurlijk opnieuw gebeuren. Als er volgend jaar één thema is dat ineens helemaal vol staat met F1-sets, kan het voor het overzicth slim zijn om Formule 1 na verloop van tijd toch maar een officieel thema te maken.
Uiteindelijk maakt het niet bijzonder veel uit of er wel of geen apart thema is voor een bepaalde groep sets. De grenzen tussen de thema’s zijn namelijk vaak een beetje wazig. Een set als Gotham City is bijvoorbeeld te vinden bij LEGO Art en bij LEGO Batman. Want beide zijn thema’s waar de set onder kan vallen.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld BrickHeadz. Bijna alle personages in die lijn zijn afkomstig uit een franchise waarvoor een LEGO-thema bestaat. Dus vind je ze ook in beide thema’s terug. De aankomende F1-sets zullen waarschijnlijk ook in elk thema waar ze logischerwijs in passen te vinden zijn, of er nu wel of geen officieel F1-thema komt.