Het is bijna tijd voor een nieuwe
Call of Duty en dat betekent ook weer een groot bestand om te installeren. Maar waarom zijn de shooters van
Activision altijd zo’n gevaarte voor je SSD?
Bestanden inpakken en uitpakken
Dat games anno 2024 meer ruimte innemen in vergelijking met een paar generaties geleden is niet zo vreemd. De resolutie gaat immers omhoog en daar komen vervolgens ook high texture packs bij kijken, die veel ruimte innemen. Je wil immers niet op je 60 inch-grote televisie de pixels kunnen tellen van een rots of muur. En ook audiobestanden zijn steeds groter geworden, met langere dialogen en meer talen.
Toch is er ook groot verschil tussen de
Call of Duty games en andere titels.
Call of Duty Black Ops 6 neemt straks 102GB aan ruimte op je SSD in en dat is nog klein voor een game in de franchise van Activision. De vorige titel
nam maar liefst 235GB in beslag.
Ondertussen is voor een game als Starfield 125GB vereist. Dat is iets meer dan Black Ops 6, maar
Starfield is vele malen groter met talloze dialogen, een eindeloze hoeveelheid aan planeten en meer. Van een game als Starfield verwacht je zo’n grootte, van Call of Duty niet.
Een oorzaak van het grote verschil is compression. Zoals gezegd worden bestanden steeds groter en om dat tegen te gaan kunnen ontwikkelaars die bestanden compressen in een kleiner pakket. Wanneer de speler vervolgens met de game aan de slag gaat, worden die pakketjes uitgepakt en omgetoverd in het originele bestand.
Waarom de studio’s achter Call of Duty zo weinig aan compression doen is niet bekend, maar mogelijk heeft dat twee achterliggende redenen. Ten eerste kost het veel tijd en tijd is geld, iets wat Activision er mogelijk niet in wil investeren. Ten tweede heeft het uitpakken van die bestanden langere laadtijden tot gevolg en mogelijk wil Activision dat tot een minimum behouden.
Meer dan alleen de laatste Call of Duty
Het probleem van de bestandsgrootte van Call of Duty gaat alleen verder dan compression. Tegenwoordig installeer je namelijk niet de game zelf, maar wordt de nieuwste titel opgestart via het zogeheten Call of Duty HQ. Een soort launcher op je
PC of console.
De reden daarvoor is dat Call of Duty tegenwoordig groter is dan alleen de jaarlijkse release. Spelers kunnen ook aan de slag met de battle royale-shooter
Call of Duty Warzone 2.0 en dan zijn er nog de verschillende modi die bij de ‘normale’ Call of Duty komen kijken, zoals Zombies.
Zodra je straks Black Ops 6 installeert, worden er automatisch ook andere bestanden geïnstalleerd die eigenlijk helemaal niet nodig zijn voor de game. Vorig jaar heeft Activision al toegegeven dat ook map files voor Warzone gedownload worden, zelfs als je nooit van plan bent om die game te spelen. Leuk voor de fans die wel beide titels spelen, maar veel spelers zitten daardoor met een veel groter bestand op hun SSD dan nodig is.
Werk aan de winkel
De uitgever heeft wel alle kritiek gehoord over de belachelijk grote bestanden voor Call of Duty. Activision zegt dan ook hard te werken aan manieren om de games kleiner te maken. En dat blijkt ook wel uit het verschil tussen Black Ops 6 en
Modern Warfare 3. Van 236GB naar 102GB is een gigantisch verschil.
Toch is er nog steeds veel ruimte voor verbetering. Eén ding dat aangepakt kan worden is de manier waarop de games geïnstalleerd worden via Call of Duty HQ. Vorig jaar heeft Activision doorgevoerd dat het mogelijk is om bepaalde delen te verwijderen, mede door alle klachten over de file size. Maar voordat je dat kan doen, moet je eerst alles installeren. Dat is geen logische manier.
Vrijwel bij elke andere installer kan je zelf kiezen welke onderdelen je wil installeren en alleen die worden vervolgens geïnstalleerd of gedownload. Het pas achteraf kunnen verwijderen is zonde van de data en tijd. Als dat aangepakt kan worden, en meer bestanden compressed worden, kan een groot gedeelte van het probleem worden opgelost.