5 tips voor mobiel internet in het buitenland - Doe jij dit al?

Article
woensdag, 20 april 2016 om 17:55
xgn google image
De zomermaanden komen er aan en een vakantie is geboekt, wat betekent dat je weer aan allerlei dingen moet denken. Waar gaan we slapen? Hoeveel geld neem ik mee? Maar de belangrijkste vraag wordt meestal vergeten; waar let ik op als ik gebruik maak van mobiel internet in het buitenland? Daarom hier, 5 tips voor mobiel internet in het buitenland!
De belangrijkste vragen, zoals welke provider heeft de beste bundels? Wat kun je wel en wat moet je absoluut niet gebruiken in het buitenland? Welke landen zijn het goedkoopst en welke het duurst? We zetten het voor je op een rij, zodat jij je op vakantie enkel nog druk hoeft te maken over welke factor zonnebrandcreme je op je neus moet smeren!

Niet streamen als je de grens over bent

Als je deze titel leest, denk je misschien dat het logisch is. Maar er zijn genoeg mensen die zich te laat realiseren dat ze hun datalimiet al overschreden hebben en er zo al 250 tot 300 MB doorheen hebben gejaagd (afhankelijk welke dienst je gebruikt). Wanneer een provider tien tot dertig cent per mb rekent, snap je zelf ook dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen.
Die 30 of 50 euro die bovenop je standaard telefoonrekening komt, besteed je liever aan een leuk souvenir of kledingstuk dat je in het vakantieland kunt aanschaffen. Wil je te allen tijde eigen muziek bij je hebben, is het verstandig om dit van tevoren downloaden. Op Spotify heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid je favoriete muziek te downloaden, om het vervolgens in offline modus af te spelen. Ervan uitgaande dat je voldoende intern geheugen op je toestel hebt, is dit een zeer handige feature zonder dat het je peperdure data kost.
In het verlengde daarvan zouden we ook willen zeggen, dat je er überhaupt voor moet zorgen dat je het dataverkeer op je toestel uitzet, zodat je geen risico loopt om data te verbruiken. Deze tips lijken misschien no-brainers, maar het zal je verbazen hoeveel mensen deze tips niet opvolgen.

Controleer wat voor buitenlandbundels je provider heeft!

Sinds dit jaar bieden de verschillende providers steeds interessantere bundels aan, om gebruik te kunnen maken van internet in het buitenland. Of je daadwerkelijk interessante bundels kunt krijgen, is afhankelijk van het gegeven of de provider een internationale speler is of niet.
T-mobile biedt bijvoorbeeld standaard bellen en internetten bij haar abonnementen. KPN en Vodafone laten je dag-, maand- of weekbundels aanschaffen om gebruik te maken van data in het buitenland. Het loont dan wel om erover na te denken of je van plan bent om veel gebruik te maken van internet als je op vakantie bent.
Wil je alleen even je mail checken als je op vakantie in Frankrijk bent? Dan kun je dat best even op je mobiele internet doen. Maar ben je van plan om ook Google Maps te gaan gebruiken in het buitenland, dan kun je beter een extra databundel aanschaffen.

Bedenk welke apps veel data verbruiken

Als vervolg op de vorige twee punten kun je jezelf het beste even afvragen welke apps veel data verbruiken. Ben jij een vervent YouTube kijker en ben je constant livestreams aan het kijken en wil je dat ook nog eens doen wanneer je onderweg bent naar je vakantiebestemming? Dan kunnen we je wel aanraden om een flinke buitenlandbundel aan te schaffen.
Wil je echter af en toe eens gebruikmaken van data om een WhatsApp bericht te versturen of om even je mail te checken? Dan hoef je jezelf niet druk te maken om torenhoge kosten, want kosten zullen in dit geval nooit hoog oplopen. Het verschilt wel per land hoeveel kosten je maakt, dus als je niet voor verrassingen wilt staan, controleer dan even hoe duur één MB is in het buitenland bij jouw provider.
Over kosten per MB in het buitenland zullen we het later nog hebben. Op dit moment is het alleen nog van belang dat je weet hoeveel je wilt gaan verbruiken. Als jij niet van plan bent om je toestel aan te hebben, omdat je echt eventjes los van de buitenwereld wilt zijn, dan hoef je geen extra data aan te schaffen.
Wanneer je echter bereikbaar moét zijn (om wat voor reden dan ook), dan is het handig om een extra bundel aan te schaffen. Wanneer je provider aparte bundels verkoopt, is het ook handig om te kijken of het veel verschil maakt als je buitenbundelkosten maakt, of dat het beter is om een aparte bundel te kopen. Sommige providers hanteren namelijk een prijs, dat het nauwelijks uitmaakt of je mb’s buiten je bundel verbruikt in het buitenland.

Bekijk goed wat jouw provider in een bepaald land rekent

Kijk goed wat jouw provider per MB rekent in het buitenland. Dit kan namelijk per land verschillen. Een voorbeeld?
Stel je bent in Rusland en je wilt dat leuke kiekje dat je aan het Baikalmeer hebt gemaakt even delen met je vrienden via WhatsApp. Allereerst wensen we je succes met het vinden van een netwerk. Maar wanneer je dit netwerk gevonden hebt en de foto’s hebt geupload, zul je tot een grote schok komen wanneer je in het hotel ontdekt hoeveel data je hebt verbruikt.
Die geinige panoramakiekjes van jou en je vriend(in) hadden een grootte van 30 mb per stuk. Je hebt in totaal 4 foto’s geupload, wat neerkomt op 120MB. En dan te bedenken dat je 2.50 euro per mb betaalt in Rusland, had je nog een leuk souvenirtje uit Rusland mee kunnen nemen.
Dit gebeurt vaker dan je denkt en wanneer je niet goed oplet wat een MB kost, zit je al vrij snel met de gebakken peren. Dus let op wat je betaalt voor een MB en hou er rekening mee.

Gebruik Wi-Fi waar mogelijk

Ten slotte zouden we je nog een laatste tip mee willen geven; zie het gebruikmaken van je mobiele data in het buitenland als een laatste redmiddel. Dus sta je bovenop een berg met een dampende motor omdat je de Route Du Soleil zo nodig moest ontwijken, dan heb je een goede reden om je mobiele internet te gebruiken.
Wil je een foto maken van je hond die aan het zwembad ligt te zonnen en deze vervolgens doorsturen naar je schoonmoeder in Zaandam? Dan zouden we toch aanraden om gewoon te wachten tot je in de buurt bent van Wi-Fi. Dat kost je immers niets en de meeste vakantiebestemmingen hebben dit standaard in het pakket zitten.
Dus ga je deze zomer naar een camping waar geen Wi-Fi te vinden is, dan kun je het beste meteen even kijken waar het dichtstbijzijnde fastfood restaurant is, waar je gratis gebruik kunt maken van hun Wi-Fi.
Vroeger ging je per slot van rekening ook niet zomaar bellen wanneer je dochter of neefje een bommetje maakte in het zwembad. Het is tegenwoordig wel een iets ander verhaal omdat men altijd in verbinding met iedereen wilt staan. Maar bedenk gewoon even of het gebruik van data ook daadwerkelijk nodig is op dat moment.

Populair Nieuws

Laatste Reacties