5 redenen om de nieuwe Westworld serie te kijken

Article
dinsdag, 01 november 2016 om 10:44
xgn google image
De nieuwste hitserie van HBO doet heel wat stof opwaaien. De sci-fi thriller wordt overspoeld met aandacht en veel critici zijn laaiend enthousiast over Westworld. Ook wij zijn enthousiast. Het is dus de hoogste tijd om de nieuwe Westworld serie in het zonnetje te zetten en jou 5 redenen te geven om de nieuwe Westworld serie te kijken.
De nieuwe Westworld serie draait om een toekomstig amusementspark genaamd Delos. Dit pretpark geeft gasten de mogelijkheid om in een western-setting de interactie aan te gaan met levensechte androïdes. Androïdes die zelf niet weten dat hun werkelijkheid een illusie is. Kijk hierboven de intro om een idee te krijgen.
Wie bereid is om 40.000 dollar voor een dag te betalen mag het park betreden en zo ongeveer alles doen en laten. Alle aanwezige hosts (robots dus) doorlopen bepaalde scripts, maar kennen ook een mate van vrije wil en unieke persoonlijkheid. En de klant is koning, want hij of zij mag de hosts zelfs vermoorden, martelen, of de liefde ermee bedrijven. Regelmatig worden de hosts gereset en vergeten zij al het leed (min of meer).
Middels een deze top 5 geven wij je de belangrijkste redenen om Westworld een kans te geven.

5. Een aannemelijke kijk op onze toekomst

âSci-fi met levensechte robots in de hoofdrol boeit mensen al lang. Nog zelfs voordat de filmklassieker Bladerunner op het witte doek verscheen, kwamen ze al in films voor en werd er over ze geschreven. Deze fascinatie voor robots is, nu wij collectief verder aan de wieg staan van echt intelligente AI, alleen maar verder gegroeid.
Om een toekomst in te beelden, waarin zulke robots meer de regel zijn dan de uitzondering spreekt erg tot de verbeelding. Gooi daar ook nog een bekwame productiemaatschappij bij met state-of-the-art CGI en de Westworld serie is geboren. Een serie die erin slaagt om de grens tussen AI en mens verder te vervagen en de kijker de betekenis van menselijkheid te doen ondervragen.

4. Futurische western met sfeer

De vele authentieke sets, evenals de prachtige open vlaktes van Amerika, lenen zich als een prachtig toneel voor de Westworld serie. De serie kan het zich permitteren om een prachtige ode aan dat ongetemde Amerikaanse tijdperk te zijn. En deze doet dat op een manier waarbij de technologie niet qua geloofwaardigheid doet inleveren, maar juist bijdraagt aan de massaal georchestreerde illusie.
De aanwezige hosts zijn dusdanig geprogrammeerd dat zij geloven dat het betreffende toneel hun werkelijkheid is. Dit komt erg geloofwaardig over en versterkt het idee dat bezoekers van Delos (en de kijker) een unieke en geloofwaardige ervaring voorgeschoteld krijgen.

3. Een sterke cast met ervaren acteurs

Een serie valt of staat grotendeels door de aanwezige cast. Vaak blijken de acteerprestaties doorslaggevend bij het behouden van populariteit. De eeuwige vraag of er een volgend seizoen komt ligt daardoor ook deels in de handen van de cast zelf. Gelukkig zit het qua acteerwerk goed bij de Westworld serie.
Legendes als Anthony Hopkins en Ed Harris vertegenwoordigen een ervaren oude garde en acteren tot dusver uitstekend. Ook de beeldschone Evan Rachel Wood is van de partij. Zij speelde ooit in de controversiele tienerfilm 'Thirteen' en werd eerder genomineerd voor een Golden Globe, evenals een Emmy Award. Haar rol als host komt erg geloofwaardig over en weet daarmee ongetwijfeld een gevoelige snaar te raken bij de kijkers.

2. De relatie tussen mens en machine

De nieuwe HBO-serie is gebaseerd op een gelijknamige film uit 1973. In de Westworld film komt de relatie tussen mens en machine aan bod, maar er is niet genoeg tijd om daar echt aandacht aan te besteden. De nieuwe Westworld serie gaat vooral in op die relatie en bekijkt deze vanuit beide perspectieven.
Want de androïdes zijn, ondanks hun enige taak (het dienen van mensen), ook steeds meer in staat om op een bewuste manier te reflecteren. Dit zorgt voor aparte plotwendingen naarmate het verhaal zich ontvouwt. De mensen die betrokken zijn bij het bestuur van Delos verschillen ook best wel qua morelen en motieven.
Daardoor botsen ze geregeld met elkaar. Het ene kamp ziet de hosts bijvoorbeeld als objecten, terwijl het andere kamp in bepaalde opzichten gehecht raakt aan ze.

1. De Westworld serie; een grote productie

HBO nam uitgebreid de tijd om aan Westworld serie te werken. De serie zou al enkele jaren in ontwikkeling zijn, voordat ook maar iets van concrete informatie naar buiten kwam. Niet alleen een sterke cast draagt bij aan een overtuigend en verslavend resultaat. Ook het script, geschreven door Jonathan Nolan (broertje van Christopher Nolan), zette z'n futuristische stempel op het verhaal.
Hij werkte met z'n broer aan kaskrakers als Interstellar en The Dark Knight. Ramin Djawadi, die ook de muziek voor Game of Thrones schreef (waaronder de intro), is verantwoordelijk voor de muziek in de Westworld serie. En dat klinkt best goed! Ook kleine verwijzingen naar hedendaagse muzikale klassiekers, zoals Black Hole Sun van Soundgarden (gespeeld op een piano), geeft veel sfeer.
Lijkt het je iets? Je kan sowieso het beste oordelen door de nieuwe hitserie van HBO zelf eens te bekijken!