Eerste Virtual Reality bioscoop geopend in Amsterdam

Article
vrijdag, 04 maart 2016 om 16:51
xgn google image
De eerste Virtual Reality bioscoop ter wereld is een feit. Afgelopen dinsdag is aan de Oosterdokskade VR Cinema geopend. Met behulp van een eigen virtual reality bril, een headset en een stoel die de mogelijkheid biedt om rond te draaien, waant de gast zich op een filmset zelf.
Het idee voor de virtual reality bioscoop is ontstaan bij &Samhoud media nadat het bedrijf een virtual reality campagne had geproduceerd voor Achmea. De campagnefilm werd door de makers getoond aan vrienden en familie, die dit volgens, Maartje Brünken, producent van Samhoud media, een leuk idee vonden.
Virtual Reality bioscoop een groot succes
Na een pilot gedraaid te hebben in een pop-up bioscoop in Amsterdam, volgden in vele andere Nederlandse steden en zelfs een aantal Europese een pop-up versie van de virtual reality bioscoop. De zalen waren binnen no-time uitverkocht en het bleek een daverend succes.
Mede daarom besloot &Samhoud media om permanent een virtual reality bioscoop te openen in Amsterdam. Plannen voor de volgende steden staan volgens Maartje ook al op de rol. “Amsterdam heeft de primeur, maar de plannen voor de opening van een bioscoop in Berlijn en Londen liggen ook al klaar. Na Berlijn en Londen zullen Parijs en Madrid aan de beurt zijn”. Het einddoel is, volgende de producer, om uit te komen op 20 tot 30 VR bioscopen verspreid door Europa.
Op dit moment draait er één film van een half uur die bestaat uit meerdere korte clips. Fracties uit animatiefilms, documentaires en speelfilms komen voorbij en laten je stuk voor stuk beleven hoe intens het is om een film te kijken met een Samsung VR bril. Maar daar komt binnenkort verandering in, want &Samhoud media heeft de eerste VR film geproduceerd die vanaf donderdag 10 maart te zien zal zijn. De film, die vijftien minuten duurt, heet in “In your face” en is geschreven door Ronald Giphart. Robert Jan Westdijk is de regisseur van de film.

Virtual Reality bioscoop als extra optie voor avond uit

Ondanks alle enthousiasme en de vliegende start denkt Brünken niet dat de virtual reality bioscoop, de reguliere bioscoop zal verbannen. “Mensen kunnen maar maximaal 45 minuten tot een uur zo intens naar een film kijken. Het zal meer voor ‘erbij’ zijn, zoals mensen dat nu ook met een avondje bioscoop doen”. Het uiteindelijke doel van &Samhoud media is dan ook om een echte virtual reality speelfilm te produceren waarin mensen zich 45 minuten lang als ware filmster op een filmset wanen.
VR Cinema Amsterdam is gevestigd aan de Oosterdokskade 5 naast het centraal station. Van woensdag tot en met zondag start er vanaf 15.00 uur ieder half uur een nieuwe film. De laatste film start dagelijks om 23.00 uur. Een ticket voor de film kost €12,50 en men krijgt hiermee toegang tot de film en de beschikking over een persoonlijke VR bril en headset. Voor kinderen is er een speciale kindvriendelijke versie.