ASUS ZenFone 3 Review - Duur gevoel, prima prijs

Review
zondag, 26 maart 2017 om 14:00
xgn google image
Wie zich een beetje een weg weet te banen in smartphoneland, is bekend met de grote namen zoals Samsung en Apple. ASUS is in Nederland nog niet zo een bekende naam, maar daar kan verandering in komen. Eén van de eerste toestellen is de ZenFone 3. Wij kijken hoe ASUS de Nederlandse smartphonemarkt bestormt in de ASUS ZenFone 3 review.
ASUS is momenteel bezig met een aardige opmars in de smartphone wereld. Het bedrijf is al een tijdje aan het werk met mobiele telefoons, maar heeft nog geen enkel significant toestel in Nederland uitgebracht. Als het aan het bedrijf zelf ligt komt daar snel verandering in. Zo komt ze nu met de ASUS ZenFone 3 telefoon.
Met wat voor een toestel besluit ASUS de telefoonmarkt in Nederland op te gaan? Kan de ZenFone 3 wel op tegen het huidige smartphonegeweld. De eerste indruk geeft in ieder geval aan dat dit wel het geval zal zijn.
Asus zenfone 3 review

Strak, maar met een bobbel

Het toestel heeft namelijk een opvallend strak, maar enigszins vierkant design. De zwarte versie die is getest doet denken aan een soort donker kristal waarmee je ook kan bellen. De voor- en achterkant zijn namelijk beide voorzien van Corning Gorilla Glass, maar er is helaas niet bekend welke versie van het extra sterke glas is gebruikt. De ZenFone 3 wordt geleverd in drie verschillende kleuren, namelijk zwart, wit en goud. Alle drie bezitten ze een bijzonder chique uiterlijk.
Opvallend aan het design van de ZenFone 3 is hoe strak het toestel eigenlijk is. Zodra je het toestel op de voorkant neerlegt, is het toestel perfect plat, enkel de camera steekt vrij ver uit. Erg zonde en dat komt het design eigenlijk niet ten goede. Gelukkig maakt de lijvige camera een hoop goed in de kwaliteit van de foto's en video's, maar daarover later meer.
Helaas geeft het toestel wel het gevoel dat het erg breekbaar is. Gezien we niet van plan zijn de breekbaarheid te testen, zal het bij dat gevoel moeten blijven. Gorilla Glass is sterk, maar niet onbreekbaar. Voor dit toestel is het dus zeker aan te raden om het te voorzien van een case, een bumper of iets dergelijks. Erg zonde en zal ook zeker het slanke, opvallende design van het toestel tekort doen.

Matige specs...

Voordat er wordt gekeken naar de specs van de ZenFone 3 moet er rekening worden gehouden met het feit dat dit qua prijs echt een mid-range toestel is. Voor 350 euro kan jij de trotse eigenaar van dit toestel zijn. Specificatiegewijs krijg je daar onder andere het volgende voor terug:
ASUS ZenFone 3
Scherm 5,5 Inch, 1080x1920, 401 ppi
CPU (Chipset) Qualcomm Snapdragon 625, Octa-core 2.0 GHz Cortex A-53
GPU Adreno 506
Opslag 32GB / 64GB
Werkgeheugen 3GB (32GB versie) / 4GB (64GB versie) (Uitbreidbaar)
Camera achter 16MP, f/2.0, laser/phase detection autofocus, dual-LED flash, video in 2160p@30fps
Camera voor 8MP, f/2.0, 1080p
Besturingssysteem Geleverd met Android 6 Marshmellow, update naar Android 7 Nougat
Bijzonderheden USB-C, Dual Sim,
Accu

3000mAh

De specs van dit toestel zijn natuurlijk niet de beste die je zult vinden, maar kunnen zeker mee met veel toestellen die nog in 2017 uitkomen in dezelfde prijsklasse. Vooral de octa-core processor is een goede toevoeging voor het verspreiden van de werk lading zonder dat het toestel extreem warm wordt bij hevig gebruik. Een probleem waar veel smartphones nog mee kampen.

... met uitzonderlijke prestaties

De prestaties van de ASUS ZenFone 3 gaan het prijskaartje wel aardig te buiten. Daar waar je de prijs betaalt van een echt middenklasse toestel, zijn de prestaties nauwelijks te onderscheiden van haar duurdere tegenhangers. Deze smartphone van ASUS is natuurlijk geen Samsung Galaxy S7 of een iPhone 7, maar wie niet eerst met een dergelijke telefoon aan de slag gaat, zal eigenlijk niks te klagen hebben.
Sommige processen zullen wat langzamer op gang komen en spelletjes duren iets langer om te laden, maar bij gebruik van de ASUS ZenFone 3, zal je vrij blijven van irritaties door het wachten op een te langzaam toestel. Op papier lijkt de ZenFone 3 dus eigenlijk helemaal niet zo onwijs sterk, maar het tegendeel is waar: dit is een budget krachtpatser.
Ook is er bijna geen last van een toestel dat belachelijk heet wordt. Het toestel blijft relatief koel, ook bij het gebruik van zwaardere apps of spelletjes die meer vragen van GPU en CPU. Dit is dan ook direct bevorderlijk voor de accuduur van het toestel. Je kan gerust een dag op pad met de ZenFone 3 en deze met regelmaat gebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je al tijdens de lunch moet gaan zoeken naar een oplader.
Die oplader kan je trouwens niet gewoon zomaar pakken, omdat je die nog had slingeren. De ASUS ZenFone 3 is namelijk uitgerust met een USB-C ingang. Naast het feit dat deze aansluiting gebruiksvriendelijker en beter is, gaat het opladen ook nog eens een stuk sneller.
ASUS Zenfone 3 review

Veel bloatware

Het toestel draait standaard op Android 6.0 maar is al te upgraden naar Android 7.0 Nougat voor de beste ervaring. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van ASUS ZenUI 3.0 om een eigen tintje te geven aan het software in de telefoon. Helaas gaat die OS gepaard met een lading aan eigen software waar je waarschijnlijk als gebruiker niet echt op zit te wachten .
Software om je telefoon sneller te laten lopen, software om je items te sorteren en wat eigenlijk niet? ASUS heeft de telefoon helaas veel te vol gestopt met software waar je eigenlijk standaard niet op zit te wachten. Buiten het feit dat er sowieso gestopt moet worden met standaard zulke software op telefoons en laptops, maar dit ter zijde.

Snelle, scherpe kiekjes

De ZenFone 3 van ASUS werkt snel en dat is onder andere te zien aan de vingerprintscanner, die zich bij dit toestel op de achterkant bevindt. Als je het jezelf aanleert om automatisch de ingestelde vinger op de scanner te leggen bij het pakken van de telefoon, staat het toestel al aan voordat je hem voor je gezicht kunt houden. Daarnaast is de snelheid ook goed terug te vinden tijdens het gebruiken van de camera.
Want de tijd die de camera nodig heeft om te focussen is bizar snel. Dit is onder andere te danken aan de laser technologie die gebruikt wordt om een afstand te bepalen. Hierdoor kan de telefoon zich al voorbereiden op de afstand tot het brandpunt alvast te bereken en door te voeren.
De camera is ook statistisch niet een van de beste, maar steelt ook wel een beetje de show vergeleken met toestellen die een vergelijkbare camera hebben of telefoons die ook rond 400 of 500 euro liggen. Bij onze test waren de foto's van dichtbij toch wel de opvallers van dit verhaal. Foto's van veraf zijn prima en zullen weinig gebruikers teleurstellen.
ASUS Zenfone 3 review

Conclusie - Betaalbare klasse

Ondanks dat de ASUS ZenFone 3 je op papier niet weg zal blazen, doet het toestel dat wel in de praktijk. Het toestel is snel, effectief, zuinig en ook nog een een parel voor het oog. Natuurlijk is het niet een van de grotere jongens, maar ASUS laat zeker potentie zien met deze eerste echte smartphone in Nederland.
Bij de start word je overrompeld met vooraf geïnstalleerde meuk, maar zodra je dat hebt gefilterd heb je een prachtige telefoon. Verder is er weinig negatief op te merken aan de telefoon is daarom ook zeker geschikt voor iedereen die wil afstappen van de standaard merken en eens iets nieuws wil proberen.
Cijfer: 8

Populair Nieuws