Toto Wolff erkent zijn "grootste fout" bij Mercedes

News
vrijdag, 29 december 2023 om 9:30
toto wolff gp rusland 2021f1680693791
Mercedes is tegenwoordig een schim van het dominante team van de afgelopen jaren, mede door een gefaald concept voor de auto. Volgens Toto Wolff is het de grootste fout die hij bij het team heeft gemaakt in de afgelopen jaren.
Toen Mercedes tijdens de pre-season test in 2022 verscheen met een ‘zero-sidepod’ ontwerp, was de vrees dat het team opnieuw dominant zou zijn. Maar het concept bleek in de praktijk niet zo goed te werken als op papier. Sterker nog, de auto stuiterde alle kanten op, zorgde voor gezondheidsklachten bij de coureurs en had enorm veel weerstand op rechte stukken. Toch wist Mercedes één race te winnen dat jaar, de GP van Brazilië.
Die overwinning was de reden voor het team om door te gaan met hetzelfde design in 2023. Dat was alleen niet de beste keuze, want Mercedes werd daardoor aan het begin van het seizoen zelfs ingehaald door Aston Martin. Toto Wolff trekt dan ook het boetekleed aan voor de beslissing, zo laat hij weten in gesprek met Bild.

“De W13 was mijn grootste fout van de afgelopen jaren. We hebben de auto verkeerd gebouwd voor het seizoen 2022, het was niet de juiste weg. Doorgaan met dit concept in 2023 was de tweede grote fout, maar ik verdedig deze beslissing, gezien het feit dat we hadden gewonnen in Brazilië. Elk team zou dat weekend hebben beschouwd als het startpunt voor het nieuwe seizoen.”

Teveel kritiek op het team

Door die fout heeft Mercedes afgelopen seizoen veel tegenvallende weekenden gekend. Vaak werden de prestaties bovendien publiekelijk bekritiseerd door Wolff zelf. Volgens de teambaas was dan de verkeerde aanpak.
De Oostenrijker erkent nu dat hij te kritisch is geweest op het team en interviews heeft gegeven voordat hij gekalmeerd was. Wolff zou wel steeds op maandag naar de fabriek zijn gegaan om zich te verontschuldigen voor zijn woorden, wat valt onder ‘goed leiderschap’.