TikTok-ban een stap dichterbij in de VS

News
donderdag, 14 maart 2024 om 9:00
tiktok 5323005 1920f1600075938
TikTok is enorm populair, maar niet onomstreden. Veel regeringen maken zich zorgen dat de Chinese overheid wereldwijde gebruikers van de app kan bespioneren. Een wetsvoorstel om de app te verbieden in de VS heeft veel steun in het Congres.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel aangenomen dat TikTok kan verbieden, meldt Variety. De wet zou het illegaal maken voor bijvoorbeeld de App Store of Google Play Store om gebruikers een app aan te bieden waar een vijandige buitenlandse regering macht over kan uitoefenen. TikTok en moederbedrijf ByteDance worden expliciet aangehaald in de tekst van de wet.
Hoewel het Huis van Afgevaardigden het voorstel heeft aangenomen met een grote meerderheid van zowel Democraten als Republikeinen, is een ban op TikTok nog geen feit. Het wetsvoorstel moet nog aangenomen worden door de Senaat. President Joe Biden heeft al eerder aangegeven de wet te zullen tekenen als hij wordt aangenomen (de president mag ook een veto uitspreken).
De makkelijkste manier voor TikTok om onder de wet uit te komen, als hij wordt aangenomen, is om een nieuwe eigenaar te zoeken. TikTok en ByteDance hebben alleen altijd ontkend dat de Chinese overheid hen gebruikt om te spioneren. ByteDance zegt zelfs dat het zou weigeren als China dat wel zou willen.

‘Nieuwe TikTok-eigenaar heeft zich al aangeboden’

Mocht het er op uitkomen dat TikTok een nieuwe eigenaar moet zoeken, is er in ieder geval al één kandidaat die interesse heeft. Voormalig Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick zou namelijk bezig zijn om de financiën voor de overname te regelen. De overname zou honderden miljarden dollars waard zijn.

Populair Nieuws