Test NL-Alert komt later dan gepland

News
maandag, 30 mei 2022 om 13:30
nl alert app gaat testbericht uitsturen 62594f1591615467
Het is weer bijna tijd voor de halfjaarlijkse NL-Alert test. Deze komen normaal gesproken op de eerste maandag van juni en december, maar dat is dit jaar even niet het geval. De overheid heeft de eerstvolgende test namelijk uitgesteld.
Naast het luchtalarm hebben we tegenwoordig ook een nieuwe manier om te waarschuwen bij calamiteiten. Dan krijg je een NL-Alert op je telefoon. Dat moet wel met regelmaat getest worden om te zien of het goed werkt.
De eerstvolgende test stond op de planning voor volgende week maandag (6 juni). Dat is alleen ook de datum waar Tweede Pinksterdag op valt. Om je niet te hoeven storen op een vrije dag komt de alert nu een week later, namelijk op 13 juni.
Het bericht wordt wel gewoon zoals gebruikelijk om 12.00 uur verstuurd. Krijg je op een andere tijd iets binnen, dan moet je even kijken wat er aan de hand is. Maar als het enige alert op 13 juni op het middaguur binnenkomt, hoef je ondanks de ongebruikelijke datum niet te schrikken.

NL-Alert ook elders te zien

In principe krijg je een NL-Alert binnen op je mobiele telefoon. Mocht je die niet hebben, of een ongeschikt toestel gebruiken, dan toont de overheid de berichten op steeds meer andere locaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan digitale reclameborden.
Je kunt NL-Alert ook uitzetten. We raden dat niet per se aan, aangezien het systeem er voor je eigen veiligheid is. Mocht je het toch om wat voor reden dan ook willen doen, dan kun je hier lezen hoe dat moet.