Staking van acteurs voorlopig nog niet voorbij

News
donderdag, 12 oktober 2023 om 16:00
Het leek even de goede kant op te gaan in Hollywood. De schrijversstaking is voorbij en de acteursvakbond SAG-AFTRA zat weer om tafel met de studio’s voor nieuwe contractonderhandelingen. Maar die onderhandelingen zijn weer stukgelopen.
Na het einde van de schrijversstaking leek het misschien waarschijnlijk dat ook acteurs snel uit onderhandelingen zouden komen met een beter contract. Maar dat is niet gebeurd: nieuwe onderhandelingen tussen de studio’s en SAG-AFTRA zijn weer stukgelopen. De deal die de studio’s voorstelden was volgens SAG-AFTRA zelfs slechter dan het voorstel waarmee de staking is begonnen.
De studio’s weigeren volgens het acteursgilde nog steeds om acteurs er tegen te beschermen dat ze door AI vervangen worden, laten de lonen niet met de inflatie mee stijgen. Ook weigeren ze een deel van de opbrengsten van een film of serie te delen met acteurs, iets wat altijd gebruikelijk was, maar in het streaminglandschap steeds minder gebeurt. SAG-AFTRA heeft daar voorstellen over gedaan, die geweigerd zijn door de studio’s.

Studio’s vinden dat acteurs te veel vragen

Volgens de studio’s vraagt SAG-AFTRA meer geld dan realistisch geboden kan worden. Bovendien zou aangeboden zijn dat AI-replica’s niet gemaakt mogen worden zonder toestemming van een acteur, waarbij van tevoren duidelijk gemaakt moet worden waar de replica wel en niet voor gebruikt mag worden. Als zo’n replica wordt aangepast of anders wordt ingezet dan in eerste instantie overeengekomen, moet de acteur daar toestemming voor geven.
SAG-AFTRA zegt op zijn beurt dat de studio’s expres verkeerde informatie delen met de pers over wat de vakbond eist. SAG-AFTRA lijkt op die manier minder redelijk te onderhandelen. In ieder geval duurt de staking nog een poosje voort, tot de partijen besluiten opnieuw te gaan onderhandelen.