Stadia controller overleeft sluiting Google Stadia

News
maandag, 16 januari 2023 om 13:00
google stadia premiere edition vervangt de founders edition 154730f1571166893
Er komen steeds meer opties voor cloud gaming. Maar Google Stadia bleek toch nog iets te ambitieus. De dienst houdt ermee op, maar er is goed nieuws voor liefhebbers van de Stadia controller.
Google Stadia werd niet bijzonder veel gebruikt, maar voor de gebruikers die de dienst wel had is de sluiting jammer. Niet alleen omdat er voor veel titels progressie verloren gaat, maar ook omdat de controller nutteloos dreigde te worden. De controller was namelijk alleen te gebruiken met Stadia en niet op andere platforms.
Gebruikers kregen weliswaar het geld dat ze aan Stadia-hardware hadden besteed terug, maar de controllers hadden de potentie om een hoop e-waste op te leveren. Er gingen dan ook al snel stemmen op dat Google de bluetooth verbinding van de controller open moest gooien om de controller op andere platformen bruikbaar te maken. Aan die wens is nu gehoor gegeven.
Google belooft namelijk een self-serve tool om bluetooth-verbindingen met de controller mogelijk te maken. Veel details over hoe deze tool werkt zijn er nog niet, maar die volgen wanneer de tool beschikbaar is. In ieder geval is het goed om te weten dat je je Stadia controller kunt blijven gebruiken, bijvoorbeeld op PC.

Wanneer gaat Stadia uit de lucht?

De sluiting van Google Stadia is hard gegaan. In het najaar van 2022 werd het sluiten van de dienst aangekondigd, terwijl er in de zomer nog werd gezegd dat de dienst niet zou stoppen. Inmiddels zijn we nog maar dagen verwijderd van het einde: Stadia gaat op 18 januari uit de lucht.