GTA 5-stemacteur is woedend vanwege een AI chatbot

News
dinsdag, 16 januari 2024 om 10:30
gta 5 karaktersf1648131627
Ned Luke, de stemacteur die voornamelijk bekend is als Michael in GTA 5, is woedend op een bedrijf dat een AI chatbot heeft gemaakt. De chatbot antwoordt namelijk als zijn personage in GTA.
Sinds het succes van ChatGPT schieten AI chatbots uit de grond als paddenstoelen. Zo hebben Microsoft en Google respectievelijk Bing AI en Bard gelanceerd, terwijl X is gekomen met een 'snarky en witty' chatbot genaamd Grok. Maar ook kleinere partijen komen met hun eigen chatbots.
Het bedrijf WAME heeft namelijk een AI chatbot gemaakt, die antwoorden geeft als Michael De Santa, het bekende personage uit GTA 5. Maar in plaats van antwoorden te geven in tekstvorm, gebruikt de chatbot een AI-gegenereerde voice chat die gebaseerd is op de stem van Ned Luke.
De stemacteur zelf is daar alleen allesbehalve van gediend. Via X laat Luke weten dat het ‘niet cool’ is om mensen af te zetten met een ‘een stomme computerschatting van mijn stem’.

Geen fan van AI

In zijn tweet heeft Luke ook collega Roger Clark getagd, die Arthur Morgan insprak in Red Dead Redemption 2. Die stemacteur voert de laatste tijd vaker discussies met gebruikers op X over het imiteren van stemmen door middel van AI. Volgens Clark weten acteurs dat AI eraan komt, maar dat is volgens hem nog geen reden om zomaar iemands stem te gebruiken zonder toestemming.
SAG-AFTRA, de vakbond die de belangen van stemacteurs behartigt, heeft vorige week een opmerkelijke deal gesloten. De organisatie heeft een contract gesloten met AI-studio Replica Studios, zodat stemacteurs betaald kunnen krijgen voor het maken van stemreplica’s met AI. Veel stemacteurs zijn alleen tegen de deal en de vakbond zou ook niet hebben gevraagd om de mening van haar leden.

Populair Nieuws