Straks met één druk op de knop oude games downloaden op iPhone

News
maandag, 08 april 2024 om 11:00
iphone 15 pro max 3f1696191211
De smartphone is voor veel mensen al een veel gebruikt apparaat om op te gamen. Dat kan natuurlijk met verschillende populaire mobile games, maar ook voor retro-games zijn smartphones vaak populair. De mogelijkheden op iPhone waren aanvankelijk alleen een beetje beperkt.
Apple is altijd heel streng geweest op wat je wel en niet mocht downloaden op je iPhone. Als een app niet in de App Store stond, kon je hem niet zomaar downloaden. Alle emulators voor oudere consoles werden collectief uit de store geweerd, dus waar Android-gebruikers bijvoorbeeld oude Pokémon-games konden spelen op hun telefoon, was dat geen optie op de iPhone.
Maar nieuwe EU-wetten verplichten Apple om het ecosysteem minder gesloten te maken. Apple moet bijvoorbeeld andere stores toelaten op de iPhone. Mogelijk als reactie op dezelfde wet en op een rechtszaak tegen Apple vanuit de Amerikaanse overheid, staat Apple vanaf nu emulators toe op de App Store.
In tegenstelling tot veel andere maatregelen die zijn genomen om aan de Europese wet te voldoen, geldt deze beleidswijziging wereldwijd. Ook gebuikers in de Verenigde Staten kunnen dus mogelijk emulators verwachten. Of die er ook komen hangt verder niet af van Apple, maar van emulator-makers die hun werk al dan niet naar iPhone brengen.

Emulators op iPhone moeten wel de wet volgen

Ook als emulators inderdaad naar de App Store komen, is het niet zo dat je straks met één druk op de knop allerlei oude games kunt downloaden op de iPhone. Apple geeft namelijk aan dat ontwikkelaars zich wel aan de wet moeten houden. Vermoedelijk doelt Apple erop dat games niet meegeleverd mogen worden.
Game-emulatie wordt vaak gezien als een grijs gebied: emulators op zich zijn in veel landen legaal, maar er zijn vaak strenge regels over waar een game die je erop wil spelen vandaan mag komen. Vaak worden de games die men in emulators speelt illegaal gedownload en dat mag niet. Makers van emulators leveren dan ook meestal geen games mee en zeggen vaak dat spelers zelf op een legale manier aan hun games moeten zien te komen.