Acteurs gaan mogelijk ook staken bij game-uitgevers als Activision en EA

News
maandag, 04 september 2023 om 17:00
De Amerikaanse acteursgilde SAG-AFTRA ligt niet alleen overhoop met productiehuizen van films. De acteurs gaan mogelijk ook staken bij game-uitgevers, waaronder Activision Blizzard en EA, door vastgelopen onderhandelingen.
Momenteel ligt vrijwel alles in Hollywood stil. Niet alleen de schrijvers zijn aan het staken, ook de acteurs hebben in juli het werk neergelegd. Volgens acteursgilde SAG-AFTRA willen productiehuizen namelijk niet genoeg salaris betalen en geen of te weinig bescherming bieden tegen het gebruik van AI.
Die staking beperkt zich mogelijk niet tot de grote bedrijven in Hollywood. SAG-AFTRA heeft namelijk haar leden toestemming gegeven om te gaan stemmen over een staking bij game-uitgevers. Dat meldt VGC.
De reden daarvoor is bijna identiek als bij de productiehuizen. SAG-AFTRA wil een salarisverhoging van 11 procent en bescherming tegen AI voor de leden, maar grote uitgevers willen in de onderhandelingen niet toegeven aan die eisen. Onder de uitgevers en ontwikkelaars vallen Activision Blizzard, Disney, EA, Epic Games, Insomniac Games, Take 2 Productions en WB Games.

Banen in de game-industrie in gevaar?

Bij het maken van games wordt tegenwoordig vaak een beroep gedaan om acteurs. Niet alleen om stemmen in te spreken, maar ook bij het gebruik van motion capture. De grootste producties kunnen niet zonder acteurs.
Volgens Duncan Crabtree-Ireland, de belangrijkste onderhandelaar voor SAG-AFTRA, stelt alleen dat die banen juist het meest in gevaar zijn door de opkomst van AI. Het imiteren van stemmen en animaties is waar AI al veel voor gebruikt wordt.