Wat is 4K? - Dat en andere tech termen uitgelegd

Article
zaterdag, 03 februari 2018 om 10:13
xgn google image
De wereld van de technologie kent veel ingewikkelde termen. Wat is 4K? Wat is HDR? Zomaar wat dingen die jij je af kunt vragen als je zoekt naar wat goede televisies of monitoren en deze woorden voorgeschoteld krijgt. Wij leggen in deze special die en acht andere tech termen aan je uit.
Dit artikel gaat over algemene tech termen. Ben je op zoek naar een monitor en wil je daar specifiek de begrippen van weten? Neem dan een kijkje bij het artikel over termen waar je op moet letten als je een monitor wil kopen.

4K

We openen deze special er al mee: "Wat is 4K?" Een vraag die mensen steeds vaker stellen en dat is niet geheel onlogisch, want 4K televisies beginnen zich langzaam maar zeker te nestelen in onze huiskamers. Dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat 4K is.
Elk beeldscherm bestaat uit pixels, gekleurde puntjes die samen het beeld vormen. De hoeveelheid pixels op een scherm bepaald uiteindelijk de resolutie. Hoe meer pixels een beeldscherm heeft, des te hoger is de resolutie en des te scherper is dus het beeld.
Bestaat je beeldscherm uit 1920 pixels (in de breedte) en 1080 pixels (in de hoogte), dan heb je een zogenaamde 1080p resolutie, wat neerkomt op Full HD, wat erg scherp is. In feite is 4K niet veel anders dan dat, zij het niet dat het gewoon een hogere resolutie. Bij 4K heb je namelijk 3840 pixels (in de breedte) bij 2160 pixels (In de hoogte), wat uiteindelijk een resolutie oplevert die vier keer zo hoog en dus ook vier keer zo scherp is als Full HD.
Kortom: 4K levert gewoon haarscherpe beelden om je vingers bij af te likken.
125397 1

HDR

Waar we net de "Wat is 4K?" vraag beantwoord hebben, duidt er nu weer een veelvoorkomend vraagstuk zich aan. Net als 4K, is HDR namelijk ook een steeds vaker langskomend begrip in de wereld der technologie. Maar wat is het nou?
HDR staat voor High Dynamic Range. Feitelijk gezien voegt de techniek meer informatie toe aan beelden op je televisie. Denk daarbij aan contrast, kleur en de helderheid van het beeld. Dit komt vooral tot uiting bij lichte en donkere kleuren. Lichte delen worden nog lichter, terwijl de donkere beelden nog donkerder worden.
Het resultaat is dat beelden levendiger worden en dus jouw ervaring verbeteren. Vind je het lastig om er een goed beeld bij te krijgen? Check dan deze screenshot eens en het verschil is je gelijk duidelijk!

RAM geheugen

Waar we net twee begrippen met betrekking tot beeldschermen behandeld hebben, duiken we nu wat dieper de hardware in. Het RAM geheugen, een begrijp dat je tegenkomt bij computers en laptops. Wat is het en wat doet het?
Waar veel mensen de mist mee in gaan is dat RAM geheugen niet hetzelfde is als je opslaggeheugen. Dat staat geheel lost van elkaar. Je opslaggeheugen, je harde schijf dus, die slaat dingen op voor de lange termijn. RAM doet dat voor de korte termijn.
De RAM (Random Access Memory) werkt nauw samen met de processor, het hart van een PC of laptop, en zorgt ervoor dat de processor snel bij bepaalde informatie, zoals het opstartproces, kan komen en uiteindelijk ook meerdere taken tegelijk kan doen. Daarom is het belangrijk om een RAM met veel geheugen te hebben. Zo kan je bijvoorbeeld een Netflix serie kijken, terwijl je ondertussen allerlei games installeert. Met veel RAM geheugen kan dat.
Als je niet van plan bent om veel met je PC of laptop te doen dan heb je aan 6 of 8 gigabyte aan RAM genoeg. Wil je fanatiek gamen of bezig gaan met foto- en videobewerking, dan moet je wat verder kijken en voor de 12 of 16 gigabyte gaan.
125408 1

GPU

Dat de GPU iets met de grafische kaart te maken heeft, weet vrijwel iedereen. Wat veel mensen alleen fout hebben is dat de GPU en een grafische kaart, zoals de Nvidia GTX 1080, helemaal hetzelfde zijn. Dat is namelijk niet zo. De grafische kaart vormt slechts de verbinding tussen een computer en een beeldscherm, terwijl de GPU al het grafische werk doet.
Je wil natuurlijk wel de mooist mogelijk games spelen op een PC en daar moet de GPU voor zorgen. Een GPU is eigenlijk niet heel anders dan een processor die de grafische taken van de belangrijkste processor, het hart van een PC, heeft overgenomen.
Als je dus ooit ergens de term 'GPU' tegenkomt, dan weet je dat het de chip is die de grafische zaken van je PC regelt.
125413 1

CPU

Waar de GPU zich enkel en alleen bezighoudt met de grafische kant van een computer, is de CPU een manusje van alles. Het is een chip die de basisbewerkingen en controles van codes in de PC regelt. Dat komt er simpelweg op neer dat de GPU, ook wel processor genoemd, alles regelt. Wil je Google Chrome opstarten? De CPU zorgt ervoor dat het kan.
Daarom is het ook belangrijk om een goede, snelle processor te hebben. Daarbij is het goed om te kijken naar de kloksnelheid, die in gigahertz (HZ) wordt uitgedrukt, en het aantal kernen dat een processor heeft. De kloksnelheid van de processor zit vaak tussen de 2,5 en 6 GHz, dus een zo hoog mogelijke waarde is goed voor de snelheid van je CPU.
Het aantal kernen is handig voor als je meerdere programma's tegelijk wil afspelen. Dan kan elk programma op één aparte kern draaien. De kloksnelheid, en het aantal kernen, kun je vaak vinden bij de specificaties van een bepaalde laptop of computer als je op een productpagina kijkt. Let er dus op dat deze zo hoog mogelijk is!
125485 1

HDD

Het woord HDD zal je waarschijnlijk niet zo veel zeggen, maar wellicht klinkt harde schijf je wat bekender in de oren. HDD staat voor Hard Drive Disk en vormt, in de vorm van een fysieke schijf, het centrale opslagapparaat in je laptop of PC. Download je een game, sla je foto's of Word-bestanden op, dan komen deze allemaal op je harde schijf te staan en kun je ze ook terugvinden
Natuurlijk kan je niet een oneindig aantal bestanden op je harde schijf gooien. Die kent ook gewoon zijn limiet. Gelukkig hebben HDD's een flinke opslagcapaciteit, variërend van bijvoorbeeld 250 gigabyte tot aan 8 terrabyte (8000 gigabyte). Zo kun je veel bestanden kwijt op je computer!

SSD

In feite doet de SSD (Solid State Drive) niet veel anders dan de HDD, zij het niet dat de SSD helemaal geen schijf is! En dat is dan ook gelijk het grote voordeel, want doordat de SSD geen schijf is heeft het geen bewegende onderdelen en is het vier keer (!) sneller dan een normale harde schijf.
Dat is erg handig bij bijvoorbeeld het opstarten van een laptop of computer. Doordat de SSD enorm snel is, start je toestel ook enorm snel op. De MSI GS73VR 7RF Stealth Pro laptop, die we recentelijk nog gerecenseerd hebben, doet er bijvoorbeeld 21 seconden over om op te starten.
Aangezien de SSD enorm snel is, worden er wel concessies gedaan op het gebied van de capaciteit. Lang kwam de maximale opslagcapaciteit van een Solid State Drive niet boven de 32 gigabyte uit. Gelukkig staat de technologie nooit stil en zijn er inmiddels SDD's van 2 terrabyte. Die zijn helaas wel erg duur in vergelijking met normale harde schijven.

OLED

Terug naar de televisies, want die wereld staat ook nooit stil. OLED (Organic Light Emitting Diode) komt namelijk steeds vaker voor in huiskamers en is eigenlijk de verbeterde versie van LED. Waar LED-televisies achtergrondverlichting nodig hebben om pixels mee te verlichten, creeërt bij OLED elke pixel zijn eigen licht.
Aangezien er dan geen achtergrondverlichting nodig is, is het scherm van een OLED televisie dunner. Tevens is het contrast erg goed door de zelf lichtgevende pixels. Donkere en lichtere delen van het beeld hebben namelijk meer detail.
OLED tv's zijn alleen niet zo goedkoop, al worden ze dat met de tijd wel, ze waren jaren geleden namelijk nog duurder. Zo kost deze LG OLED televisie 1650 euro. Nog wel aan de prijzige kant!
125490

QLED

QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode) is Samsungs antwoord op OLED en werd in 2017 uitgebracht. Waar laatstgenoemde techniek gebruik maakt van zichzelf lichtgevende pixels, maakt QLED gebruik van een laag nanokristallen van twee tot tien nanometer groot. Die geven allerlei kleuren af, wat het kleurenspectrum doet vergroten.
QLED kent een kleurnauwkeurigheid van nagenoeg 100 procent. Dat zorgt ervoor dat beelden vrijwel perfect worden getoond naar hoe ze ook daadwerkelijk zijn. Een in het echt donkerrode Ferrari heeft op het beeld van de QLED televisie dan ook exact dezelfde kleur als in het echt.
125491

Beeldfrequentie

De laatste term van deze special is geen afkorting of iets dergelijks, maar gewoon een woord. Toch is beeldfrequentie iets wat niet iedereen tot de verbeelding spreekt. Daarom leggen wij kort uit wat het precies is en wat je eraan hebt!
De beeldfrequentie, die wordt uitgedrukt in hertz per seconde, geeft aan hoe vaak per seconde het beeld van een montior of televisie wordt vervest. Simpel gezegd komt het erop neer hoeveel verschillende beelden er elke tel voorbij komen als je tv kijkt. Dat kunnen er vijftig, maar ook honderd of tweehonderd zijn. Hoe hoger die waarde is, des te vloeiender je beeld loopt. En dat wil je wel hebben!
Vind je de vloeiendheid van je beeld een pré bij het uitzoeken van een nieuwe televisie of monitor, houd dan goed in de gaten wat de beeldfrequentie is. Die staat vaak aangegeven bij de specificaties van een bepaald product.

Wat is 4K? Weet je het nu?

Dit waren tien tech termen die het uitleggen waard waren. Is voor jou de "Wat is 4K?" vraag beantwoord. Wellicht dat je dan een kijkje kunt nemen in het CES aankondingen artikel of de goedkope 4K televisies special.