Top 8 beste films voor december 2015

Article
dinsdag, 01 december 2015 om 9:05
xgn google image
Het is alweer het einde van het jaar en wij hebben een heel jaar rondgemaakt met ons maandelijks artikel over de beste films in de bioscoop. Toch blijven wij stug doorgaan met in december 2015 de langverwachte release van de nieuwe Star Wars film.
Voor de maand december 2015 was het niet moeilijk om de grootste film van de maand te kiezen en misschien zelfs van het hele jaar. Dit is uiteraard Star Wars The Force Awakens, een film waar menig hart sneller van gaat kloppen. Toch is het niet de enige grote film in december, want wij worden ook aangevallen door een gigantische walvis in de film In the Heart of the Sea. Het verhaal is gebaseerd op een wereldwijd bekend ongeluk uit 1820, waar ook het verhaal van Moby Dick op is gebaseerd.

Star Wars The Force Awakens - 16 december

De wereld van Star Wars is weer helemaal tot leven gekomen op het moment dat LucasArts werd overgenomen door Disney. Hierdoor worden niet alleen games door Electronic Arts gemaakt, maar komt ook een nieuwe trilogie aan films tot leven die om het jaar worden uitgebracht met tussendoor spin-off films. Op 16 december gaat de trilogie van start met Star Wars The Force Awakens, die wordt geregisseerd door J.J. Abrams. Hij is met name actief als producer, maar heeft eerder in de regiestoel gezeten voor films als Super 8, Star Trek Future Begins en Star Trek Into Darkness.
Het verhaal van Star Wars The Force Awakens blijft onbekend tot de release van de film. Maar wij weten wel dat de cast vol zit met zowel oude bekenden als totaal nieuwe gezichten voor de franchise. In Episode VII zien wij Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamil terugkeren in hun befaamde rollen van Han Solo, Prinses Leila en Luke Skywalker respectievelijk. Naast deze grote namen pakken ook Anthony Daniels, Peter Mayhew en Kenny Baker hun rollen op als respectievelijk C-3PO, Chewbacca en R2-D2.
De hoofdrollen zijn weggelegd voor de nieuwe gezichten John Boyega als Finn en Daisy Ridley als Rey, beide zijn van Britse komaf en zijn nog niet bekend bij het grote publiek. Andere acteurs in Star Wars The Force Awakens zijn Adam Driver als Kylo Ren, Domhnall Gleeson als General Hux, Gwendoline Christie als Captain Phasma, Oscar Isaac als Poe Dameron, Andy Serkis als Supreme Leader Snoke, Lupita Nyong'o als Maz Kanata en Max von Sydow als Lor San Tekka.

In the Heart of the Sea - 10 december

Het is de winter van 1820, het walvisschip Essex uit New England wordt aangevallen door iets wat de crewleden nog nooit hebben gezien: een gigantische walvis met een bijna menselijke gevoel van wraak. Dit waargebeurde maritieme ongeluk is de inspiratie voor Herman Melvilles Moby Dick. Alleen vertelt dat verhaal slechts een deel van wat er is gebeurd.
In the Heart of the Sea gaat over de gruwelijke nasleep van het ongeluk, waarin de overlevende crewleden van het schip tot het uiterste worden gedreven en geforceerd worden om het ondenkbare te doen om te kunnen overleven. Trotserende stormen, verhongering, paniek en wanhoop zorgen ervoor dat de mannen hun diepste overtuigingen gaan betwijfelen, van de waarde van hun eigen leven tot aan het moraal van hun vak. Gelijktijdig zoekt de kapitein naar de juiste weg op de open zee en zijn eerste maat probeert nog steeds de grote walvis neer te halen.
In the Heart of the Sea is een film van Amerikaanse regisseur Ron Howard, bekend van films als A Beautiful Mind, The Da Vinci Code en Rush. In de film leidt Howard een cast aan van onder andere Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Tom Holland en Brendan Gleeson.
In de maand december worden twee grote Amerikanen nagespeeld in een film over hun leven. Allereerst is er de film Steve Jobs, waarin Michael Fassbender de alombekende CEO van Apple speelt rondom drie verschillende productlanceringen. In de tweede film speelt Tobey Maguire de Amerikaanse schaakkampioen Bobby Fischer tijdens de piek van de Koude Oorlog.

Steve Jobs - 3 december

Steve Jobs speelt zich af in drie verschillende tijdsperiodes, waarin drie iconische producten worden gelanceerd. De eerste periode is in 1984 met de lancering van de Apple Macintosh, de tweede periode is in 1988 met de release van de NeXT Computer en de film eindigt in 1998 met de onthulling van de iMac. De film geeft een kijkje achter de schermen van een digitale revolutie en schildert een intiem portret van een briljante man die in het epicentrum stond van al deze lanceringen.
Britse regisseur Danny Boyle, bekend van Trainspotting, Slumdog Millionaire en 127 Hours is verantwoordelijk voor de film Steve Jobs met in de hoofdrol Michael Fassbender. Verder zijn Kate Winslet als Joanna Hoffman, Seth Rogen als Steve Wozniak en Jeff Daniels als John Sculley te zien in de film.

Pawn Sacrifice - 3 december

Pawn Sacrifice is het aangrijpende en waargebeurde verhaal van Amerikaanse schaakwonder Bobby Fischer. Het verhaal speelt zich af tijdens de piek van de Koude Oorlog, waarin Fischer vast komt te zitten tussen twee grootmachten nadat hij de Sovjet-Unie uitdaagt. De gehele film is een kroniek van Fischers angstaanjagende strijd tussen geniaal en gestoord, en de opkomst en ondergang van een doodgewone jongen uit Brooklyn, die tot de verbeelding sprak van heel de wereld.
De hoofdrol van Bobby Fischer wordt vertolkt door Tobey Maguire en in de film wordt hij verder ondersteund door Liev Schreiber als Boris Spassky, Peter Sarsgaard als Father Bill Lombardy, Lily Rabe als Joan Fischer en Robin Weigert als Regina Fischer. De gehele cast wordt aangevoerd door regisseur Edward Zwick, bekend van films als The Last Samurai, Blood Diamond en Defiance.
Het einde van het jaar is uiteraard niet compleet zonder films over de feestdagen. Het tweetal films in deze categorie is volledig verschillend van elkaar en daarom juist interessant. In Krampus gaan wij namelijk lekker griezelen met het hulpje van Sinterklaas uit de Alpen-regio. Terwijl drie vrienden hun vriendschap proberen te bewaren in The Night Before, maar dat lijkt steeds moeilijker te worden door andere verplichtingen.

Krampus - 10 december

Wanneer zijn disfunctionele familie opnieuw botst tijdens de feestdagen, keert jonge Max gedesillusioneerd zijn rug toe naar Kerstmis. Alleen weet hij niet dat zijn gebrek aan feestelijkheid de toorn van Krampus heeft vrijgelaten, een demonische kracht van eeuwenoude kwaadaardige bedoelingen die niet-gelovers straft. De hel breekt los als geliefde iconen van de feestdagen een eigen monsterlijk leven gaan leiden en het familiehuis belegeren, waardoor iedereen geforceerd is om voor elkaar te vechten in de hoop te overleven.
De familieleden in Krampus worden gespeeld door Adam Scott, Toni Collette, David Koechner, Allison Tolman, Conchata Ferrell, Emjay Anthony, Stefania LaVie Owen en Krista Stadler.

The Night Before - 3 december

Ethan (Joseph Gordon-Levitt), Isaac (Seth Rogen) en Chris (Anthony Mackie) zijn bevriend sinds hun kindertijd en een decennium lang vieren zij gezamenlijk kerstavond, een jaarlijkse avond vol met losbandigheid en joligheid. Nu de mannen de volwassenheid moeten accepteren met bijbehorende verplichtingen, komt de jaarlijkse traditie ten einde. Om deze laatste avond zo gedenkwaardig mogelijk te maken, gaan zij op zoek naar Nutcracka Ball, de heilige graal onder kerstfeestjes.
Wij eindigen deze maand met twee films die volledig verschillend van elkaar zijn, maar wel hun plaats verdienen in de top 8 beste films voor december 2015. Allereerst is er de Nederlandse film Publieke Werken, waarin een spannend drama zich afspeelt in Amsterdam uit de negentiende eeuw. Vervolgens gaan wij door met de komische film A Walk In The Woods, waarin Robert Redford samen met zijn oude vriend Nick Nolte besluit een gigantische trip te maken, terwijl ze daar beide te oud voor zijn.

Publieke Werken - 10 december

Het is 1888 en snaarinstrumentenmaker Vedder (Gijs Scholten van Aschat) moet afstand doen van zijn huis, dat tegenover het nieuw opgeleverde Centraal Station van Amsterdam ligt voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs (Jacob Derwig), een apotheker uit de noordelijke provincies van de Nederlanden, is in de problemen gekomen door illegale medische praktijken en zoekt naar een uitweg.
Voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen), maar ook voor een kolonie van arme veenarbeiders aan wie hij heeft beloofd een toekomst te geven in de Verenigde Staten. Is het toewijding of trots? Vedder en Gijs bedenken een plan waar ze allemaal de vruchten van kunnen plukken. Alleen heeft het plan tragische consequenties.

A Walk In The Woods - 17 december

De gevierde reisschrijver Bill Bryson (Robert Redford) kiest ervoor om niet te pensioneren en te genieten van zijn liefhebbende en prachtige vrouw (Emma Thompson) met grote en vrolijke familie, maar in plaats daarvan de uitdaging aan te gaan door te wandelen over de Appalachian Trail. Een route van 2200 mijl en het meest onaangetaste, spectaculaire en ruige platteland in de Verenigde Staten, dat zich strekt van Georgia tot aan Maine. De rust en vrede die hij hoopt te vinden vallen meteen weg, zodra hij akkoord gaat met de enige persoon die hem wil vergezellen op zijn reis, zijn lang verloren en voormalige vriend Katz (Nick Nolte).
Katz is een pechvogel en een echte rokkenjager, die zijn leven lang heeft vertrouwd op zijn charmes en verstand, waardoor hij altijd één stap voor de wet zat. Deze trip is voor hem een manier om te ontsnappen aan het betalen van schulden en een allerlaatste kans op een avontuur. Het probleem is alleen wel dat beide heren een andere betekenis geven aan het woord avontuur. Hierdoor duwt het avontuur de heren op het randje van wat zij aankunnen en daar begint het echte plezier.

Populair Nieuws