Top 5 eSports toernooien met de grootste prijzenpotten

Article
maandag, 11 april 2016 om 15:28
xgn google image
Wie denkt dat gamen zinloos tijdverdrijf is, komt bedrogen uit. eSports wordt steeds groter en meer jongeren streven een carrière als professioneel gamer na. Dat het een lucratieve business is, blijkt wel uit de miljoenen die te verdienen zijn. Om dit duidelijk te maken, hebben wij de 5 eSports toernooien met de grootste prijzenpotten op een rij gezet.
ESports is de afgelopen jaren steeds meer gegroeid. Waar er eerder nog lacherig over werd gedaan, wordt gaming tegenwoordig hartstikke serieus genomen. Zo serieus, dat jongeren er bewust voor kiezen om een professionele carrière in de game-industrie na te streven.

Gamen voor je werk

De echte talentvolle gamers zitten met hun teamgenoten in speciale gamehuizen waar ze iedere dag zeker acht uur aan het “werk” zijn. Ze bespreken tactieken en gespeelde wedstrijden, en spelen natuurlijk veel samen als training. Dit alles om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de grote toernooien die op ze staan te wachten. Want zoals in elke sport, draait het ook in eSports om de wedstrijden.
Als het moment eenmaal daar is, zitten er voetbalstadions gevuld met gamefanaten te wachten tot hun favoriete spelers en teams het onderling digitaal gaan uitvechten. Dezelfde fans staan vervolgens in rijen dik te wachten op hun idolen om een foto te maken of een handtekening te vragen. De gamers zijn de topsporters van dit tijdperk.
Veel van de gametoernooien leveren gauw al een paar miljoen op, terwijl een enkel toernooi inmiddels zo groot is dat de prijzenpot van de NBA finales of de Super Bowl er een lachertje bij is. De meest lucratieve toernooien vind je in de 5 eSports toernooien met de grootste prijzenpotten.
De 5 eSports toernooien met de grootste prijzenpotten

5. Call of Duty Black Ops 3 – 1 miljoen Dollar

Ieder jaar weer organiseert Call of Duty, onder de COD World Championship naam, het wereldkampioenschap voor Call of Duty spelers. En net zoals de naam is ook de locatie van dit toernooi ieder jaar hetzelfde, namelijk Los Angeles. De beste teams van de wereld strijden daar om de wereldtitel en bijbehorende hoofdprijs van 400.000 Dollar.
In acht poules van vier teams zijn overwegend Amerikaanse teams samen met Europese topteams en wat qualifiers van de rest van de wereld samengevoegd. De beste twee teams plaatsen zich voor de playoffs, waarin in een best-of-five systeem wordt bepaald wie de winnaar is.
Afgelopen jaar wist Denial eSports in de finale van Call of Duty Advanced Warfare te winnen van Team Revenge. Alle spelers schreven daarmee ieder 100.000 Dollar bij op de rekening. De andere 900.000 Dollar werd op basis van de eindstand aan de rest van de top 8 uitgekeerd.
Ook dit jaar zal er weer een Call of Duty World Championship georganiseerd worden voor de meest recente COD Black Ops 3. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal het dit jaar in het najaar worden gehouden, waar het eerder in het voorjaar plaatsvond. Ook is Xbox niet langer de console waarop gestreden wordt, want vanwege de nieuwe deal van Sony met Activision is de PlayStation 4 nu aan de beurt.

4. League of Legends - 2.1 miljoen Dollar

Iedere maand loggen er 67 miljoen gebruikers in op hun League of Legends account om het spel te spelen. Met een omzet van één miljard Dollar afgelopen jaar, kan gerust gesteld worden dat Riot Games met League of Legends een belangrijke tak van de eSports is.
League of Legends heeft zich sinds het begin in 2009 ontwikkeld tot een grote eSports speler. In het voorjaar en de zomer strijden teams uit alle regio’s van de wereld voor de regionale topposities die ze recht geven op deelname aan het League of Legends World Championship.
“League of Legends Worlds” wordt ieder jaar op een ander continent gehouden. Zo was afgelopen november voor het eerst de beurt aan Europa en verhuisde het circus voor de poulefase, de kwart-, de halve en finale van Parijs naar Londen, vervolgens naar Brussel, om in Berlijn te eindigen. Buiten de mensen die in alle stadions zaten, keken er ook nog eens 334 miljoen mensen live via stream naar de verrichtingen van de professionals.
Hoewel de Europese teams het afgelopen jaar goed hebben gedaan – Fnatic en Origen strandden beide in de halve finale -, wordt League of Legends al jaren gedomineerd door de Koreanen. In 2013 wist SK Telecom T1 1 miljoen Dollar bij te schrijven voor de winst in de finale. In 2014 was het de beurt aan Samsung Galaxy White en in 2015 kon opnieuw SK Telecom T1de buit binnenhalen. Dit najaar zal “Worlds” in Los Angeles gehouden worden en de verwachting is dat ook daar de Koreanen weer zullen domineren.
Ook in Nederland leeft eSports. Zo is er sinds kort een nationale League of Legends competitie voor studenten die deze game op hoog niveau spelen. Fox Sports doet hier op tv zelfs verslag van. Daarnaast zijn er in het weekend van 16 en 17 april in Ahoy de finales van de LCS, de professionele Europese competitie.

3. Halo 5: Guardians – 2.5 miljoen Dollar

Twee weken geleden werd het wereldkampioenschap voor Halo 5: Guardians gehouden. 16 Teams – 8 Amerikaanse en 8 niet-Amerikaanse - streden voor de winst en een pot van 1 miljoen Dollar. Alle deelnemers hadden sowieso al recht op 25.000 Dollar voor deelname. In de finale wist Counter Logic Gaming Team Allegiance te verslaan en zich te kronen tot wereldkampioen 2016.
Ook de rest van de top 8 werd gedomineerd door de Amerikanen. Op plek 5 eindigden de Britten van Epsilon eSports die daarmee iets van een geduchte tegenstander waren. De rest van de teams van buiten de VS moesten het doen met de plaatsen 9 tot en met 16, vergezeld met Cloud9, dat dus stuivertje heeft gewisseld met Epsilon.
Het was de eerste keer dat er een Halo toernooi werd georganiseerd waarbij teams van over de hele wereld bij elkaar kwamen om uit te maken wie de beste is. Ook was Halo 5: Guardians World Championship met haar 2,5 miljoen Dollar prijzenpot, het toernooi met de grootste prijzenpot voor consoles ooit. Het wereldkampioenschap werd van 18 tot 20 maart in de Raleigh Studios in Los Angeles georganiseerd.

2. Smite - 2.6 miljoen Dollar

In januari van het afgelopen jaar werd het eerste wereldkampioenschap Smite georganiseerd. Het had plaats in Atlanta in de Verenigde Staten. Onder de 8 teams die meededen werd de prijzenpot van ruim 2.6 miljoen Dollar verdeeld. Het winnende team, Cognitive Prime, schreef een goede 1.3 miljoen Dollar bij op de rekening.
Smite is een MOBA waarbij je samen met 4 andere vrienden een team vormt. Met je gekozen karakter vecht je in een arena om de winst. Net als in League of Legends, heeft ook Smite minions en andere side-objectives zoals buffs. In tegenstelling tot onze nummer 4, heeft Smite geen lanes en is het één grote arena waar je digitaal met elkaar het gevecht aangaat.
De game kwam pas in maart 2014 voor PC uit en is dus een relatief nieuw spel in de eSports scene. Xbox One volgde in augustus van afgelopen jaar en ook de PS4 heeft inmiddels een Beta-versie. Door middel van crowd-sourcing wist Hi-Rez Studios een totale prijzenpot van 2.6 miljoen Dollar aan te bieden. Het is daarmee net aan de nummer twee in de 5 eSport toernooien met de grootste prijzenpotten geworden.

1. Dota 2 - 18.4 miljoen Dollar

Als het om prijzengeld gaat in de eSports dan is er maar één onbetwiste winnaar en dat is Dota 2. De Dota International van 2013 had al een grotere prijzenpot dan de nummer 2 uit deze lijst. Sinds die tijd is de prijzenpot alleen nog maar gegroeid, tot een pot van maar liefst 18.4 miljoen in de Dota 2 International van 2015.
Aan Dota International 2015, het vijfde toernooi van de series, deden de beste 16 teams van de wereld mee. Het toernooi dat in Seattle werd gehouden kende een Amerikaanse winnaar; Evil Geniuses won de hoofdprijs van 6.6 miljoen Dollar. En dan te bedenken dat ze een paar maanden eerder ook al het Shanghai Open wonnen, waarmee ze ook al ruim een miljoen binnenvisten. Op de plaatsen 2, 3 en 4 volgden de Chinese teams.
Dota 2 heeft met haar prijzenpot van 18.4 miljoen, een ruim 2 keer grotere prijzenpot dan de American Football World Series en zelfs een twee en half keer grotere prijzenpot dan de NBA finales. Om maar aan te geven hoe groot de game vandaag de dag is geworden en eSports in het algemeen.
Overigens kent Dota veel meer kleinere internationale toernooien die elk ook meerdere miljoenen opleveren voor de winnaar. Daarom is Dota 2 met afstand de nummer 1 in de top 5 eSports toernooien met de grootste prijzenpotten.

Populair Nieuws