Top 10 goede vrijdag films - Voor je lange luie paasweekend!

Article
vrijdag, 14 april 2017 om 9:00
xgn google image
Het is vandaag goede vrijdag! Veel mensen zijn vrij en gaan zich voorbereiden op een lekker lang paasweekend. Maar wat als je nu helemaal geen plannen hebt voor dit lange weekend? Speciaal voor die mensen hebben we deze top 10 goede vrijdag films om deze Goede Vrijdag door te komen!
In deze top 10 goede vrijdag films vind je de tofste films die vrijdag in de titel hebben. Hoewel niet alle films het paasgevoel even goed weergeven, krijg je in elk geval wel genoeg inspiratie om je lange weekend door te komen.
Zo is er voor elk wat wils, van klassiekers tot stevige horrorfilms naar hilarische komedies. Dus mocht je nou nog geen idee hebben hoe jij dit lange paasweekend door gaat komen, dan moet je snel deze top 10 Goede vrijdag films special eens aandachtig doornemen!

10. #Followfriday

De meest recente film in deze top 10 goede vrijdag films staat ook meteen op nummer 10. #Followfriday mag dan misschien niet de beste film in deze top 10 zijn. Maar voor een loze Goede Vrijdag waarop je even niets te doen hebt is de B-film toch behoorlijk vermakelijk.
#Followfriday draait om een campus die wordt geterroriseerd door een seriemoordenaar. Door zijn volgende doelwit via Twitter te markeren met de hashtag #followfriday maakt hij duidelijk wie het slachtoffer gaat worden. Een Journalistiek studente gaat samen met een klasgenoot op jacht naar de moordenaar om ervoor te zorgen dat de moorden stoppen.
Zoals je kunt lezen is de verhaallijn flinterdun en daarom mag het ook duidelijk zijn waarom deze film op de tiende plek staat. Het is een film die je moet kijken wanneer je echt even helemaal niks te doen hebt. Gelukkig heb je na deze top 10 goede vrijdag films nog 9 andere opties voor je jezelf aan #Followfriday hoeft te wagen.
109475

9. His Girl Friday

Van de meest recente film in deze top 10 goede vrijdag films naar de oudste. His Girl Friday is een film uit 1940 maar heeft de tand des tijds behoorlijk goed weten te doorstaan. Hoewel het geen klassieker is zoals Casablanca of Ben Hur, films die destijds en nog steeds veelgeprezen worden, is het toch een behoorlijk vermakelijke film. Vermakelijk, al was het alleen al om het acteerwerk uit die tijd.
De komedie draait om eindredacteur Walter Burns. De beste man is verzonken in zijn werk en heeft daardoor geen tijd voor de liefde. Uiteraard is dat een van de redenen dat hij zijn vrouw kwijt is geraakt. Wanneer zijn vrouw besluit om vanwege een nieuwe liefde ontslag te nemen krijgt Burns toch de kriebels en wil hij haar terugwinnen.
Hoe hij haar terug wil winnen moet je zelf maar achter komen wanneer je in je vrije Paasweekend besluit om deze film te gaan kijken.
Want deze film is het kijken zeker waard. Dat is dan ook de reden dat His Girl Friday een plekje in deze top 10 goede vrijdag films heeft verdiend. Als je denkt dat de film alleen leuk is vanwege zijn ouderdom heb je het mis.
Zoals eerder gezegd heeft de film de tand des tijds behoorlijk weten te doorstaan. De humor in de film is nog steeds fris en je zult regelmatig met minimaal een brede glimlach om je mond naar de film kijken.
De film is later nog twee keer opnieuw gemaakt. Onder die remakes is een versie met filmlegende Burt Reynolds. Mocht je dus een afkeer hebben voor zwart-wit films kun je altijd nog besluiten om de versie uit 1988 te kijken. De remake heet dan niet His Girl Friday, maar Switching Channels.
109476

8. Friday Foster

Van de jaren 40 door naar de jaren zeventig. Na de nummer 8 in de top 10 goede vrijdag films zal het waarschijnlijk niet méér seventies worden. Wanneer je zin hebt om eens te genieten van vergane tijden dan is Friday Foster een film die je wel moét zien.
Een andere reden om de film op te nemen in deze top 10 is het feit dat de hoofdpersoon Friday Foster heet. Het zit Friday in de film niet mee. Nadat ze getuige is van een moordaanslag op een van de rijkste Afro-Amerikanen en daarna ook nog eens een moord op haar beste vriend voor haar ogen ziet gebeuren is ze vervolgens zelf het doelwit. Als ze erachter komt dat ze zelf doelwit wordt is de maat vol en gaat ze met een privédetective op jacht naar de mensen die achter haar aan zitten.
Wat volgt is een spannende film die je van begin tot eind op het puntje van je stoel houdt. Niet meer dan logisch dat we deze film een plaatsje in de top 10 goede vrijdag films hebben gegund. En daarnaast zijn films die zich afspelen in de jaren zeventig eigenlijk altijd leuk om naar te kijken.
De bekendste namen van de film uit de jaren 70 zijn Pam Grier en Yaphet Kotto. Grier zal je waarschijnlijk wel kennen van haar rol als Jackie Brown in de gelijknamige film.
Yaphet Kotto speelde de Bondschurk in de James bond klassieker Live and Let Die. Ben je nog niet overtuigd dat Friday Foster een echte jaren 70 film is? Dan zal de slogan van de film je waarschijnlijk wel overtuigen; “Wham! Bam! Here Comes Pam!”
109477

7. Man Friday

Robinson Crusoë, maar dan anders. Zo valt Man Friday het beste te omschrijven. De film stelt Robinson als de wilde en Friday of vrijdag als de man die de gestrande eilandbewoner iets moet bijbrengen. Een bijzondere vertolking van het klassieke boek dat de meeste mensen waarschijnlijk wel kennen.
De film begint met Robinson die al een aantal jaren gestrand is op het eiland waarin hij in het boek ook vastzit. Vrijdag komt aan op het eiland met twee vrienden die direct door Crusoë worden afgeslacht. Vervolgens wordt Vrijdag door Robinson gevangengenomen en gedwongen om zich aan de westerse cultuur van Crusoë aan te passen.
Vanaf daar gaat het verhaal verder met verschillende twists die je wanneer je het klassieke verhaal kent niet direct zou verwachten. Wanneer je vervolgens bedenkt dat Peter O’Toole de rol van Robinson Crusoë vertolkt is het al genoeg reden om naar de film te kijken. O’Tool vond wereldfaam door T.E. Lawrence te spelen in de klassieker Lawrence of Arabia.
Zijn tegenspeler die Friday speelt is niet minder beroemd. Richard Roundtree is de acteur die de legendarische Shaft tot leven bracht in de gelijknamige serie en films. Zoals je kunt lezen zijn de acteurs en het bijzondere verhaal genoeg reden om de twee films in deze top 10 goede vrijdag films op te nemen!
109478

6. Friday Night Lights

Van een klassieker met een twist gaan we door naar een moderne klassieker in wording. Friday Night Lights is een drama met levende legende Billy Bob Thornton in de hoofdrol.
Thornton speelt een coach die in het armoedige Texaanse stadje Odessa een team gemotiveerd moet houden. De titel slaat op het feit dat de vrijdagavond voor de meeste arbeiders in het stadje een moment is om de dagelijkse sores te vergeten. Op vrijdagavond is namelijk de wekelijkse American Footbal wedstrijd.
Het drama is misschien niet de meest gezellige film in deze top 10 goede vrijdag films, maar daardoor is de film niet minder de moeite waard om te kijken. Als je dit paasweekend even twee uur vrij hebt dan is deze film zeker een aanrader.
Je wordt meegesleept door de verschillende personages die elk met hun eigen problemen moeten worstelen. Wanneer ze op of langs het veld staan kunnen ze allemaal hun problemen even vergeten.
Je voelt mee met de personages. Je leert ze kennen en begint sympathie of empathie te voelen voor hen. Wat volgt is een twee uur durende film waarin je gevoelens eens even stevig op de proef gesteld worden.
Het is dan ook niet meer dan terecht dat de film verschillende prijzen heeft gewonnen. Maar de belangrijkste ereplaats heeft de film nu dan eindelijk tien jaar later gekregen, door opgenomen te worden in deze top 10 goede vrijdag films!
109479

5. Freaky Friday

Zo, dat was wel weer even genoeg drama. Tijd voor een iets luchtiger film. Freaky Friday is een film voor de hele familie waarin Jamie Lee Curtis en Lindsay Lohan voor een dag van lichaam verwisselen. Net als een aantal andere films is de verhaallijn misschien niet de meest sterke, maar de humor is ruimvoldoende in deze familiefilm.
De film draait om een moeder en dochter die het niet zo heel erg goed met elkaar kunnen vinden. Wanneer ze door een magisch Chinees gelukskoekje van lichaam verwisselen leren ze dat beide levens zo hun makkelijke en minder makkelijke onderdelen hebben. Je wordt als kijker in een vrij makkelijk te volgen verhaal gedropt. Maar na een stevig Paasontbijt zal je waarschijnlijk wel even zin hebben in een lekker simpele film als toetje.
Dat laatste is dan ook de reden dat we deze film op de vijfde plaats in deze top 10 goede vrijdag films hebben gezet. Niet omdat het zo’n geweldige emotionele rollercoaster is, zelfs niet omdat het zo’n geweldige film is. Maar puur en alleen omdat de film zo lekker makkelijk wegkijkt. Wanneer je dit weekend even anderhalf uur je verstand op nul wilt zetten en een simpele film wilt kijken, dan is Freaky Friday jouw film.
Wanneer je niet zo’n fan bent van Curtis of Lohan kun je altijd nog de originele versie van Freaky Friday gaan kijken. De film is namelijk een remake van de gelijknamige familiefilm uit 1976. Wanneer je besluit om het origineel te kijken kun je ook nog eens een van de eerste rollen van Silence of the Lambs-ster Jodie Foster bewonderen.
109480

4. Thank God it’s Friday

TGIF! Nee, het gaat hier niet om het vrolijke liedje van Katie Perry dat een paar jaar geleden de top 40 wist te halen. We hebben het hier over een klassieker uit de jaren zeventig.
We noemden eerder in deze top 10 Friday Foster een echte jaren 70 film. Misschien is Thank God it’s Friday wel de moeder aller jaren 70 films.
Met hoofdrollen voor Donna Summer en Jeff Goldblum heeft de film in elk geval zijn sterren te pakken. Daarnaast heeft de film destijds ook nog eens een Oscar voor beste soundtrack gewonnen.
Je hoeft de film dus niet eens te kijken als je ervan wilt genieten. De film kreeg de prijs vanwege de disco hit uit de jaren 70 van Donna Summer “Last Dance”. Dit nummer stond in 1978 elf weken lang in de top 40.
Genoeg muzikaal geweld om naar te luisteren. Maar daarnaast is de film ook simpelweg leuk om naar te kijken. Het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van de jaren 70 en in een van de populairste discotheken treden de Commodores op.
Het verhaal volgt de verschillende personages die om hun eigen redenen op vrijdagavond naar de discotheek gaan. Als kijker kun je vervolgens anderhalf uur lang meegenieten van de grappige avonturen van de verschillende personages.
Als je na het kijken van Friday Foster nog niet genoeg jaren 70 hebt binnengekregen dan kun je dus prima deze oscar-winnende klassieker gaan kijken. In elk geval heeft de film een terechte vierde plaats in onze top 10 goede vrijdag films gekregen!
109481

3.The Long Good Friday

Van de ene klassieker rollen we zo door in de andere. De derde plaats in deze top 10 goede vrijdag films is voor gangsterklassieker The Long Good Friday. De film volgt de Britse gangsterbaas Harold die middenin een oorlog verwikkeld raakt wanneer een andere groep gangsters zijn handel wil overnemen. Een verhaal dat je kent van verscheidene andere gangsterfilms, maar het Britse sausje dat over het verhaal gegoten is houdt je van begin tot eind bij het verhaal.
Daarnaast zorgt de sterrencast met Bob Hoskins en Dame Helen Mirren ook voor het nodige acteergeweld. Tel daar het allereerste rolletje van James Bond ster Pierce Brosnan bij op en je hebt een film die het meer dan waard is om naar te kijken. Hoewel het misschien niet de beste Britse Gangsterfilms aller tijden is, is de Long Good Friday er een die behoorlijk ondergewaardeerd is.
De film is ook nog eens genomineerd voor 1 BAFTA, de grootste Britse filmprijs. Daarnaast heeft de film ook nog eens prijzen voor beste film en beste acteur gewonnen. Genoeg reden om de film te gaan kijken dus. Het is in elk geval genoeg reden om deze toffe gangsterfilm de derde plaats te gunnen in deze top 10 goede vrijdag films!
109482

2. Friday the Thirteenth

Je vroeg je waarschijnlijk al af waar de klassieke horrorfilm met Jason Voorhees in dit lijstje te vinden was. Hier is ie dan! Op een terechte tweede plaats.
Zoals we aan het begin van deze top 10 goede vrijdag films al stelden is niet elke film even goed voor het Paasgevoel. Friday the Thirteenth valt dan ook zeker in het rijtje “niet aan te raden voor het hele gezin”.
Met tien verschillende originele delen, verschillende spin-offs en een aantal remakes heeft Friday the Thirteenth genoeg films om het hele paasweekend door te komen.
Maar voor het gemak houden we het nu maar even bij het origineel uit de jaren 80. De film bracht een vernieuwing in horrorfilms en daarnaast ook een van de meest iconische personages die horrorfilms ooit hebben voortgebracht. De enige personages die Jason Voorhees wat betreft naamsbekendheid kunnen verslaan zijn misschien Freddy Krueger en Leatherface.
Waarschijnlijk weten we allemaal nog wel het eerste moment dat we kennis maakten met de seriemoordenaar met het kapmes en het hockeymasker.
De films zijn niet de meest gezellige films om rond deze tijd van het jaar te kijken. Maar voor een late avond op tweede paasdag nadat je de hele familie weer hebt gezien is het misschien wel prettig om weer eens wat horror op je TV te zien. Al met al zal je het ermee eens zijn dat Friday the Thirteenth op de tweede plaats in deze top 10 goede vrijdag films is gezet.
109483

1. Friday (Chris Tucker & Ice Cube)

Hoe kan het ook anders dan dat we deze top 10 goede vrijdag films afsluiten met een film die simpelweg Friday heet. Maar dat is niet de enige reden dat deze hilarische komedie met Chris Tucker en Ice Cube de eerste plaats heeft verdiend. Hoewel de film in eerste instantie niet de beste kritieken ontving is deze inmiddels wel verworden tot een gigantische cultklassieker.
De film volgt de comedian en de rapper nadat een van de twee ontslagen is. Wat volgt is een hilarisch avontuur waarin twee vrienden de meest bizarre dingen beleven. Elke omschrijving doet deze film eigenlijk te weinig eer aan en alles wat je erover zegt is te veel gezegd. Deze film moet je simpelweg kijken, om lachen en vervolgens nog eens kijken om te snappen waarom de komedie de eerste plaats in deze top 10 vrijdag films heeft gekregen.
Want lachen om deze film zal je zeker doen. En dat alleen al is genoeg reden om de film op de eerste plaats te zetten. Zoals gezegd is er in deze top 10 goede vrijdag films voor iedereen wel iets te vinden.
Heb je trek in een horrorfilm dan zit je goed, heb je zin in drama dan heb je suggesties. Maar deze komedie wordt gegarandeerd door iedereen gewaardeerd. De film uit 1995 heeft nog twee vervolgen gekregen. Dus mocht je meer willen nadat je deze hebt gezien, dan kun je je lol op.