De top 10 films van 2016 tot nu toe!

Article
maandag, 18 juli 2016 om 16:27
xgn google image
We zitten op het midden van 2016. Time Flies When Having Fun. En zoals we maandelijks altijd vooruit blikken op wat ons nog te wachten staat, is het nu tijd om juist eens terug te blikken op alles dat dit jaar al is verschenen. Goed voor inspiratie tijdens de zomerdagen is hier de top 10 films van 2016!
Is er dit jaar wel iets moois verschenen? Want op dit moment wordt Hollywood overspoeld door niets minder dan sequels en reboots en het begint er op te lijken dat niemand hier op zit te wachten. Elke denkbare succesvolle film krijgt plots een pre- of sequel en de originaliteit blijft uit. Terwijl Hollywood het moeilijk heeft grip te krijgen op het jongere publiek hebben wij met moeite een lijstje samengesteld met films die het wel degelijk waard zijn om te kijken.

10. The Nice Guys

Laten we het lijstje aftrappen met iets wat niet een sequel of reboot betreft. Regisseur Shane Black kwam in mei met een verfrissende en grappige film op het juiste moment. In Nederland werden The Nice Guys in de bioscopen al snel verstoten door grotere titels zoals bijvoorbeeld Angry Birds: The Movie, maar dit betekent niet dat hij minder leuk is. Wel een fair warning: je moet er van houden!
Deze thriller/komedie vertelt het verhaal van privé-detective Holland March (Ryan Gosling) die met tegenzin een duo vormt met Jackson Healy (Russell Crowe) om de vermissingszaak van een jong meisje op te lossen. Tijdens hun onderzoek vinden ze al snel een verband tussen het vermiste meisje en het overlijden van pornoster Misty Mountains. Dit zorgt voor een complot dat aan het licht komt en ook de machtigste kringen krijgen hier lucht van.
Top 10 films van 2016

9. 10 Cloverfield Lane

Dat J.J. Abrams bekend staat om zijn verassingen, is inmiddels wel duidelijk, want anno 2016 weet de gemiddelde bioscoopganger al maanden van te voren wat er nog verschijnt. 10 Cloverfield Lane was een uitzondering die out of te blue kort van te voren met een minimalistische trailer opdook. En nee het is geen sequel van soortgelijke titel Cloverfield.
Op de vlucht na een gefaalde relatie raakt een jonge vrouw (Mary Elizabeth Winstead) betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Wanneer ze bijkomt, bevindt ze zich in een kelder, haar wonden zijn verzorgd, maar ze ligt wel vast aan een ketting. Ontvoerder John Goodman beweert dat hij haar leven heeft gered van een chemische aanval die de wereld verwoest schijnt te hebben. Ze kan dit niet geloven en doet er vanaf dat moment alles aan om te ontsnappen, ongeacht alle gevaren die achter de bunker schuilen.

8. The Witch

Oké misschien is dit niet helemaal eerlijk, maar zeker de moeite waard. The Witch heeft namelijk nooit de Nederlandse bioscopen weten te halen ondanks de vele lovende reacties die het ontving in andere landen. De film promoot zichzelf onder het label horror, maar heeft meer weg van een drama met wat horrorelementen. En dit pakt goed uit!
Een gezinnetje wordt vanwege religieuze fantasieën, die de vader nastreeft, uit de gemeenschap gezet. Ze hadden al niet veel, maar nu moeten ze zien te overleven op een boerderijtje in een donker bos. Al redelijk snel gaat er al van alles mis, de gewassen rotten weg, een baby verdwijnt en ook de dieren gedragen zich wat apart. Er ontstaan door de gekke gebeurtenissen conflicten in het gezin waardoor de sfeer om te snijden is met vele schrikgevolgen van dien.
The Witch zet horror weg op een manier die wij niet gewend zijn, waardoor de meest schrikbarende momenten dan ook niet zullen resulteren in bloederige scenes. Dit maakt de film niet minder sterk, maar helaas kunnen we niet meer verklappen anders trekt het de sfeer gelijk naar beneden!
Top 10 films van 2016 2

7. Zootopia (Zootropolis)

Na het succesjaar 2015 leek 2016 er erg somber uit te zien op filmgebied. Maar toen kwam in februari Disney‘s Zootopia dat alle records verbrak en als klap op de vuurpijl zelfs hun eigen Frozen overtrof. Er valt niets anders te zeggen dat de animatie spectaculair is en de jongere kinderen uitstekend vermaakt zullen worden door deze film. Terwijl voor het oudere publiek een grote boodschap in het verhaal schuilt en daarom het een welverdiende plek in deze top 10!
Zootropolis is een stad bestaande uit alleen maar dieren. Alle natuurwetten zijn aan de kant geschoven om zo met elkaar in harmonie te kunnen leven. Judy Hopps (Ginnifer Goodwin) wil niet zoals alle andere konijnen wortelteler worden en na veel oefenen belandt ze bij de politie, haar droombaan. Maar al snel blijkt dat het helemaal niet zo makkelijk is om als eerste konijn bij het corps te zitten, omsingeld door stoere grote dieren.
Wanneer Hopps de kans ziet om een grote mysterieuze zaak op te lossen, pakt ze deze dan ook met beide poten aan. Zelfs wanneer ze moet gaan samenwerken met vervelende en sluwe vos Nick Wilde (Jason Bateman). Zullen ze hun verschillen opzij kunnen zetten en het kwaad weten te bestrijden?

6. Finding Dory

Dertien jaar na het grote succes van Finding Nemo komt Disney Pixar eindelijk met een vervolg. Hopelijk lijden wij niet aan het korte termijn geheugen van Dory, want het verhaal gaat verder waar het dertien jaar geleden stopte.
Na de gebeurtenissen uit het eerste deel woont Dory inmiddels samen met Marlin en Nemo in het bekende rif. Alles is rustig en het leven is mooi, maar toch gaat er iets knagen aan Dory. Ze herinnert zich namelijk haar familie en dan start een ongelofelijke zoektocht door de oceaan. Maar hoe pak je zoiets aan als je niet eens kunt herinneren waar je het vijf seconden geleden over had?
In een flashback ziet Dory dat ze uit een zee-instituut in California komt en het drietal start de zoektocht. Een film zou een film niet zijn zonder problemen, maar gelukkig krijgt ze hulp van Hank, Bailey en Lot. Zou het ze lukken? Disney weet in ieder geval zichzelf weer te overtreffen in dit spetterende spektakel en voldoet aan alles waar de wat ouderen onder ons jaren op hebben gewacht!
Top 10 films van 2016 3

5. The Conjuring 2

Na het grote succes van The Conjuring kon een vervolg niet uitblijven. James Wan is opnieuw verantwoordelijk voor een nieuw verhaal achter Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga). Wat het wellicht nog enger maakt, is het feit dat het een dun lijntje spant naar ‘waargebeurde’ Amityville Horror verhaal. Ondanks de niet zulke lovende recensies trekt de film weer recordaantallen en ook op IMDB staat hij hoger genoteerd dan zijn voorganger.
Naast het feit dat Ed en Lorraine Warren getrouwd zijn, delen ze ook hetzelfde beroep als paranormale onderzoekers. Terwijl Ed de prater is, zorgt Lorraine voor een band met het hiernamaals. De Hodgson familie wordt geteisterd door een geest in hun oude huis te Londen en vooral dochter Janet lijdt hieronder. Na flink wat gesputter en angstige tegenslagen besluiten de Warrens er toch alles aan te doen het gezin te helpen, maar of dit ze lukt moet nog blijken!

4. Captain America: Civil War

In het eerste deel van 2016 zijn we gevoed met twee superhelden battles. En hoewel Batman vs. Superman de hoge verwachtingen niet waarmaakte, deed Captain America dit gelukkig wel. Van Ant-Man tot Spider-Man, Marvel trok alles uit de kast en dit resulteerde in een groot succes!
De Avengers werken inmiddels al enige tijd samen als een team om de mensheid te redden van het kwaad. Maar na opnieuw een incident, met veel bijkomende schade, eist de politiek een systeem waarbij de helden verantwoordelijkheden zullen dragen. De nieuwe stand van zaken zorgt voor onenigheid in het huis wat de Avengers in twee kampen verdeelt. Steve Rogers (Captain America) pleit voor vrijheid terwijl Tony Stark (Iron Man) wel iets in de overeenkomst ziet, dit alles resulteert in een gevecht met alle gevolgen van dien.
Top 10 films van 2016 4

3. The Revenant

Leonardo DiCaprio trotseerde kou, pijn en nog vele andere emoties toen hij de rol van ontdekkingsreiziger Hugh Glass op zich nam. Gelukkig niet voor niks, want eindelijk mocht hij dat felbegeerde beeldje in zijn armen sluiten en nog steeds zijn er leuke GIFjes over te vinden op social media. Hoewel de film in Amerika nog in 2015 verscheen, behaalde hij hier in januari pas het witte doek en dingt daarom gewoon mee in ons lijstje. Net niet nummer 1, maar zeker de moeite waard!
The Revenant is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal – en naast dat DiCaprio eindelijk zijn eigen Oscar won, sleepte de film ook nog eens 2 andere beeldjes binnen-. Je wordt meegenomen op een expeditie in de Amerikaanse wildernis waarbij de pack wordt overvallen door wildelingen ofwel ‘indianen’. Het schaarse aantal dat is overgebleven, doet er alles aan terug te keren naar hun kamp, maar natuurlijk gaat dit niet zo makkelijk. Glass wordt aangevallen door een grote beer en voor dood achtergelaten door zijn teamgenoot (Tom Hardy).
Hevig gewond en zonder teamgenoten vindt Glass de motivatie om door te gaan in niets minder dan ‘wraak’. Het is veruit de meest gevaarlijke expeditie ooit die een man in zijn eentje kan ondernemen. Want niet alleen de natuur, maar ook alles wat hierin leeft, zijn potentiele vijanden. En oh wat weten ze dit mooi weer te geven op het scherm!

2. Deadpool

Deadpool is toch wel de meeste verassende in dit lijstje. Want 2016 staat bekend om films met anti-en superhelden. Toch weet studio FOX ons te verblijden met een concept dat alle regels betreft superhelden films de deur wijst. Ook de boxoffice heeft dit gevoeld en Ryan Reynolds is eindelijk van zijn groene imago af!
In Deadpool volgen we Wade Wilson, hij is ontslagen uit de special forces en probeert nu op eigen houtje criminelen te laten boeten. Helaas duurt dit stadium te kort wanneer Wade terminale kanker blijkt te hebben. In plaats van treuren, besluit hij al snel deel te nemen aan een experiment dat hem onsterfelijk zal maken. Maar ondanks zijn onsterfelijkheid en goede kracht gaan zijn looks er niet op vooruit (lees: spuuglelijk).
Wade doet er alles aan om dader Francis terug te pakken en dit leidt naar de Deadpool die we kennen uit de strip. Veel geweld gepaard met een goede dosis sarcastische humor, het publiek zal Reynolds prijzen voor zijn acteer prestaties en smeken om meer. En ja aan de sequel wordt inmiddels natuurlijk al gewerkt.

1. The Jungle Book

Als je van beren leren kan. Van slimme beren leren kan. Herken je het versje nog? Kinderboek The Jungle Book van Rudyard Kipling deed het afgelopen april wonderbaarlijk goed op het witte doek. De film is het levende bewijs van een goed staaltje CGI en is na Avatar toch wel een van de betere die hierin slaagde en daarom terecht onze nummer 1!
We volgen het verhaal van jonge Mowgli (Neel Sethi) die al sinds zijn kindertijd in de jungle leeft tussen de wolven. Ondanks de vrijheid voelt Mowgli zich een buitenbeetje en wanneer wraaklustige tijger Sher Kane (Idris Elba) de pack bedreigt, ziet hij maar een uitweg; weggaan.
Samen met zijn meest trouwe vriend Bagheera (Ben Kingsley), trekt Mowgli dieper de jungle in op zoek naar zijn soortgenoten. Tijdens zijn reis ontmoet de jongen vele nieuwe vrienden waaronder de bekende beer Baloo (Bill Murray), maar kruist jonge Mowgli ook wegen met gedaantes en gevaren waarvan hij het bestaan niet wist. Kan hij ontsnappen aan de gevaren van de jungle?

Populair Nieuws