Top 10 beste post-apocalyptische films

Article
vrijdag, 02 oktober 2015 om 16:33
xgn google image
Met de DVD release van Mad Max: Fury Road om de hoek, besloten we eens een kijkje te nemen in de wereld van post-apocalyptische films. Daarom hebben we hier de top 10 beste post-apocalyptische films op een rijtje gezet!

10. 28 Days Later

28 Days Later is een film die post-apocalyptische elementen combineert met een goed horrorverhaal. De film kwam uit in 2002 en bracht in Amerika en Engeland veel geld op.
Het verhaal begint met een laboratorium aan de universiteit van Cambridge dat producten test op dieren. Enkele activisten vinden dit niet kunnen en ze proberen de dieren te bevrijden. Op een nacht breken ze bij dit laboratorium in om de dieren te bevrijden, maar een onderzoeker probeert ze tegen te houden en zegt dat de beesten een gevaarlijk virus met zich mee dragen. De activisten geloven de man niet en laten de beesten vrij.
De film gaat vervolgens verder met een jongen genaamd Jim, die 28 dagen later wakker wordt in een ziekenhuis. Hij ontdekt dat het ziekenhuis verlaten is, en dat hij de enige aanwezige is. Londen is compleet verlaten en ziet er slecht uit. Hij komt een heleboel lijken tegen, en ook een paar die toch niet echt dood zijn: The Walking Dead, iemand?
In de film moet Jim zichzelf verdedigen tegen de 'zombies' en probeert hij te ontrafelen wat er met de wereld gebeurd is en hoe hij het kan oplossen. Het is voornamelijk een horrorfilm, maar door de scènes van de verlaten stad en verwilderde omgevingen geeft het ook zeker een post-apocalyptische sfeer aan de film.

9. The Book of Eli

In een gevaarlijke, post-apocalyptische samenleving is de man Eli al dertig jaar lang door Noord-Amerika aan het lopen. Er is iets gebeurd op aarde, waardoor de samenleving bijna helemaal weggevaagd is. Eli vindt troost in een speciaal boek, dat hij met zijn leven bewaakt en altijd bij zich draagt.
Eli is geobsedeerd met het boek, en hij vermoordt dan ook iedereen die aanstalten maakt om het van hem af te pakken. Uiteindelijk komt hij terecht in een stadje dat onder leiding staat van een man genaamd Carnegie. Deze man wil hem inhuren om het boek te vinden, niet wetend dat Eli al over dit boek beschikt. Hij weigert mee te werken en Carnegie probeert Eli om te praten door een vrouw genaamd Solara op hem af te sturen.
Uiteindelijk gaat het helemaal mis en moeten ze allebei vluchten. Carnegie stuurt mannen achter Eli aan en probeert het boek van hem af te pakken. Wil je weten of hem dit lukt, dan moet je toch maar even de film gaan kijken. Want wat is er eigenlijk aan de hand met dit mysterieuze boek?
The Book of Eli kwam uit in 2010 en bevat namen zoals Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Ray Stevenson en Jennifer Beals.

8. The Maze Runner: The Scorch Trials

De meeste mensen zullen de film The Maze Runner wel kennen. Misschien alleen van titel, maar misschien heb je hem wel gezien. Sinds dit jaar is ook het tweede deel van de boekenreeks uit als film, waarin we verder gaan met het verhaal van Thomas en de andere overlevenden van The Maze.
Eenmaal ontsnapt uit het doolhof worden de tieners ondergebracht in een slaapzaal. Buiten deze zaal bevinden zich mensen die roepen en wild doen: Cranks. Dit zijn mensen die zijn besmet met een virus dat The Flare wordt genoemd.
Dit virus ontstond na een zondvloed, en er zijn veel mensen mee besmet geraakt. De wereld is niet meer wat het was en de besmette mensen zijn een soort monsters geworden, doordat het virus hun hersenen heeft aangevallen.
De groep krijgt later te horen dat zij ook besmet zijn met The Flare en dat ze voor een geneesmiddel naar een bepaald toevluchtsoord moeten gaan. Het is allemaal redelijk verdacht en te goed om waar te zijn. De groep komt in de problemen en moet proberen te overleven. Het lijkt erop dat de test die begon in het doolhof nog steeds niet voorbij is.
De film speelt zich ditmaal af in de buitenwereld, waar de wereld totaal vergaan is. Niks is meer terug te herkennen en overal liggen afgebroken gebouwen, samen met heel veel zand. De special effects zijn hier wel erg goed gedaan. In The Maze Runner: The Scorch Trials zien we bekende gezichten terug uit de eerste film, maar ook nieuwe namen zoals Aiden Gillen, die we natuurlijk kennen als het gezicht van 'Little Finger' in Game of Thrones.
De film is bij ons ook al onder handen genomen, en scoorde in de review een niet al te hoge 6.5.

7. Oblivion

Oblivion combineert goede post-apocalyptische aspecten met een hele dosis sciencefiction. In deze film maken we kennis met de aarde jaren in de toekomst, wanneer deze vergaan is door een jarenlange kernoorlog. Omdat de straling ervoor zorgt dat mensen niet meer op de grond kunnen leven, hebben de overlevenden een nieuw bestaan opgebouwd hoger in de dampkring.
De mensen willen ook niet op de grond leven want daar leven inmiddels aliens, en erg vriendelijk zijn deze buitenaardse wezens niet. Dan maken we kennis met Jack Harper (Tom Cruise) die als soldaat in dienst is en op aarde belangrijke grondstoffen moet verzamelen. Dit gaat natuurlijk niet altijd zonder problemen.
Verder herinnert Jack zich niks meer van zijn verleden aangezien zijn geheugen gewist is. Welke geheimen hij allemaal in zijn hoofd heeft zitten ontdek je vanzelf, naarmate de film doorgaat.
De film zit boordevol plot twists, die ervoor zorgen dat je af en toe even goed moet nadenken wat er nou precies gebeurt is, en waarom het gebeurde. De film zit verder goed in elkaar qua verhaal en combineert bovendien sciencefiction erg goed met de hele post-apocalyptische gedachte van "oh nee, de aarde is vergaan". Ook de special effects zijn in deze film erg goed.
Oblivion is ondertussen twee jaar uit, aangezien de film uitkwam in 2013. Naast Tom Cruise spelen er nog andere grote namen in zoals Morgan Freeman, Melissa Leo en Zoë Bell.

6. Snowpiercer

In een toekomst waarin een experiment om de opwarming van de aarde te stoppen is mislukt, is een nieuwe ijstijd ontstaan waardoor bijna al het leven op aarde verdwenen is. Niet al het leven natuurlijk, en we volgen in deze film een groep overlevenden.
Deze groep mensen zit vast in een zogeheten Snowpiercer, een trein die continu rond de planeet reist. De trein heeft een soort hiërarchie, waardoor je dus de belangrijke klasse vooraan hebt wonen terwijl de armen mensen achteraan de trein moeten wonen. Met de hele post-apocalyptische toestand worden de mensen bang en opstandig en ontstaat er een revolte. De arme mensen proberen hierbij om de voorste wagon in beslag te nemen.
De film heeft prachtige ijzige landschappen, die er tegelijkertijd mooi en griezelig uitzien. Verder is het een diverse sciencefiction film met een sterk verhaal, dat niet je standaard 'de wereld is vergaan'-verhaal is. Bovendien zijn de karakters in de film erg sterk en is het acteerwerk ook van hoge kwaliteit. Verder bevat de film ook genoeg plot twists, die de hele film nog spannender maken.
Snowpiercer kwam uit in 2013, en bevat grote namen zoals Chris Evans die we natuurlijk kennen als Captain America en ook acteurs zoals Kang-ho Song, Ed Harris en Hilda Swinton, die trouwens een erg sterk karakter neerzet.

5. I am Legend

Stel je voor dat je de enige persoon bent die nog op de aarde te vinden is. Oh, samen met een paar ongure zombie-achtige wezens dan. Gelukkig hoeven wij ons hier niet druk over te maken, maar moest Will Smith dit wel in de film I am Legend.
De film begint met beelden van een wetenschapster die denkt een geneesmiddel te hebben ontdekt tegen kanker. Helaas blijkt dit toch geen echt geneesmiddel te zijn, maar eerder een dodelijk virus. Het verspreidt zich ontzettend snel waardoor 90 procent van de wereld besmet raakt en uiteindelijk doodgaat. Ongeveer 5.4 miljard mensen sterven en bijna 600 miljoen daarvan veranderen in vampier-achtige monsters.
Robert Neville is een wetenschapper die een geneesmiddel probeert te ontdekken voor zijn familie en de rest van de wereld, maar wanneer hij zijn familie veilig wil stellen sterven ze in een helikopter ongeluk.
Een paar jaar later zien we Neville met zijn hond, schijnbaar de laatste overlevenden in New York City. De wereld is vergaan, begroeid, afgebroken en er lopen zelfs leeuwen en andere wilde dieren rond. Neville spendeert zijn dagen in de stad, waar hij langzaam gek wordt van eenzaamheid. In zijn lab probeert hij een geneesmiddel te maken.
In de film zien we bijna alleen Will Smith, en zijn er behalve zo nu en dan wat monsters eigenlijk geen andere mensen te zien. Het maakt de film redelijk intens, omdat je bijna meeleeft met de eenzaamheid van de hoofdpersoon. Je voelt bijna hoe je gek je kunt worden als er niemand om je heen is.
I am Legend kwam uit in 2007 en is een van weinige films waarin slechts één acteur ongeveer de hele film op zijn rekening neemt.

4. The Road

In The Road volgen we de reis van een vader en zijn jonge zoon door een verwilderde wereld. Het grootste deel van de beschaafde wereld is vernietigd en de enige mensen die nog wel overgebleven zijn, doen aan kannibalisme en rooftochten. Niet echt een fijne wereld om in achtergebleven te zijn, dus.
De vader van de jongen (namen worden in de gehele film niet gegeven) realiseert zich dat ze de winter niet gaan overleven als ze op één plek blijven en besluit vervolgens om hun reis voort te zetten richting de zee. Ze hebben weinig spullen, maar proberen er het beste van te maken.
Een ander probleem waar ze mee kampen, naast de gevaarlijke kannibalen en rovers, is het feit dat de vader constant bloed ophoest en stervende lijkt te zijn. Hij doet alles om zijn zoon te beschermen en vertelt hem verhalen over hoe zij de enige goede mensen zijn die nog op de aarde rondlopen. Tijdens de film zie je verder gruwelijke beelden, bijvoorbeeld mensen die een kind aan een spit roosteren om deze vervolgens op te eten.
Verder gebeuren er nog meerdere gruwelijke dingen, maar de reis wordt wel voortgezet door vader en zoon. De film The Road kwam uit in 2009 en is gebaseerd op het boek The Road, dat eerder uitkwam in 2007. De hoofdpersoon in deze film wordt gespeeld door Viggo Mortensen, die we natuurlijk het beste kennen door zijn rol van Aragorn in de The Lord of The Rings films.

3. Children of Men

We bevinden ons hier in het jaar 2027, waar al sinds 2009 geen kind meer geboren is. Het schijnt dat de mensheid zich niet meer kan voortplanten en dus uiteindelijk langzaam aan het uitsterven is. Vooral wanneer de laatst geboren baby, Baby Diego, op zijn achttiende doodgaat ontstaat er een grote chaos.
Afrikaanse en Oost-Europese maatschappijen storten in en migreren naar Engeland en andere rijke naties. Tijdens het geweld dat hier plaatsvindt, volgen we een van de overlevenden: Theo Faron. Hij probeert samen met enkele anderen de mensheid te redden door een vrouw te beschermen die op de een of andere manier zwanger lijkt te zijn.
Een creatief concept, dat ook zeker goed is uitgevoerd. Er wordt vaak genoeg in de wereld gepraat over mogelijke overpopulatie en dan maken we in deze film juist kennis met het uitsterven van het mensenras.
De film werd uitgebracht in 2006 en werd ook gebaseerd op het gelijknamige boek van P.D. James. De film won zeventien filmprijzen, waaronder twee BAFTA awards en ook twee bekroningen op het filmfestival van Venetië.

2. Twelve Monkeys

Twelve Monkeys is het type film waarbij je goed moet opletten wanneer je de film kijkt, anders begrijp je er niks meer van. Met Bruce Willis in de hoofdrol volgen we het verhaal van een man die teruggestuurd wordt in de tijd om een dodelijk virus tegen te houden.
Eind 1996 wordt er door een onbekend persoon een dodelijk virus verspreid, waardoor de mensheid niet meer op het aardoppervlak kan leven. Tegen de tijd dat het 2035 is, heeft slechts 1 procent van de mensheid het virus overleefd. Aan de oppervlakte leven alleen nog wilde dieren en is het compleet verwilderd.
James Cole (Bruce Willis) wordt terug de tijd in gestuurd om het virus tegen te houden. Het enige dat bekend is over het virus is dat de schijnbare Army of the Twelve Monkeys hier verantwoordelijk voor is.
Cole wordt naar 1990 gestuurd, te vroeg dus. Hier komt hij ook nog eens in de problemen waardoor hij wordt opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij probeert natuurlijk te ontsnappen, maar erg soepel verloopt dit niet. Verder volgen we zijn pogingen in de film om de situatie in orde te krijgen en de mensheid te redden, maar dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.
De film is ondertussen al 20 jaar oud en er is ook onlangs een nieuwe televisieserie gemaakt met de titel Twelve Monkeys. Dit is een vernieuwde versie van het verhaal, maar dan in serievorm in plaats van een nieuwe film.

1. Mad Max: Fury Road

Ongeveer 40 jaar geleden kwam de film Mad Max uit, een (voor zijn tijd) futuristische achtervolgingsfilm in een post-apocalyptisch landschap in Australië. Ondertussen zijn er twee vervolgdelen uitgebracht en dit jaar is dan ook Mad Max Fury Road uitgebracht, 36 jaar later. Deze film is kort gezegd een verknipt, maar interessant autofestijn.
Mad Max is eigenlijk één grote achtervolgingsscène. We volgen Furiosa, die in opdracht van Immortan Joe op pad wordt gestuurd met een tank vol olie naar een nabijgelegen stad. Stiekem vervoert ze maar een beetje olie en ontvoert ze de haremvrouwen van Joe. Wanneer hij erachter komt stuurt hij zijn hele 'leger' achter haar aan.
De meeste post-apocalyptische werelden zijn redelijk grauw en verlaten, maar in Mad Max is juist overal kleur te zien. Het contrast spat van het scherm af. De special effects zijn ook erg sterk in de film: zo heb je honderden explosies die zeker te verwachten zijn, maar ook een bizarre zandstorm met daarin een soort bliksemorkaan. Alles wordt bij deze film uit de kast getrokken.
De film is vanaf 14 oktober verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray en is zeker aan te raden. Het verhaal is niet het sterkste, maar qua setting en special effects is het een ijzersterke film. De film kreeg hier op de redactie dan ook een dikverdiende 9.