5 redenen om Dirk Gently's Hollistic Detective Agency te kijken

Article
zondag, 29 januari 2017 om 9:07
xgn google image
Dirk Gently's Hollistic Detective Agency is vaag, grappig, holistisch, punk, science fiction, maar vooral niet bekend genoeg bij het grote publiek. Dat is erg zonde, want wij hebben zeer genoten van de serie. Daarom zetten wij 5 redenen op een rij om jou over te halen de serie een kans te geven.
Dirk Gently's Hollistic Detective Agency heeft zijn ontstaan te danken aan een samenwerking tussen BBC America en Netfix. In eerste instantie zijn de afleveringen uitgezonden in de Verenigde Staten op BBC America en vervolgens als geheel seizoen internationaal aangeboden door Netflix.
Overigens is het goed om te weten dat in 2010 ook een Britse versie van de serie is gemaakt met Stephen Mangan in de hoofdrol onder de naam Dirk Gently. Deze twee series moet je dus niet door elkaar halen, want wij hebben het hier over de redenen waarom je Dirk Gently's Hollistic Detective Agency moet kijken.

5. Gebaseerd op de boeken van Douglas Adams

Iedereen zou eigenlijk bekend moeten zijn met Douglas Adams. Hij is namelijk de schrijver van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, dat toch enigszins bekend staat als een cultboek. De gehele serie bestaat uit vijf boeken, die de basis waren voor radioshows, een televisieserie, een film en zelfs een game uit 1984. In deze special gaat het over Dirk Gently, die de tweede serie boeken vormt van Adams.
De serie van Dirk Gently bestaat alleen uit drie boeken, omdat Douglas Adams op 49-jarige leeftijd kwam te overlijden door een hartaanval. Het derde boek The Salmon of Doubt hoort zelfs niet helemaal in de serie thuis. Het boek bestaat namelijk uit allemaal ongepubliceerd materiaal van Adams. Voor het grootste deel bestaat het boek uit hoofdstukken in de Dirk Gently serie, want Adams was voor zijn dood wel bezig met het schrijven van een derde deel.
Het overlijden van Adams is al bijna zestien jaar geleden, het moge daarom duidelijk zijn dat hij niet betrokken kon zijn bij het maken van Dirk Gently's Hollistic Detective Agency. In zijn plaats is het Max Landis, een Amerikaanse schrijver, regisseur en producer, die als creator van deze show wordt betiteld. Deze titel heeft hij te danken aan zijn werkzaamheden als schrijver en tevens uitvoerend producent voor de serie.
Landis kun je onder andere kennen als schrijver van films als Chronicle en American Ultra. Daarbij is hij ook de schrijver voor de Netflix science fiction fantasy film Bright, met Will Smith en Joel Edgerton in de hoofdrol. Deze mix van science fiction en komedie heeft Landis gebruikt om het materiaal van Adams om te toveren tot de serie Dirk Gently's Hollistic Detective Agency.
104536

4. Doctor Who meets Sherlock Holmes

Als je Dirk Gently's Hollistic Detective Agency wilt beschrijven, dan is een mix tussen Doctor Who en Sherlock Holmes een veel gemaakt voorbeeld. Dit is helemaal niet zo raar, want Douglas Adams heeft als schrijver gewerkt voor de show Doctor Who. Laat staan, de Dirk Gently serie is zelfs voortgekomen uit het schrijfwerk dat Adams heeft verricht voor Doctor Who. Het tijdreizen is daarin een duidelijk voorbeeld, alsook de misschien wat vage science fiction elementen.
De referentie naar Sherlock Holmes is eigenlijk ook heel snel gemaakt, want Dirk Gently is Sherlock op zijn eigen manier. Alhoewel, hij is een stuk minder slim en succesvol, maar tegelijkertijd kan hij gebeurtenissen op een hele sterke manier aan elkaar koppelen. Gelukkig krijgt Dirk Gently nog wel wat ondersteuning door middel van een assistent, zoals Watson dat is voor Sherlock Holmes. Hierdoor kan Dirk Gently altijd rekenen op zijn eigen Watson en die hulp heeft hij hard nodig om het mysterie op te lossen.
104731

3. Alles is verbonden en vaag

Dirk Gently's Hollistic Detective Agency heeft niet zomaar deze lange naam gekregen. Zo is Dirk Gently een heftige gelover in het holistische, oftewel het geloof dat alles met elkaar verbonden is. Dit werkt heel erg goed om naar het geheel te kijken bij een mysterie of vraagstuk, alleen gaat Dirk Gently nog een stap verder. Zo plant hij helemaal niks en onderzoekt hij gewoon datgene wat bij hem op zijn pad komt.
Dezelfde holistische gedachtegang wordt ook gebruikt door Bart, een vrouwelijke huurmoordenaar die doelloos door de wereld struint. Eigenlijk is de naam huurmoordenaar niet correct, want Bart is door niemand ingehuurd. Zij vermoordt gewoon iedereen die volgens haar dood moet gaan. Hier zit geen logica in, want als een persoon door haar wordt vermoord, dan heeft dit zo moeten gebeuren.
Deze vaagheid van het holistische geloof maakt van Dirk Gently's Hollistic Detective Agency een erg bijzondere en ook grappige serie. Deze humor is afkomstig uit hoe de karakters zijn geschreven, maar ook uit de acteerprestaties van de acteurs. Zo schijnt Samuel Barnett in zijn rol als Dirk Gently, die wordt versterkt door zijn tegenspeler Elijah Wood als Todd Brotzman.
Voor de kijker is het karakter van Wood de normale persoon in het verhaal, die door toeval in hele vreemde situaties terecht komt. In deze rol is hij niet alleen de steun en toeverlaat voor de kijker, maar ook voor Dirk Gently die hem hard nodig heeft om het mysterie op te lossen. Gezamenlijk zijn Samuel Barnett en Elijah Wood een heerlijk duo om naar te kijken en vormt zich er langzaam een nieuwe bromance.
104732

2. Hoge productiekwaliteit

Tegenwoordig stellen wij hogen eisen aan series als het aankomt op de productiekwaliteit. Denk hierbij aan dingen als muziek tot aan locatie en van props tot aan special effects. Dit zijn allemaal zaken waar wij hoge eisen aan stellen om ons tevreden te stellen en gelukkig voldoet Dirk Gently's Hollistic Detective Agency daar volledig aan. Als voorbeeld willen wij de special effects benoemen en wel om het volgende.
Todd Brotzman, het karakter van Elijah Wood, heeft een zus genaamd Amanda Brotzman, gespeeld door Hannah Marks. Zij is erg speciaal, omdat ze last heeft van de fictionele ziekte Pararibulitis. Een ziekte die een persoon het gevoel geeft dat hallucinaties in werkelijkheid gebeuren. Dit betekent dat je werkelijk het gevoel hebt dat je in brand staat, of dat je drumsticks zijn veranderd in messen.
Deze hallucinaties worden op een zeer sterke manier weergegeven en dit tezamen met het acteerwerk van Hannah Marks, geeft je het gevoel dat de ziekte Pararibulitis net echt is. Het is overigens niet vreemd dat Dirk Gently's Hollistic Detective Agency over een uitstekende productiekwaliteit beschikt. Zo is onder andere AMC Studios verantwoordelijk voor het maken van de serie. Een studio die wij kennen van series als The Walking Dead, Better Call Saul en Preacher.
104733

1. To be continued

Het is een bekend probleem onder fervent seriekijkers. Dat je begint aan een serie en er helemaal verliefd op raakt, om er vervolgens achter te komen dat er geen tweede seizoen komt. Nu is dat geen probleem voor Dirk Gently's Hollistic Detective Agency, want het is al bekendgemaakt dat de serie een tweede seizoen krijgt. Dit nieuwe seizoen krijgt 10 afleveringen en dat betekent dat wij twee afleveringen meer krijgen dan het eerste seizoen ons bracht.
Daarbij eindigde het eerste seizoen ook op een dusdanige manier, dat er nog genoeg te beleven valt. Een geheel nieuw avontuur wacht er voor Dirk Gently en zijn assistent Todd Brotzman. Het grondwerk is gelegd voor het tweede seizoen, want wij hebben alle karakters leren kennen en zijn van ze gaan houden. Hierdoor zijn wij klaar voor een nieuw seizoen waarin alles opnieuw verbonden is met elkaar en even verwarrend.

Populair Nieuws