5 redenen waarom Outriders beter wordt dan Destiny en Anthem

Article
zaterdag, 06 februari 2021 om 15:00
outriders tricksterf1611135904
Samen met het Battle Royale genre is één van de meest populaire soort game de laatste jaren de looter shooter geweest. Met Outriders komt er in 2021 nog een titel in het genre uit, maar toch lijkt het erop dat de game het anders gaat doen dan de concurrentie. Dit zijn 5 redenen waarom Outriders beter wordt dan games als Destiny en Anthem.

Geen Live Service model

Veel ontwikkelaars zijn tegenwoordig trots om hun game als een Live Service titel aan te kondigen. Dat betekent dat de studio meer content zal introduceren na verloop van tijd om de community bezig te houden. In de werkelijkheid komt het alleen vaker op neer dat de game in kwestie vrijwel geen content heeft bij lancering en je later voor nieuwe uitbreidingen of DLC moet betalen.
Ontwikkelaar People Can Fly hanteert alleen een heel andere filosofie voor Outriders. Volgens de studio wordt de game als een compleet pakket gemaakt, met alle content die ze willen maken. Wanneer de game goed verkoopt zal de ontwikkelaar mogelijk nog nieuwe content introduceren, maar People Can Fly wil niet dat mensen een full priced game kopen en vervolgens geen content krijgen als de game een flop blijkt te zijn, zoals het geval was met Anthem. Wanneer je Outriders koopt, dan weet je dat je een totaalpakket in huis haalt en geen belofte.
outriders giant enemyf1611136021

Uitgebreide endgame

Het is natuurlijk een een leuk statement van een ontwikkelaar om te zeggen dat je een game aflevert die af is, maar dan moet je natuurlijk wel genoeg content hebben om spelers voor een lange tijd te vermaken. Uit het verleden is immers al vaak gebleken dat een looter shooter zonder endgame geen lang leven beschoren is.
Als de beloftes van People Can Fly uitkomen, dan is dat voor Outriders geen enkel probleem. De game kent namelijk een uitgebreid verhaal - inclusief cutscenes en een hatelijke antagonist - maar daarnaast begint het pas echt. Wanneer je het verhaal namelijk hebt uitgespeeld kan je aan de slag met endgame missies, die in moeilijkheidsgraad schalen in welke World Tier je zit. Op die manier kan je het jezelf zo moeilijk mogelijk maken als je wil en krijg je er natuurlijk betere beloningen voor terug. De missies die je dan speelt zijn bovendien geen herhalingen van de verhaalmissies die je al eerder hebt gedaan, wat een verademing is in vergelijking met de concurrentie.
outriders classesf1611136059

Compleet verschillende classes

Aan het begin van je avontuur in Outriders heb je meteen een lastige keuze, want dan moet je namelijk kiezen tussen de vier classes die de game rijk: Pyromancer, Trickster, Devastator en Technomancer. Het is niet de eerste keer dat een looter shooter gebruikmaakt van een systeem met meerdere classes, maar deze keer gaat het wel een stuk verder dan normaal.
De classes verschillen namelijk sterk van elkaar in vaardigheden en speelstijl. Zo is de Trickster iemand die het beste van dichtbij uit de voeten kan en dat speelt in op zijn of haar manier om te healen. Wanneer er namelijk tegenstanders vlakbij de Trickster sterven, krijg je wat health terug. De vaardigheden van de Trickster zijn dan ook bedoeld om vijanden van dichtbij te doden of om juist in de buurt van tegenstanders te komen.
De Technomancer is ondertussen juist een klasse die wat meer vertrouwd zal aanvoelen voor liefhebbers van The Division 2 en het cover-systeem. De Technomancer kan namelijk wapens vanuit het niets spawnen, zoals een minigun, raketwerper of een turret om je vijanden mee te bestoken. Ondertussen heal je door middel van een leech systeem, elke keer dat je een tegenstander raakt dan krijg je een gedeelte daarvan terug als leven. Verdiep je dus goed in de verschillende classes van Outriders voordat je aan de game begint.
outriders technomancerf1611136102

Diepgaand RPG-systeem

De diversiteit die classes met zich meebrengen houdt niet op bij de acht verschillende vaardigheden - waarvan je er drie tegelijkertijd kan gebruiken - en de manier waarop je levenspunten terug kan krijgen. Zo hebben alle classes ook nog een unieke melee-aanval, maar het meest interessant is het skill systeem.
Naarmate je sterker wordt als Outrider zul je namelijk skill points vergaren die je kan investeren in drie verschillende skill trees. Elke tak heeft natuurlijk een andere focus, maar je bent niet gelimiteerd aan één specialisatie. Omdat de skil ltrees onder elkaar zitten kan je ook halverwege overgaan op een andere tak. Zo kan je beginnen in de bovenste tak, vervolgens wat skills pakken uit de middelste tak en daarna overgaan op de laatste skills in de onderste tak. People Can Fly heeft daarmee een systeem gemaakt waardoor je je Outrider helemaal aan je eigen speelstijl kan aanpassen. Ben je er uiteindelijk niet blij mee, dan kan je altijd nog je punten op elk moment resetten, zonder bijkomende kosten.
outriders legendary weaponsf1611136136

Mods, mods en nog eens mods

Misschien wel het meest interessante element aan de loot in Outriders is niet de wapens en armor zelf die je verzamelt, maar de mods die in de wapens geplaatst zijn. Elke keer dat je namelijk een wapen of stuk bepantsering uit elkaar haalt voor de onderdelen, zal je de mods die erin zitten permanent aan je collectie toevoegen, die je weer aan andere wapens kan toevoegen.
Dat klinkt vrij saai en ook nog eens bekend, maar Outriders pakt het iets anders aan met mods dan de concurrentie. Aan het begin van de game zullen het simpele upgrades zijn als iets meer schade of een hogere kans om een bepaalde condition toe te brengen, maar later in de game gaan de upgrades pas echt los.
Zo zullen Legendary Weapons modificaties toevoegen die de gameplay compleet veranderen. De Legendary Assault Rifle Absolute Zero heeft bijvoorbeeld de mod Ultimate Freezing Bullets, wat ervoor zorgt dat vijanden die geraakt worden bevriezen. Ideaal voor de Technomancer, die skills heeft om schade tegen bevroren vijanden te verhogen, maar zelf zonder buff is het een enorm sterk effect. Maar mods kunnen ook zorgen voor kleinere effecten van vaardigheden, zelfs als je met een compleet andere klasse speelt. Wil je dus singularities creëren zoals de Trickster, maar ben je een Pyromancer? Geen enkel probleem! Met honderden mods zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos in Outriders.
Outriders komt uit op 1 april 2021 en verschijnt op de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S, PC en Google Stadia.