Turtle Beach Stealth 520 Review - Een waardige upgrade?

Review
dinsdag, 13 december 2016 om 14:02
xgn google image
Turtle Beach kwam twee jaar geleden met de Turtle Beach 500P headset voor de PlayStation 3 en 4. Het was een vrij goede draadloze headset, maar deze had wel wat mankementen. Turtle Beach komt nu met een upgrade en hoe dat is gegaan kun je lezen in onze Turtle Beach Stealth 520 review.
Wanneer je voor het eerst de Turtle Beach Stealth 520 uit de doos trekt, dan bestaat er een grote kans dat de headset omhoog vliegt, want de 520 ziet er een stuk zwaarder uit dan hij daadwerkelijk is. Sterker nog, de Turtle Beach Stealth 520 kan gerust een lichtgewicht genoemd worden.
Je zult dan ook geen last van je nek krijgen als je de headset gebruikt. Het lichte gewicht gaat wel gepaard met het feit dat de Turtle Beach Stealth 520 goedkoop aanvoelt en we verwachten dan ook dat de headset niet goed om kan gaan met een valpartij.
Turtle Beach Stealth 520 review

Rode oortjes en hoofdpijn

Toch is de Turtle Beach Stealth 520 niet bepaald comfortabel te noemen, als je een sessie van meer dan een uur achter de rug hebt. De draadloze headset drukt namelijk flink op je oren en slapen en de breedte is niet aan te passen, wat resulteert in pijnlijke oren en op sommige momenten zelfs hoofdpijn. Wat ook niet meehelpt, is het feit dat het foam van de oorkussens betrekkelijk hard en stug is.
Ben je van plan om de 520 te gebruiken voor langdurige sessies, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden. Het is zeker opvallend te noemen, wat één van de grootste kritiekpunten die veel mensen hadden op de Turtle Beach 500P was dat de headset niet bepaald comfortabel was: op dat punt is dus niks veranderd.

Kogels langs je oren horen vliegen

Maar het belangrijkste onderdeel van een headset is natuurlijk de kwaliteit van het geluid dat het produceert en de Turtle Beach Stealth 520 scoort op dat gebied een hoge score. Het geluid komt zeer zuiver over en de geluidsmix lijkt ook goed gebalanceerd te zijn. Tijdens het testen merkten we geen onderdelen die wegvielen of juist sterk naar de voorgrond werden gedrukt, zoals de bas of stemmen.
Het wordt pas echt leuk als je de 7.1 Surround Sound van de Turtle Beach Stealth 520 inschakelt en alles om je heen hoort. Met name bij intense actiegames, zoals bijvoorbeeld Battlefield 1, hoor je niet alleen goed waar vijanden lopen of waar kogels vandaan komen, maar het voelt alsof je je middenin de actie bevindt. En een 7.1 Surround Sound headset werkt natuurlijk helemaal goed als je die combineert met PlayStation VR.
Turtle Beach Stealth 520 review

Loud and clear

De microfoon was een ander punt van kritiek voor veel gebruikers van de Turtle Beach 500P: niet alleen het geluid, maar ook het gebruiksgemak hiervan. In dat opzicht is de Turtle Beach Stealth 520 goed vooruitgegaan op zijn voorganger. De microfoon wordt er los bijgeleverd en is door middel van een 3.5mm-jack aan te sluiten, waarna de microfoon ook goed richting je mond te buigen is.
Het geluid wat de microfoon doorgeeft is ditmaal ook van goede kwaliteit. Communicatie kwam luid en duidelijk over en je kan tevens een optie aanzetten om feedback te genereren, waarbij je je eigen stem zachtjes hoort als je praat. Het zal niet even prettig zijn voor iedereen, maar het is een handige manier om uit te vogelen of je goed verstaanbaar bent en op welke positie de microfoon het beste zit.

Gamen totdat je erbij neervalt

Tot slot is de Turtle Beach Stealth 520 een draadloze headset en daar kunnen nogal wat nadelen bij komen kijken. Gelukkig is dat in dit geval niet veel ten sprake gekomen.
Zo hebben we bijvoorbeeld geen last gehad van een wegvallende verbinding in dezelfde kamer, pas een verdieping lager was het signaal verdwenen. De accu van de Turtle Beach Stealth 520 gaat daarnaast flink lang mee en je kan er makkelijk een hele dag gamen mee vullen, tenzij je van plan bent om een gaming marathon te houden van 24 uur. En als de headset eenmaal leeg is, dan is een paar uurtjes genoeg tijd om hem weer volledig op te laden.
Turtle Beach Stealth 520 review

Turtle Beach Stealth 520 Review – Aardige upgrade, maar nog steeds mankementen

De Turtle Beach Stealth 520 is een rare upgrade te noemen. Eén van de grote minpunten, de microfoon, is goed opgelost, maar er zijn nog steeds minpunten die beter opgelost konden worden. Zo is de headset nog steeds niet comfortabel en het gebruik van iets duurdere materialen was geen overbodige luxe geweest. Toch is de headset nog steeds sterk als het aankomt op gebied van geluidskwaliteit en draadloze capiciteiten voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Cijfer: 7