Ride 2 Review - Mist de plek op het podium

Review
woensdag, 02 november 2016 om 9:58
xgn google image
Ride 2 is de opvolger van het bekritiseerde eerste deel. Milestone heeft met deel twee een hoop toevoegingen en verbeteringen beloofd. In de Ride 2 review komen we erachter of de ontwikkelaar deze belofte heeft waargemaakt, en of het vervolg een goede indruk achter weet te laten.
Zo’n anderhalf jaar geleden verscheen Ride, een racegame waarin de motoren voor de verandering eens centraal stonden. De auto’s werden aan de kant geschoven en het was tijd om met twee wielen minder het parcours onveilig te maken. De game was echter niet bijster succesvol, mede door een achterhaalde technische presentatie.
Dit heeft Milestone er echter niet van weerhouden om aan een vervolg te werken, en anno 2016 ligt Ride 2 dan ook in de winkels. Dit vervolg moet meer locaties en motoren naar de fans brengen, terwijl de game tegelijkertijd zijn knelpunten heeft aangepakt. Dat eerste is zeer zeker gelukt, maar de technische kant van Ride 2 kent nog altijd flink wat schoonheidsfoutjes.
Ride 2 Review

Aan de slag om geld te verdienen

In Ride 2 is jouw doel om een zo groot mogelijke collectie aan motoren op te bouwen. Aan de start van de singleplayer krijg je de mogelijkheid om een karakter aan te maken, en je ontvangt een klein bedrag om een eerste scheurijzer mee aan te schaffen. Hiermee dien je races te voltooien die je weer extra inkomsten geven, om zo weer meer motoren te kunnen kopen. Conceptueel heeft Ride 2 dan ook veel weg van een serie als Gran Turismo.
De beste manier om die broodnodige digitale portemonnee te vullen, is doormiddel van het voltooien van Season Events. Deze evenementen vallen onder de Wold Tour-modus en bestaan uit diverse activiteiten die per evenement verschillen. Zo zijn er de reguliere races waarbij zo hoog mogelijk eindigen belangrijk is, maar dikwijls beland je ook in tijdritten, waar de snelste tijd van toepassing is.
Ride 2 Review

Hoeveelheid content en variatie stellen tevreden

Het zorgt ervoor dat het racen wat minder eentonig wordt. En hoewel de verandering minimaal is, heeft het zeker een positieve factor op langere speelsessies. Daarbij helpt het ook mee dat er in Ride 2 veel meer locaties zijn verwerkt dan in het origineel. Zo reis je in dit vervolg naar bijna 30 verschillende circuits, waardoor er meer afwisseling ontstaat. Al met al een flinke verbetering.
Ook het aantal motoren is omhoog gegaan, waardoor de keuze reuze is. Hierbij verschillen de soorten motoren van elkaar, waarbij je met diverse klassen aan de gang kunt gaan. Dat kan offline in de vele races, maar ook online tegen anderen. Heb je iemand op bezoek, dan kun je met zijn tweeën op de bank het circuit onveilig maken.
Ride 2 Review

Credits verdienen is niet altijd even makkelijk

Milestone heeft aan iedereen gedacht, en dat is zeker een pluspunt. Iets waar je echter iets minder veel plezier aan beleeft, is het vergaren van de eerdergenoemde credits om motoren te kunnen kopen. Het geld kun je innen door goed genoeg (lees: een plekje in de top drie) te eindigen. Vooral in het begin is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan.
De AI in de game is namelijk niet helemaal lekker afgesteld, waardoor de moeilijkheidsgraad tijdens het doorkruisen van Ride 2 enorm schommelt. Zo zal je in de eerste paar uren dikwijls worden ingehaald door je digitale tegenstanders, doordat hun motoren kennelijk een stuk beter zijn. Door je motor op te voeren, kan jouw racemonster zelf gelukkig ook beter worden, waardoor je een betere kans maakt op dat eremetaal.
Ride 2 Review

De moeilijkheidsgraad voelt uit balans

Speel je door die eerste ietwat frustrerende uren heen, dan kom je op het punt aan waarop je plots veel sneller wordt dan de tegenstander. Hierdoor wordt Ride 2 van te lastig eigenlijk te makkelijk, en een betere balans van de moeilijkheidsgraad was dan ook op z’n plek geweest. Wellicht was een optie om te kiezen hoe moeilijk je het wil maken een goed plan geweest, want nu is de speelervaring in Ride 2 enorm wisselvallig.
Maar ook het feit dat de AI toch nog wel wat schoonheidsfoutjes bevat, helpt niet mee. Zo wil het regelmatig gebeuren dat jouw motorrijder door een tegenstander zonder pardon omver gereden wordt. Dat is niet alleen onnodig en frustrerend, maar kan je soms de overwinning kosten. Natuurlijk valt dit enigszins op te vangen met de Rewind-functie in de game, waarbij je een klein stuk kunt terugspoelen na bijvoorbeeld een crash. Het neemt echter niet weg dat dit soort dingen gewoon helemaal niet moeten gebeuren.
Hetzelfde geldt voor de lange laadtijden in de game, die elkaar soms zelfs aflossen. Hierdoor kijk je achter elkaar naar drie verschillende laadbalken voor je een keer kunt beginnnen. Het laden is een stukje korter dan in het origineel, maar zeker als je kijkt naar de concurrenten, zouden deze laadschermen toch korter moeten kunnen. Driveclub Bikes laadt bijvoorbeeld vele malen sneller, terwijl die game grafisch meer indruk maakt dan Ride 2. Erg apart.
Ride 2 Review

Grafisch geen hoogvlieger

Op het technische vlak laat Ride 2 dus helaas wat steken vallen, en grafisch levert de game ook punten in. Toegegeven, de game oogt beter dan zijn voorganger deed, maar nog altijd is Ride 2 niet moeders mooiste. Vooral de omgevingen en de weerseffecten hebben het hier te ontgelden. Circuits ogen namelijk erg statisch, en de aankleding die er is weet niet te imponeren. Verder is het regeneffect dat soms om de hoek komt kijken alles behalve indrukwekkend.
De digitale representaties van de vele motoren in de game vangen gelukkig een deel van die klap op, want deze hoofdrolspelers zien er een stuk beter uit. De motoren hebben veel detail en zijn zeer zeker de moeite waard om van dichtbij te bewonderen. Daarmee is Ride 2 stiekem leuker tijdens een bezoek aan de garage, dan wanneer je op het circuit rondscheurt. En dat is natuurlijk niet waar de game naar streeft.
Ride 2 Review

Ride 2 Review - Niet indrukwekkend

En dat is jammer, want Ride 2 doet wel degelijk een aantal dingen beter dan zijn voorganger. De hoeveelheid content in de game is indrukwekkend, en de opbouw daarvan is in theorie afwisselend en uitdagend. Het verkrijgen van nieuwe motoren is niet alleen leuk voor op de baan, maar ook om rustig naar te kijken in de garage.
Helaas zorgen de middelmatige grafische prestaties (ondanks de lichte verbetering ten opzicht van het origineel) en de frustrerende AI voor een slechte nasmaak. Technisch is dit tweede deel binnen de Ride-serie nog steeds niet imponerend, waardoor de game geen memorabele indruk achterlaat. Voor de motorliefhebbers is Ride 2 wellicht interessant, maar nieuwe fans zal de game niet snel bij elkaar sprokkelen.
Cijfer: 6