Nest Slimme Thermostaat V3 Review - Blijft sterk!

Review
donderdag, 21 april 2016 om 8:00
xgn google image
Nest heeft eind vorig jaar de derde generatie Nest Slimme Thermostaat V3 op de markt gebracht. Drie generaties in vier jaar tijd, waarvan de eerste generatie niet in Nederland verscheen. Kan een (slimme) thermostaat zo snel veranderen?
Ja dat kan, of die veranderingen daadwerkelijk nuttig dan wel nodig zijn is vraag twee die we in deze review zullen proberen te beantwoorden.
Om maar direct met de deur in huis te vallen; de derde generatie verschilt niet wezenlijk van de tweede generatie. Heb je al een Nest Slimme Thermostaat in huis? Dan adviseren wij je niet om de nieuwe versie aan te schaffen, daar zijn de verschillen te klein voor. Ben je echter op zoek naar een nieuwe thermostaat, dan is de Nest Slimme Thermostaat V3 absoluut de overweging waard.

Ophef over modulatie via OpenTherm-technologie

Een slimme thermostaat test je niet in een week - daarom trokken wij ongeveer zes maanden uit voor de review van de eerste Nest Slimme Thermostaat (V2) die in Nederland verscheen - en ook nu zijn we blij dat we enkele maanden de tijd hebben genomen om de derde generatie te testen. De Nest Slimme Thermostaat is namelijk met het internet verbonden en wordt zodoende met regelmaat van updates voorzien. Deze kunnen kinderziektes en eventuele andere problemen verhelpen.
En problemen die waren er. Opvallend genoeg kondigde Nest de derdie generatie eind vorig jaar namelijk trots aan met ondersteuning voor OpenTherm-technologie om je HR-condensatieketel modulerend aan te sturen via de zogenoemde True Radiant functie. Simpel gezegd zorgt een modulerende regeling ervoor dat een woning of kamer geleidelijk op temperatuur komt en niet de gewenste temperatuur overschrijdt, waarna de temperatuur zo goed mogelijk constant wordt gehouden (zie onderstaande afbeelding). Modulatie zorgt voor minder verbruik dan de traditionele aan- / uit-regeling.
Echter merkten initiële kopers van de nieuwe Nest Slimme Thermostaat V3 al snel op dat de beloofde True Radiant functie niet naar behoren werkte en de ketel slechts ouderwets aan- en uit schakelde en daardoor flinke temperatuur schommelingen veroorzaakte. Dit logischerwijs tot grote teleurstelling van enthousiaste consumenten. Nest bevestigde inderdaad kort daarna dat deze klachten gegrond waren en beloofde 'begin 2016' met een software update te komen. Uiteindelijk werd deze begin april doorgevoerd waardoor de problemen gelukkig zijn verholpen en de OpenTherm-technologie eindelijk naar behoren werkt!
Zo werkt de True Radiant OpenTherm technologie in de Nest Slimme Thermostaat V3

Wat is er nieuw in de Nest Slimme Thermostaat V3?

Eerlijk is eerlijk, de hoeveelheid vernieuwingen vallen tegen. Is dat een probleem? Niet direct. De derde generatie Nest kun je zien als een verbeterde versie die met eenzelfde adviesprijs een behoorlijk goed product vervangt voor een nét iets mooier, slimmer en beter product.
Wil je de basisfunctionaliteiten van de Nest weten? Lees dan onze review van de vorige generatie er nog eens op na.
Naast de inmiddels werkende modulatiefunctie is het design vernieuwd, de Nest Slimme Thermostaat V3 is een stuk slanker geworden en heeft een maar liefst 40% groter scherm dan zijn voorganger. Een hogere show-off factor dus voor als de gadget freaks in je omgeving over de vloer komen, maar staat ook daadwerkelijk een stuk mooier aan de muur!
Het aanzienlijk grotere scherm komt met een flink hogere resolutie waardoor het scherm merkbaar beter van veraf afgelezen kan worden. Een vernieuwing die hiermee gepaard gaat is de optionele toevoeging van 'afstandsweergave', waarmee informatie zoals temperatuur of de klok ook op afstand zichtbaar zijn als er beweging is in de kamer waar de Nest Slimme Thermostaat V3 geplaatst is.
Nadeel van het vernieuwde scherm, afstandsweergave en het feit dat de Nest Slimme Thermostaat V3 slanker is, is dat als het scherm veelvuldig aanstaat deze enigzins warm kan worden en hierdoor de gemeten kamertemperatuur kan beinvloeden. Een slordige fout die voorkomen had kunnen worden.
Het ontwerp van de Nest Slimme Thermostaat V3 met V2 vergeleken

Familie accounts en Home/Away Assist

Een leuke vernieuwing, welke softwarematig is doorgevoerd en dus ook voor de vorige generatie nest werkt, is de introductie van familie accounts en de invloed hierop op de home/away assist functie.
Iedereen met een Nest Slimme Thermostaat kende de irritatie dat het apparaat slechts door één account aangestuurd kon worden. De thermostaat is immers niet perse gericht op eenpersoonshuishoudens, en inloggegevens delen is verre van optimaal. Familie accounts maakt hier sinds maart 2016 een einde aan, maximaal tien personen kunnen nu de Nest-producten in je huis aansturen in de Nest-app via hun eigen Nest-accounts!
Misschien nog wel het mooiste hieraan is dat de nieuwe home/away assist functionaliteit handig gebruikmaakt van data van familieleden. In het verleden maakte home/away assist alleen gebruik van de sensoren in de Nest-producten in je huis om te bepalen of je thuis of afwezig bent, en op basis hiervan de temperatuur te reguleren om een comfortabeler thuis te maken en energie te besparen.
Nu gebruikt de home/away assist functie ook de locatiegegevens van de mobiele telefoon van jou en je familieleden om te bepalen wie er thuis is. Hierdoor is de functie beduidend nauwkeuriger! Ook de Nest-cam beveiligingscamera functioneert hierdoor een stuk accurater.
Maar zoals gezegd is zijn deze functionaliteiten ook gewoon beschikbaar voor de vorige generatie Nest Slimme Thermostaat en is het dus niet perse een reden om V3 in huis te halen.
De Nest Slimme Thermostaat V3 Home / Away Assist functie werkt door familie accounts een stuk beter!

Installatie, configuratie en bediening

De Nest Slimme Thermostaat V3 wordt vrij compleet aangeleverd, alleen als je de thermostaat niet aan de muur wilt hangen zul je een apart standaard moeten kopen voor 35 euro. Hang je hem wel aan de muur en zit er een groot gat van je oude thermostaat, dan wordt net als bij de vorige generatie een afdekplaat meegeleverd om dit te verbergen.
Installeren kun je het best door een monteur laten doen voor een paar tientjes, maar mocht je zelf verstand hebben van ketels dan is het niet erg lastig. Als je echter besluit om meerdere Nest Slimme Thermostaten aan te sluiten op één Heatlink (ontvanger), dan is het absoluut aan te raden om een monteur te laten komen gezien dit een stuk ingewikkelder wordt. Deze derde generatie kan met veel meer verwarmingssystemen overweg, wat uiteraard een grote verbetering is en de doelgroep voor Nest flink doet groeien.
Eenmaal geïnstalleerd kun je de Nest Slimme Thermostaat V3 met WiFi op je thuisnetwerk aansluiten en na het doorlopen van enkele simpele stappen is de thermostaat al klaar voor gebruik. Je kunt nu - fysiek of via de app - een weekschema voor temperaturen instellen, maar het makkelijkste is om de komende tijd de temperatuur gewoon handmatig bij te stellen naar wens zodat de thermostaat zelf leert wat jouw voorkeuren zijn. Na een kleine maand zal de Nest Slimme Thermostaat V3 volleerd zijn.
Enige nadeel is dat de Nest-app via de cloud werkt en inloggen en het laden van data nog steeds wat traag gaat, niet heel fijn als je vanaf de bank even snel de temperatuur wilt ophogen!
De Nest Slimme Thermostaat V3 wordt voor installatie volledig geleverd inclusief afdek plaat!

Voor wie is de Nest Slimme Thermostaat V3?

Met een nog altijd forse prijs van 249 euro (exclusief eventueel standaard á 35 euro), is de Nest Slimme Thermostaat V3 nog niet voor iedereen. Hou je echter van gadgets en ben je op zoek naar meer comfort in huis qua temperatuur, dan is de Nest Slimme Thermostaat V3 net als de vorige generatie absoluut een aanschaf waard.
Daarbij bespaar je absoluut op energie, hoeveel in harde euro's blijft helaas nog altijd onbekend en is uiteraard afhankelijk van je huis en gebruik, maar met een ruwe schatting zul je de thermostaat binnen twee jaar terugverdienen.
Het hogere cijfer ten opzichte van V2 dankt de Nest mede aan de software updates. Heb je al een Nest Slimme Thermostaat uit de vorige generatie in huis hangen, dan is V3 niet de moeite waard en kun je beter wachten tot een nieuwe generatie.
Cijfer: 8.5

Populair Nieuws