Mirrors Edge Catalyst Review - Ren als een malle over de daken!

Review
donderdag, 09 juni 2016 om 10:02
xgn google image
In 2008 kwam DICE met Mirror's Edge. De game werd erg goed ontvangen en liet veel gamers hopen op een vervolg. Nu is het dan eindelijk zover: we kunnen opnieuw over de daken rennen en de rebel uithangen. Of deze game net zo hoog van de toren blaast als zijn voorganger lees je in de Mirrors Edge Catalyst Review.
We hebben even moeten wachten, maar na enkele keren uitstel is het dan eindelijk zover: Mirror's Edge Catalyst komt in de schappen terecht! In Mirror's Edge Catalyst kruip je opnieuw in de huid van Faith, een runner in Cascadia, de City of Glass. Maar het verhaal is geen direct vervolg op het origineel. Het is een reboot van de franchise waarin we kennis maken met de oorsprong van Faith en haar strijd tegen het regime van KrugerSec in Cascadia.
Mirrors Edge Catalyst Review

Rebel op sneakers

In de City of Glass is KrugerSec aan de macht, een organisatie die geen tegengeluid duldt. Alles wordt gecontroleerd. Gesprekken worden afgeluisterd, mails worden gelezen en vrijheid van meningsuiting bestaat niet. Het is een ware politiestaat waarin ongehoorzaamheid bestraft wordt met gevangenschap, deportatie of zelfs de dood.
Faith heeft dat eerste aan den lijve ondervonden. Ze is namelijk net voorwaardelijk uit de bak vanwege haar 'criminele' activiteiten als runner. Ze is gekoppeld aan de Gridlink, waarmee alle bewegingen van mensen in de gaten gehouden kan worden. Ze is dus vrij, maar wel onder bewind. Gelukkig niet voor lang, want al snel komt een collega runner die de Gridlink koppeling opheft. Hiermee maak hij Faith ook gelijk weer voortvluchtig.
Fijn, zulke vrienden. Gelukkig koppelt Icarus haar ook gelijk aan de Beatlink, het netwerk van de runners dat jouw route in het rood aangeeft in de game. Deze runners bezorgen pakketten die onder de radar moeten blijven van KrugerSec en deze organisatie is daar natuurlijk helemaal niet blij mee.
Maar Faith heeft een verschrikkelijk geheim ontdekt en probeert dat nu aan het licht te brengen én KrugerSec dwars te zitten op alle manieren waarop ze dat maar kan. De City of Glass ligt aan je voeten. Of beter gezegd eronder.
Mirrors Edge Catalyst Review

Chaos in de glazen stad

Als je met Mirror's Edge Catalyst begint valt gelijk op dat de game er bijzonder goed uitziet. De karakters zijn tof uitgewerkt en de stad is bijzonder indrukwekkend. De City of Glass oogt niet meer zo klinisch als dat deze er in het origineel uitzag, al is alles nog steeds wit in de basis. Andere kleuren zijn vooral te vinden in de neon verlichting die de stad siert en in enkele andere elementen.
Naast het kleurgebruik wat de stad opfleurt vliegen er drones door de lucht, rijden er ver onder je voeten auto's rond en kom je zo nu en dan wat vogels tegen. De stad leeft en dat is vanaf het eerste moment af aan genieten. Maar er zijn ook wat nadelen aan de stad op te merken. Het heet niet voor niets de City of Glass: veel is er ook echt van glas. En dat zie je soms echt niet (vooral als je binnen rondrent).
Dus ren je daar met volle vaart met je knar tegenop, waarna je je snelheid compleet kwijt bent. Wat ook gelijk opvalt is dat je erg weinig mensen in de metropool ziet. Naast de runners die op de veilige plekken rondhangen tref je maar weinig mensen aan. Soms zie je een runner staan die een missie voor je heeft of gewoon dom staat te kijken. Heel af en toe zie je mensen in gebouwen werken, maar ook dat is schaars.
Het veel te lage aantal mensen in de stad doet vooral aan de geloofwaardigheid af van de metropool. Het is alsof je door Amsterdam rent en daar maar drie mensen aantreft onderweg. Een beetje gek toch? Maar zodra in je de City of Glass opgemerkt wordt door het regime is het direct chaos.
Mirrors Edge Catalyst Review

Ren je rot of vecht voor je leven

Dan komen er ineens KrugerSec agenten tevoorschijn die je te lijf gaan of het vuur op je openen. Je hebt op dat moment twee keuzes: rennen of slaag uitdelen. Kies je ervoor om te vechten moet je goed nadenken wie je voor je hebt. De game kent namelijk een vijftal verschillende agenten die niet allemaal zo gemakkelijk neergaan.
Er zijn twee mêlee eenheden, een afstandseenheid, een schok eenheid die je onder stroom zet. Daarnaast zijn er nog turrets en is er de sentinel eenheid, die zeg maar de opperbitch onder de agenten is. Jij kunt slaan en beheerst enkele trappen. Als ervaren freerunner kun je deze moves ook afwisselend rennend, springend of glijdend uitvoeren. En die freerunning skills kun je maar beter gebruiken. alsook het afwisselen van je aanvallen.
Doe je dat niet, dan weert de A.I. je aanval af en krijg je zelf een knal op je kop. Maar de A.I. is niet bijster slim. Als je namelijk een aanval ontwijkt (ook een van je moves) kun je deze altijd meteen een trap na geven. Vijanden draaien namelijk bijna nooit gelijk om. Behalve de sentinel agenten dan, maar dat is dan niet voor niks de opperbitch.
Het vechten in Mirror's Edge Catalyst is tof, maar het haalt meestal de snelheid enorm naar beneden. Toch is het een welkome afwisseling van al het rennen, springen en duikelen in de game. Dat doe je namelijk al genoeg in de game.
Mirrors Edge Catalyst Review

Genoeg te doen in de City of Glass..

Het freerunnen is de essentie van Mirror's Edge Catalyst. Vanaf het eerste moment ben je over de daken en door gebouwen aan het rennen en klauter je op alles wat los en vast zit. DICE heeft dat gedeelte echt heerlijk uitgewerkt. Je springt in één vloeiende beweging van het ene dak,via een ventilatieschacht naar een hekje, om vervolgens op minstens 100 meter hoogte het andere dak te bereiken Het gevoel van vrijheid dat dit je geeft is geweldig!
Gaandeweg speel je ook nieuwe skills in je skilltree vrij zoals het gebruik van de Magrope, een touw, waarmee je jezelf optakelt of over grote afstanden kunt slingeren. Veel van deze skills en upgrades moet je kopen met je verdiende skill points, die vanzelf binnenkomen als je in level stijgt.
En missies zijn er genoeg in Cascadia. Naast de hoofdverhaallijn van 19 missies die ruim acht uur duurt, zijn er nog talloze zijmissies te spelen. Deze lichten steeds een stukje achtergrond van de karakters of de stad toe, waardoor echt een toevoeging aan de hoofdverhaallijn zijn. Maar vergis je niet, er is zoveel extra te doen en je krijgt daarbij redelijk wat informatie, wat het verhaal ook weer vertroebelt. En dat is jammer.
Zo heb je Runner missies en de Fragile Deliveries, waarbij je een pakketje van A naar B moet brengen binnen een erg krappe tijd, Distracion missies, waarbij je KrugerSec agenten bezig moet houden (lees: af moet rammelen) en verschillende Dash missies, wat steeds een race tegen de klok is. Je hoeft je geen moment te vervelen in Cascadia, want er is echt genoeg te doen!
Mirrors Edge Catalyst Review

..en genoeg te verzamelen!

Daarnaast valt er nog van alles te verzamelen in de stad zoals de vele opnames, documenten en Gridleaks, gele bollen die XP opleveren en zijn er reclameborden die je kunt hacken zodat jouw logo boven de stad pronkt. Grafitti 2.0! Als je missies vrijspeelt en dingen verzamelt, speel je ook Runner Packs vrij met daarin nieuwe logo's en dergelijke.
Je logo kun je alleen niet in de game zelf aanpassen, maar dat moet je via de website doen of via de Mirror's Edge Catalyst Companion app of via de website. Dit is wel een redelijk omslachtige toevoeging, terwijl het gewoon in de game verwerkt had kunnen worden.
Een multiplayer modus kent Mirror's Edge Catalyst niet, maar je kunt wel Time Trials en parcours uitdagingen achterlaten voor je vrienden. Hierbij kun je dan op elke gewenste plek een eigen route uitstippelen en de uitdaging delen. Daarna is het natuurlijk wel zaak op je beste tijd neer te zetten en even checken of je niet ingehaald bent. Een hele toffe toevoeging die de kaart wat interactiever maakt!
Mirrors Edge Catalyst Review

Faith levert niet op tijd, maar leveren doet ze!

Mirror's Edge Catalyst is dan wel een paar keer uitgesteld, maar deze game is het wachten absoluut waard. De karakters en de stad zijn erg goed uitgewerkt, hoewel er niet heel veel mensen in de stad schijnen te zijn. Het freerunnen werkt bijzonder soepel en ook de gevechten lopen erg goed.
Deze laatste halen wel de snelheid uit de game, maar zijn ook goed voor de afwisseling. Naast een verhaallijn die ruim acht uur in beslag neemt bevat de game nog zijmissies, social features en veel collectibles, waar je ook nog uren zoet mee bent. En daarmee is dit zeker een game om in huis te halen tijdens de warme zomermaanden.
Cijfer: 8.5

Populair Nieuws