The Hungry Horde Review - Hersenloze game of toch niet?

Review
zaterdag, 29 november 2014 om 9:00
xgn google image
Heb jij ook weleens van die dagen dat je geen zin hebt in een diepgaande game? Dat je je eigenlijk gewoon hersenloos wil vermaken? Zeg maar als een zombie achter je console of handheld wil zitten? Nou, dan is The Hungry Horde wellicht wat voor jou op die dagen. Of is het toch niet zo’n hersenloze game?
In veel games komen zombies naar voren. Vaak is het dan zo dat je een overlever bent van een apocalyps en tussen de ondoden moet proberen te overleven. Kijk bijvoorbeeld naar Resident Evil of Dead Island. De andere kant van de munt is natuurlijk dat jij de zombie bent.
Deze kant wordt niet vaak belicht, maar The Hungry Horde waagt het een keer. Je speelt in de game namelijk als een groepje zombies en hebt een simpele missie; zo lang mogelijk overleven. Klinkt makkelijk toch? Maar schijn bedriegt.
hungry horde <a href=review screen 1" class="img-responsive" src="https://cdn.xgn.nl/upload/201411/t/hungry-horde.jpg" />

The Hungry Horde is een race tegen de klok

Om te beginnen speel je namelijk in een race tegen de klok. In het begin heb je een krap minuutje de tijd en heb je slechts twee zombies. Onderweg kom je natuurlijk de nodige mensen tegen. Zodra je deze mensen te pakken krijgt, veranderen ze in een zombie.
In dat geval wordt je zombiegroepje groter en krijg je er per slachtoffer anderhalve seconde bij. Twee voordelen dus, die je hard nodig gaat hebben. De tijd is, zoals gezegd, behoorlijk krap en je moet dan ook blijven voortbewegen door de verschillende levels. Geen tijd om te slenteren.
Bij iedere checkpoint in The Hungry Horde krijg je extra tijd, maar als de tijd bijna op is zal er een luchtalarm klinken, waarna er uiteindelijk een atoombom in je nek wordt gedropt. Het gevolg is dan natuurlijk dat je weer opnieuw kan beginnen bij het kerkhofje waar je startte.
hungry horde review screen 12

Veel meer dan alleen rondrennen

The Hungry Horde biedt echter veel meer dan alleen maar rondrennen, checkpoints halen en mensjes opvreten. Allereerst veranderen de levels iedere dag. Nou ja, veranderen is een groot woord. Zeg maar dat de verschillende stukken level door elkaar heen gemixt worden, waardoor je steeds een andere route hebt naar je doel.
Dat doel in The Hungry Horde is om (on)dood door een level heen te komen, en daarmee de nacht overleven. Daarbij moet je natuurlijk zoveel mogelijk schade aanrichten en mensen opvreten. Doordat het level steeds verandert blijft het spel interessant om te spelen, maar dat is niet het enige.
Je zombiegroepje heeft namelijk powerups die je zeker gaan helpen onderweg. Onderweg zie je overal gekleurde breinen liggen die ervoor zorgen dat je een bepaalde skill oplaadt. Je hebt onder andere een dash, waarmee je even sneller loopt, en een schild, waardoor je groep een extra klap kan hebben.
hungry horde review screen 13

Tactisch spelen om ver te komen is een must

En dat schild ga je nog nodig hebben. Niet alle mensjes rennen namelijk gillend voor je weg. Er zijn ook politieagenten en zelfs militairen die op je af zullen komen stormen in een auto of een busje. Vervolgens komen ze al schietend op je af, totdat je ze opvreet. Voor deze gasten moet je dus oppassen.
Je kunt bijvoorbeeld je zombiehorde in twee groepen splitsen, waarna je met beide analoge knuppeltjes een groepje bestuurt. Op die manier kun je de mensen van twee kanten belagen. Helaas werkt het spel minder fijn met een gesplitste groep en kom je hierdoor vaak in de problemen.
Naast de schietende ventjes in The Hungry Horde kom je nog snipers tegen, die je van afstand belagen, maar ook (aan het einde van ieder level) een eindbaas. Dit is bijvoorbeeld een grote tank die raketten afschiet. Enigszins tactisch spelen is hierbij een dus een must.
hungry horde review screen 14

Zombies redden en een ondode polonaise

Tussen de chaos door kom je ook voor de afwisseling gigantische cadeautjes tegen. Hierin zitten minigames verstopt. Deze minigames bieden een verrassende verfrissing op de gameplay en houden de sleur een beetje uit de game.
Tussen de minigames in The Hungry Horde vind je Conga Zombie, een soort snake met zombies, waarbij je mensen moet opvreten, maar de rij zombies niet mag kruisen. Een andere minigame is Infection, waarbij je als zombievirus goede cellen moet infecteren. Er zijn zo enkele minigames meer die soms ook behoorlijk pittig kunnen zijn.
De minigames leveren bij een goede prestatie extra tijd op, en daar draait het natuurlijk om, maar ook extra zombies en powerups. Het jammere is alleen dat je na de minigames snel helemaal de weg kwijt bent en glad de verkeerde kant op loopt. Dit kost soms behoorlijk veel tijd en dat is iets wat je juist niet hebt.
hungry horde review screen 15

Onduidelijkheid en chaotische stijl

The Hungry Horde is eigenlijk dus best een simpele game, maar doordat je met een steeds groter groepje zombies rondrent en doordat de wereld om je heen steeds chaotischer wordt, is het vaak onduidelijk.
Je zult soms ook totaal niet weten waar je nou heen moet. Gelukkig staan er her en der routeborden in de levels, maar zelfs die kunnen je niet altijd goed helpen. Het spel heeft ook een chaotische stijl, waarbij je alles van bovenaf en redelijk dichtbij ziet.
Grafisch is de game ook bijzonder, maar zeker ook niet slecht, het spel heeft een soort Minecraft stijltje wat betreft de karakters, wat wel grappig is. De chaotische stijl en de lange laadschermen gaan je uiteindelijk wel de keel uit hangen en dan leg je de game dus weg.
hungry horde review screen 16

Ideaal voor af en toe, maar zeker niet meer dan dat

The Hungry Horde is best een aangename game, met een leuke insteek op de zombie apocalyps. Echter heeft de game een hele chaotische stijl die je snel de keel uit gaat hangen.
De gameplay is simpel, maar vergt wel wat tactisch inzicht, wil je ver komen. Doordat The Hungry Horde qua levels steeds verandert en leuke minigames heeft blijft het een interessante game om zo nu en dan eens te spelen, maar nooit echt lang.
Cijfer: 5.5