Elite Dangerous Review - De ultieme space sim

Review
zaterdag, 28 februari 2015 om 9:41
xgn google image
Het revolutionaire Elite stamt alweer uit 1984. Meer dan 30 jaar later zijn we toe aan het derde vervolg dat met behulp van crowdfunding tot start kwam. Elite is terug en dat is te merken in onze Elite Dangerous review.
In het originele Elite nam je de rol aan van een ruimtepiloot. In je ruimtschip reisde je het universum door. Met je hyperdrive sprong je van ruimtestation tot ruimtestation, missies volbrengend en de vijand bevechtend. Aan dat concept is Elite Dangerous trouw gebleven, maar dan natuurlijk met een hele lading moderne snufjes er overheen die wij je uitleggen in de Elite Dangerous review.

Begonnen met crowdfunding

Velen van jullie - mijzelf ook meegerekend - zullen het originele Elite nooit gespeeld hebben. Toch maakte het nieuwe deel een grote impact toen de crowdfunding begon. De game haalde meer dan twee miljoen euro op. Hoewel er veel meer in de ontwikkeling van het spel ging zitten was één ding duidelijk: duizenden mensen zitten te wachten op een nieuwe Elite.
Nu twee jaar en tal van betaversies later is de game er in de eerste volledige versie. Inderdaad: eerste versie. Ontwikkelaar Frontier Developments is nog lang niet klaar met Elite Dangerous. Er wordt hard gewerkt aan updates en nieuwe features, maar aangezien de basis daadwerkelijk af is kunnen we voor nu een oordeel vellen in deze Elite Dangerous review.
Elite Dangerous Review

Verwacht geen makkelijk begin, piloot!

Wanneer je aan Elite Dangerous begint, zul je flink wat tijd moeten nemen om de game te leren kennen. Dit is geen spel met een uitgebreide tutorial, al zijn er wel enkele om te leren hoe je je ruimteschip onder controle krijgt. Filmpjes kijken, informatie opzoeken en dingen proberen: dat is hoe je Elite Dangerous leert spelen.
Vind je dat niets, dan is het beter om nu alvast af te haken in deze Elite Dangerous review. De volhouders kunnen echter een game verwachten waar ze tientallen tot honderden uren in kunnen stoppen. Van het moment dat je begint in je kleine Sidewinder (het kleinste ruimteschip in de game) tot het moment dat... je er zelf klaar mee bent.
Elite Dangerous kent namelijk geen doel, deze moet je zelf bepalen. Frontier Developments geeft je een speelveld en je moet er zelf wat van maken. Je eigen pad vinden in de Melkweg, dat is je missie in de game. Maar wel samen met tal van andere spelers, want iedereen wordt in hetzelfde online universum geplaatst en je moet altijd online zijn.
Elite Dangerous Review - Capital Ships

Miljarden sterren in de Melkweg

Die Melkweg is enorm en bestaat uit miljarden sterren. Dit alles op een schaal van 1 op 1, waardoor de game meer dan enorm aanvoelt. Van al deze miljarden sterren (en bijbehorende planeten) is het overgrote deel automatisch gecreëerd door de ontwikkelaar. Maar tienduizenden zijn daadwerkelijk kloppend, waaronder ons eigen zonnestelsel.
Dit alles ziet er prachtig uit. Van de glimmende ruimtestations tot de exotische planeten en vlammende zonnen. Je kijkt je ogen uit. Meer nog wanneer je een Oculus Rift hebt, want deze wordt ondersteund. Helaas hebben we dat voor deze Elite Dangerous review niet kunnen testen.
Wat je doet in dit speelveld bepaal je dus zelf, maar valt grofweg in te delen in drie categorieën: handel, ontdekken en vechten. Met al deze dingen valt geld te verdienen, waarmee je je schip kunt upgraden en nieuwe schepen kunt kopen. Ook kun je bij elk ruimtestation missies oppakken om een extra zakcentje te verdienen.
Elite Dangerous Review - Planeet in beeld

Handelen en smokkelen

Wanneer je bepaalt als galactische handelaar aan de slag te gaan reis je van ruimtestation naar ruimtestation met je goederen. Op één koop je wat handelswaar in, bijvoorbeeld machines, kleding of voedsel. Vervolgens probeer je deze bij een ander ruimtestation tegen een hogere prijs te slijten.
Elk ruimtestation kent zijn eigen economie en daardoor andere prijzen. De handel die spelers drijven hebben ook invloed op die prijzen, waardoor deze constant veranderen. Goed nadenken en je reis plannen is een vereiste voor een succesvolle handelsmissie in Elite Dangerous.
Let ook op dat niet alle goederen legaal zijn. Wapens kun je niet verkopen in elk ruimtestation. Daarvoor moet je de zwarte markt op. Het brengt veel op, maar wordt niet gepakt door de ruimtepolitie. Tijdens onze Elite Dangerous review hebben we dan ook menig boete moeten incasseren.
Elite Dangerous Review - In een ruimtestation

Alleen op pad

Met ontdekken ga je op pad om onbekende sterren in kaart te brengen. Zet je hyperdrive aan, kies een ster om naar af te reizen en spoed je een weg door de Melkweg. Wanneer je bij een ster of planeet in de buurt bent kun je deze scannen. Vervolgens kun je jouw gloednieuwe kaarten verkopen bij verre ruimtestations voor een leuk bedrag.
Leuk detail: ben je de allereerste in de wereld die de ster scant, dan zal dit erbij vermeld worden. Een leuk extraatje, waardoor jouw naam vereeuwigd wordt in de Elite Dangerous database. Wel is het scannen van planeten nog vrij saai, waardoor je het al snel op de automatische piloot zult doen.
Elite Dangerous Review - Vipers in de ruimte

Jagen en opgejaagd worden

En dan is er het vechten. Bewapen je ruimteschip tot de tand en ga op jacht naar criminelen. Schiet ze uit de lucht en je kunt een lekkere beloning verwachten. Of hang zelf de crimineel uit en blaas die saaie handelaars op, pak hun lading af en verkoop deze vervolgens zelf.
Tijdens het vechten in Elite Dangerous moet je wel met verschillende dingen rekening houden. Het zal even duren voordat je het draaien en schieten onder controle hebt. Verdeel ook goed je energie, want teveel stroom naar de wapens en je schilden laden minder snel op en je motoren geven minder kracht. Het is een kwestie van balans en altijd goed de situatie blijven inschatten.
Bepaalde manieren van besturing maken het wel iets makkelijker. Een joystick wordt aangeraden, maar ook met de muis en toetsenbord of een game controller is het goed te doen. Voor onze Elite Dangerous review hebben we vooral een Xbox One controller gebruikt.
Elite Dangerous Review - Vechten

Nog genoeg te doen

Voor al deze elementen is de basis er. Echter zijn deze ten tijde van schrijve van de Elite Dangerous review nog niet 100% uitgewerkt en zul je daarmee om moeten gaan. Om de zoveel tijd zal Frontier met een update komen die de game weer een stukje completer maakt. Bijvoorbeeld met de toevoeging van Wings, zodat je een goed team kunt vormen met andere spelers, of de mogelijkheid om uit je ruimteschip te stappen.
Daarmee is het, ondanks dat de game volledig en goed speelbaar is, toch nog een beetje een early access game. Eentje waarvan de beta dan wel voorbij is, maar waar nog genoeg aan gedaan kan en moet worden. Daardoor is deze Elite Dangerous review een oordeel van dit moment: er kan nog van alles veranderen in de komende maanden en jaren.
Elite Dangerous Review - Conclusie

Elite Dangerous review - Verlies jezelf in de Melkweg

Elite Dangerous weet zeker een prachtig universum neer te zetten. Eentje waarin je jezelf helemaal kunt verliezen. Of eentje waar je helemaal niets aan vindt. Heb je een daadwerkelijk doel nodig in een game, dan is Elite niets voor jou. Houd je echter van lekker de ruimte verkennen en die doelen voor jezelf zetten, dan is Elite Dangerous de game voor jou.
Cijfer: 8