DiRT 4 Review - Een van de beste rallygames ooit

Review
dinsdag, 06 juni 2017 om 10:08
xgn google image
Menig gamer heeft zich vorig jaar de haren uit het hoofd getrokken door DiRT Rally. De rallysim bevatte een hoge moeilijkheidsgraad. Het deel daarvoor, DiRT Showdown, werd juist bekritiseerd vanwege het hoge arcadeniveau. Heeft Codemasters de balans gevonden met de nieuwste telg in de serie? Je leest het in de DiRT 4 review.
Codemasters heeft goed geluisterd naar de feedback die ze op de vorige game kreeg en legt je aan het begin van DiRT 4 een keuze voor: wil je de game vooral als arcadegame of simulatiegame spelen?
De simulatiemodus vergelijkt zich goed met DiRT Rally, maar het is niet alsof de ‘gamer’ modus, zoals de arcadestand heet, je met twee vingers in de neus de eindstreep laat halen. De moeilijkheidsgraad is erg goed afgesteld en bouwt goed op naarmate je verder vordert in de game.
DiRT 4 review

Racen door verschillende omgevingen

Nadat een aardige Schotse man je door de tutorial van de game heeft geleid, is het tijd om in één van de gamemodi te duiken. Natuurlijk zit er een rallymodus in, maar daarnaast maakt Landrush zijn terugkeer en kun je ook weer los in een rallycross modus. De AI van de tegenstanders in die laatste modus is niet voor de poes, dus verwacht ook daar zeker geen gemakkelijk ritje.
Eenmaal begonnen in de carrièremodus, is het scheuren geblazen. Dit kun je in vijf verschillende omgevingen doen; Wales, Zweden, Spanje, Michigan en Australië. Dit is ietwat karig, maar door de verschillende weersomstandigheden voelen dezelfde omgevingen toch iets anders aan. Desalniettemin kan DiRT 4 wel een omgeving of twee extra gebruiken, zeker omdat we twee van deze locaties al eerder hebben mogen ontdekken in voorgaande DiRT titels.
DiRT 4 review

Grafische minpuntjes

De manier waarop deze omgevingen in beeld worden gebracht, laat helaas wel wat te wensen over. Alhoewel DiRT 4 met de PS4 Pro en de aankomende Xbox Scorpio zeker een boost gaat krijgen, vallen de ruige randen en vergelijkbare grafische ergernissen net even iets te veel op voor een moderne titel. Dit is met name zo in de besneeuwde omgevingen.
Ook het schademodel is nogal onrealistisch. Alhoewel het wel degelijk de prestaties van je auto beïnvloedt, zijn de deuken en krassen die je tijdens de rally’s vergaart niet mooi in beeld gebracht.

Meer dan vijftig voertuigen

Het winnen van die felbegeerde eerste plaats kun je doen in meer dan vijftig unieke voertuigen uit allerlei tijdperken, van auto’s die net van de fabrieksband afrollen of wagens die al dertig jaar meedraaien in de rallywereld.
De rallycross modus biedt in tegenstelling tot de rallymodus wel gelicenseerde circuits. Je kunt aan de slag in Engeland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk en Portugal. In de Landrush modus kun je weer losgaan met buggy’s en trucks, vergelijkbaar met de races uit DiRT 2.
Dit alles kun je doen onder je eigen teamnaam. Binnen de carrièremodus kun je namelijk je eigen team opstellen, waarmee je onder andere sponsors moet regelen en je eigen legioen aan monteurs en engineers moet aansturen.
DiRT 4 review

Maak je eigen banen

Nieuw voor de DiRT serie is Your Stage. Deze tool kun je gebruiken om je eigen banen te genereren. Je bepaalt zelf de moeilijkheidsgraad, de lengte, het hoogteverschil, het weertype en de omgeving en de game bouwt met een druk op de knop een rallytrack voor je. Op deze manier heb je een oneindig aantal banen tot je beschikking in DiRT 4 en kun je racen tot je een ons weegt. De tracks zijn altijd divers en interessant en alhoewel het geen volwaardige track builder is, werkt Your Stage perfect.
Je eigen gemaakte tracks kun je ook weer delen met je vrienden, waarna je kunt strijden om er de beste tijd op neer te zetten. Dit multiplayer gedeelte is natuurlijk niet gelimiteerd aan Your Stage, je kunt ook gewoon ouderwets een potje tegen je vrienden racen. Voor de competitieve DiRT-coureur heeft RaceNet ook een makeover gehad. Zo zijn er nu bijvoorbeeld cross-platform leaderboards en heeft Codemasters beloofd na de launch meer features toe te voegen.
DiRT 4 review

Losse vibe

Qua sfeer staat DiRT 4 precies tussen DiRT Rally en DiRT Showdown in. Voor DiRT Rally wisselden de makers de speelse vibe compleet in voor een serieuze rallysim, maar in DiRT 4 keert er een sprankeltje van die losse vibe terug. Dit is vooral te merken in de gamemode Joyride, wat erg veel doet denken aan het gymkhana van DiRT 3.
Daarnaast ligt de soundtrack erg fijn in het gehoor. Lekkere rocknummers van artiesten als Wolfmother en The Pretty Reckless worden afgewisseld met elektronische songs van onder andere The Chemical Brothers. Het gehele scala aan muziek in DiRT 4 is erg fijn om aan te horen en past goed bij de sfeer.
Bovendien zit het ook prima met de besturing. In DiRT Rally kreeg je nog wel eens het gevoel dat de auto je eerder in de weg zat dan dat deze je hielp het einde van het parcours te halen. In DiRT 4 voelt de besturing als hemel op aarde: de auto glijdt heerlijk door de bochten en enige vertraging is ver te zoeken.
DiRT 4 review

Een groot pretpakket

Al met al is DiRT 4 een volwaardig rallypakket. Het vindt de goede balans qua moeilijkheidsgraad en instapniveau tussen twee van zijn voorgangers en geeft daarmee gamers van beiden uiteinden van het spectrum de mogelijkheid om de game te spelen zoals zij dat willen.
Ook weet de game met Your Stage het gemis van een WRC-licentie te omzeilen via een parcoursgenerator die perfect werkt. De heerlijke soundtrack ondersteunt de sfeer van de game en maakt het een genot om door de menu’s heen te scrollen. En als je eenmaal door de menu’s heen bent, laat DiRT 4 op een paar schoonheidsfoutjes na bijna niks te wensen over.
Cijfer: 9