South Park zorgt voor grote rel tussen streaminggiganten

News
maandag, 27 februari 2023 om 12:30
south parkf1615817680
Warner Bros. Discovery, het moederbedrijf van HBO Max, sleept Paramount voor de rechter. Het bedrijf zou namelijk niet eerlijk zijn omgegaan met de rechten van South Park.
De populaire animatieserie South Park trekt nog steeds enorm veel kijkers aan en is dan ook waardevolle content voor streamingdiensten. Daarom heeft Warner Bros. Discovery in 2019 1,6 miljoen dollar betaald voor elk van de 300 afleveringen aan South Park Digital Studios (een bedrijf van Paramount en South Park-makers Trey Parker en Matt Stone), in totaal zo’n 500 miljoen dollar. Met de deal zouden ook dertig nieuwe afleveringen worden toegevoegd via seizoen 24, 25 en 26.
Warner Bros. Discovery zegt alleen dat het niet gekregen heeft, waarvoor het heeft betaald en houdt Paramount daarvoor verantwoordelijk. Warner Bros. Discovery heeft daarom nu de concurrent officieel aangeklaagd, zo meldt Variety. Paramount zou namelijk gewerkt hebben met de South Park-makers om zoveel mogelijk content ‘om te leiden’ naar Paramount Plus.
Seizoen 26 is momenteel nog bezig, maar seizoen 24 en 25 hebben een stuk minder dan tien afleveringen. Dat komt door de uitbraak van het coronavirus. Volgens Warner Bros. moest het bedrijf alleen wel extra betalen voor de 50 minuten-durende Pandemic Special.

South Park-content toch op Paramount

Waar Warner Bros. Discovery alleen het grootste probleem mee heeft, is de deal van 900 miljoen dollar die het bedrijf heeft gemaakt met Trey Parker en Matt Stone in 2021, een paar maanden na de lancering van Paramount Plus. Wanneer deal met HBO Max zou verlopen, zouden alle rechten voor South Park exclusief in handen vallen van Paramount.
In 2021 en 2022 verschenen alleen meerdere specials die exclusief waren voor Paramount Plus. Volgens Warner Bros. Discovery is er oneerlijk gespeeld met de bewoording in het contract, door de afleveringen ‘movies’, ‘films’ en ‘events’ te noemen, zodat ze niet voldoen aan de deal met Warner Bros.
Aan Variety laat Paramount weten dat de aanklacht ‘ongegrond’ is en dat Warner Bros. Discovery ‘niet voldaan en geweigerd heeft om de licentiekosten te betalen aan Paramount voor afleveringen die al zijn zijn gemaakt en worden gestreamd op HBO Max’.