Ontwerper NES en SNES overleden op 78-jarige leeftijd

News
vrijdag, 10 december 2021 om 12:00
Masayuki Uemura, de man die aan het hoofd stond van het ontwerp van de NES en SNES, is maandag overleden. De Nintendo-ontwerper is 78 jaar oud geworden.
Het overlijden van Masayuki Uemura is bekendgemaakt door Ritsumeikan University, dat meldt Kotaku. Uemura werd Director of Game Studies bij de universiteit, nadat hij in 2004 afscheid nam van Nintendo. Op 6 december kwam de ontwerper te overlijden, de doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.
Uemura begon zijn loopbaan bij Sharp, waar hij photocell-technologie verkocht aan verschillende bedrijven, waaronder Nintendo. Daar ging de Japanner een paar jaar later voor werken, waarbij hij met name aan de slag ging met het integreren van dezelfde photocell-technologie is light gun games.

De geboorte van de NES

In 1981 werd Uemura ‘s avonds gebeld door Hiroshi Yamauchi, de president van Nintendo destijds, met de opdracht om een video game systeem te maken die games kan draaien op cartridges. De ontwerper dacht dat zijn werkgever een paar drankjes teveel op had, maar de volgende ochtend bleek dat het telefoontje serieus was.
Het resultaat van Uemura's project was Famicon, dat op de Amerikaanse markt gelanceerd werd als de Nintendo Entertainment System (NES). Het werd een fenomeen en een console die het videogamelandschap voorgoed heeft veranderd. Met later ook nog de SNES op zijn naam, zal de erfenis van Uemura nooit vergeten worden.

Populair Nieuws