Nieuw ontdekte vlinder krijgt naam van beruchte Lord of the Rings villain

News
dinsdag, 09 mei 2023 om 17:00
frodo the lord of the ringsf1683643103
De naam Sauron zal velen bekend in de oren klinken, het is immers de naam van de beruchte villain uit The Lord of the Rings. Maar een nieuw ontdekte vlinder heeft de naam nu ook gekregen.
Toen een groep onderzoekers een nieuwe vlinder ontdekten, was er meteen één naam waar ze aan moesten denken: Sauron. Daarom is het vliegende dier vernoemd naar de beruchte villain uit The Lord of the Rings-boeken van J.R.R. Tolkien. Dat meldt het Natural History Museum. De vlinder krijgt niet precies dezelfde naam, om precies te zijn is het Saurona, maar de naam is wel geïnspireerd door de bad guy.
De reden daarvoor is ook vrij duidelijk. De vlinder heeft namelijk op haar vleugels zwarte vlekken, met daarin witte stippen. Die staan in sterk contrast met de oranje kleur van de rest van de vleugel. De vlekken lijken daardoor sterk op het oog van Sauron, dat heel Mordor scherp in de gaten houdt.

Reden voor speciale naam

Volgens Dr. Blanca Huertas, de senior curator van het Natural History Museum in Londen, is de opvallende naam ook met een reden gegeven.

“Door deze vlinders een opvallende naam te geven, helpen we om aandacht te geven aan deze ondergewaardeerde groep. Het toont ook aan dat, zelfs in een groep van een erg op elkaar lijkende soort, je schoonheid kan vinden tussen de saaiheid.”

Het is niet de eerste keer dat een nieuw ontdekt dier een naam krijgt uit een populaire franchise. Zo zijn er eerder al meerdere dieren geweest die vernoemd zijn naar Pokémon.