Mamma Mia-ster wordt vervangen door AI in BBC show

News
donderdag, 28 maart 2024 om 14:30
chatgpt laptopf1680510525
Actrice Sara Poyzer speelt al jaren in de musical Mamma Mia. Maar de BBC heeft haar stem niet meer nodig voor een nieuwe show, want ze wordt vervangen door AI.
De opkomst van kunstmatige intelligentie wordt met gemengde gevoelens ontvangen. De technologie zorgt namelijk voor een hoop nieuwe en handige mogelijkheden, zoals het genereren van teksten door middel van ChatGPT of het maken van complete kunstwerken door middel van een simpele prompt. Maar ondertussen vrezen werknemers in creatieve sectoren dat hun baan op de tocht staat.
Dat is nu het geval voor Sara Poyzer. De actrice zou verschijnen in een show van de BBC, de Britse staatsomroep. Maar de productiemaatschappij heeft nu via een mail laten weten dat haar diensten niet meer nodig zijn. Poyzer wordt namelijk vervangen door AI, na goedkeuring van de BBC. Dat heeft de actrice laten weten op X door middel van een screenshot van de mail.
Wat de rol van de actrice in de show precies zou zijn, is niet bekend. Poyzer zou waarschijnlijk een gesproken rol hebben, aangezien haar stem wordt vervangen door een AI generated voice.

Woede onder acteurs

De mail die Poyzer heeft ontvangen is in het verkeerde keelgat geschoten van veel collega’s en andere werknemers in de sector. Comedian Stevie Martin zegt dat het grootste gedeelte van haar inkomen van voice-overs komt en dat ze zonder dat inkomen ‘een andere baan had moeten zoeken’.
Andere Britse acteurs, zoals Miltos Yerolemou uit Game of Thrones, stellen dat het in Groot-Brittannië ook tijd is voor een staking. In Hollywood werd lange tijd het werk neergelegd door schrijvers en acteurs, om meer bescherming te krijgen tegen het gebruik van AI.